26 Април 2024петък05:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пет трупи, обединени в "Месец на театъра"

Започва инициатива за създаване на етичен кодекс за зрителите

/ брой: 61

автор:Дума

visibility 24

За трета поредна година пет от най-добрите български театри се обединяват в кампанията "Месец на театъра" на LoveTheater.bg. След като началото положиха "Българска армия", театър "София", МГТ "Зад канала" и  Младежкият театър "Николай Бинев", сега се присъединява и НТ "Иван Вазов". Кампанията започна вчера и ще продължи до края на април. Повод за избора на този месец е Международният ден на театъра.
Новото е идеята в рамките на "Месец на театъра" да започне проектът за създаване и разпространяване на "Кодекс на театралния зрител". "Чрез него искаме да покажем как би се чувствал актьорът, който е на сцената, когато зрителят не спазва театралния етикет", посочват  организаторите. Кодексът ще се отнася до етикет за облекло, използване на мобилни телефони, говорене, ядене и пиене в залата. "Идеята е в рамките на кампанията да тръгне изготвянето на кодекса, а по-късно към него да се включат и още театри, за да можем заедно да повлияем върху възпитанието на зрителите", казват от трупите партньори и екипа на LoveTheater.bg.
Освен това е предвидена и инициативата "Колкото повече, толкова повече - театър". Всеки, който посети поне две постановки в два различни театъра, включили се в проявата, ще получи подарък - двойна покана за избрана от него постановка от репертоара на един от двата през май до изчерпване на местата. Закупените билети трябва да бъдат представени по време на закриващото кампанията събитие.
В рамките на тазгодишното издание отново ще се проведе вече традиционният конкурс за есе. Темата е много интересна и показателна - "Ролята на зрителя в театъра днес". Желаещите могат да изпратят своите текстове до 17 април на имейл konkurs@lovetheater.bg. Авторът на най-доброто есе ще получи едномесечен безплатен курс по избор в сферата на киното и театъра, чийто организатор е "UpGrade U". Авторите на есетата, които ще бъдат класирани на второ и трето място, имат подобна възможност за еднократно посещение. Наградата за трите най-добри есета е обиколка зад кулисите на театър, който е част от кампанията, научи ДУМА от Мирена Керезова от "PRoPR агенция".


"Скъпи колеги и приятели, поздравявам ви от сърце по повод Международния ден на театъра - 27 март, се казва в писмо до гилдията от министъра на културата Рашко Младенов. Като артист съм дълбоко убеден, че съкровеното и честно общуване в свещения театрален салон вдъхновява и творците, и публиката за възвишени дела и противоборство с посредствеността и дребните страсти на деня. Може би понякога тя, публиката, не си дава сметка колко много актьори, режисьори, драматурзи, сценографи, осветители, техници, гримьори, гардеробиери, администратори стоят зад едно успешно представление. Затова на днешния ден нека го припомним. Уважаеми колеги, пожелавам ви никога да не секва вярата в силата на българския театър и на българската култура. Помнете, че театърът е свобода и, както казва Пенчо Славейков, "театърът е висш културен институт, най-висшият за живота на художественото слово на един народ. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра.". Честит празник!"




 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ