28 Март 2024четвъртък20:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да си купиш власт

/ брой: 60

автор:Ина Михайлова

visibility 3818

Поредните купени избори. Може и да не ви се иска, но е така. И не защото години наред гледаме един и същи сценарий, а защото и фактите го показват. Сигналите за предизборна търговия са два пъти повече в сравнение с предишния вот, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в началото на изборния ден.
Когато се появи информация, че на проведените през октомври 2014 г. парламентарни избори са били купени над половин милион гласа, изглеждаше невероятно. Е, може и още. Колко и докога?
Не че в последните години не ни свикнаха с купен, фалшифициран или продаден вот. Пипането по изборния закон в последния момент и торбичките с хранителни продукти с партийно лого са част от сюжета. Там е и наддаването в ромските квартали, което и вчера набра скорост в следобедните часове.
Неяснотата в изборната надпревара през целия ден и напрежението около изравнените сили вдигнаха мизата. И показаха кой дроби попарата. В "Столипиново" чакали до следобед оферти. Казват, минали 200 лв. на глас. Сигурно така е било и другаде. Притесниха се, изнервиха се, изпуснаха се "големите" победители.
А нас ни овъртолваха с блокирани граници и опашки пред секциите в Бурса. С приказки как вотът в чужбина бил решаващ.
Редяха дитирамби, че всичко било заложено със смяната на главния секретар на МВР и на областните управители. Разправяйте ги тези на "умните" и "красивите" - ще ви се вържат. Обяснявайте ги на собствениците на малки фирми, които тръпнеха как ще гласуват те, членовете на техните семейства и работниците им, за да имат пак обществени поръчки и евросредства. От "своите" кметове, които всъщност са Негови. Да, така стоят нещата. И не в големите градове, а в малките населени места и в махалите, където хората се оглеждат и ослушват, вървеше наддаването. Където избирателите не решават сами как и за кого да гласуват. Където никакви нови лица не пробиват, а окупиралите властта в последните години мачкат. Защото и утре е ден, и трябва да се живее. А уж корпоративният, или както щете го наречете, вот бил трудно доказуем. Не им стиска да го докажат.
Е, пак са на път да го направят. Да си купят власт, след като два пъти не успяват да изиграят хорото докрай. При това със замах и приветствано от прозореца на "Мерцедес", година 1968-а. И с ретро колата ще тръгне обиколката по кръстовища и магистрали за до болка познатите, оплюти, охулвани, подигравани и осмивани министри.
Нищо ново под слънцето. Ще върнат отпечатъците в болниците. Ако не тях, нещо по-извратено ще измислят. Ще долетят калинките в бордовете, министерствата и агенциите. Ще заорат комбайните по самолетните писти. Ще възродят милиционерщината в държавата. Ще седнат ортаците и котараците по масите. Ще се прегърнат аверите, ще се целунат, ще изпият по кафе и ще продължат да далаверосват. И ще бъдат дваж по-нагли и триж по-безцеремонни. Ще смятат, ще изчисляват, ще карат във властта, докато им отърва. После пак ще се обърнат към изборите и търговията. Защото знаят, че може.
Така де, за тях политиката е като футбола. Най-много да се скарат с някого... без да има смисъл. Затова гледат далаверата. Карат го през просото. Докъдето стигнат, после пак отново.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ