25 Април 2024четвъртък23:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фетел откри сезона с успех

4-кратният шампион във Формула 1 надхитри фаворитите от Мерцедес

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 197

Пилотът на Ферари Себастиан Фетел спечели първото състезание за 2017 г. Германецът, 4-кратен световен шампион, триумфира в Гран при на Австралия след блестяща стратегия, като надви започналия от полпозишън Люис Хамилтън и съотборника му в Мерцедес Валтери Ботас. Британецът, който е 3-кратен световен първенец, и новият му финландски съотборник също намериха място на подиума, а зад тях финишира другият пилот на Ферари Кими Райконен. Финландецът, световен шампион през 2007 г. обаче, завърши с пасив от 23 секунди спрямо своя съотборник Фетел.
В топ 6 място намериха още Макс Ферстапен (Бел) с Ред Бул и Фелипе Маса (Браз) с Уилямс. В зоната на точките завършиха още болидите на Торо Росо и Форс Индия.
Началото на състезанието се забави заради нуждата от втора формираща обиколка. След края на обичайната такава се оказа, че част от болидите в дъното на колоната не са заели правилните места, което принуди извършването на още един подготвителен тур.
Вече при самия старт Хамилтън реагира чудесно и запази първата си позиция, а Себастиан Фетел бързо се залепи зад гърба му. Валтери Ботас се вклини трети, следван от Кими Райконен. Хамилтън и Фетел завършиха без проблеми първата обиколка, като започнаха да трупат видим аванс пред останалите преследвачи, докато разликата помежду им се задържаше в рамките на половин секунда.
Добрите новини за местните фенове дойдоха малко след общия старт, тъй като Даниел Рикиардо все пак успя да излезе на трасето и да се включи в състезанието. Това може би беше добре за австралиеца, тъй като той бе далеч от първия сблъсък за сезона - между Маркус Ериксон (Заубер) и Кевин Магнусен (Хаас).
В челото Хамилтън започна да трупа преднина и пред Фетел, като след 8 обиколки вече имаше аванс от 1,6 сек. Британецът все пак не бе напълно доволен от представянето на своята кола, като по радиото сигнализира, че сцеплението е далеч от идеалното. Очевидно това започна да дава отражение малко по-късно и Фетел започна да съкращава дистанцията от лидера.
В 15-ата обиколка състезанието приключи за Ромен Грожан (Фр, Хаас), като французинът успя да закара колата си до бокса въпреки димящия си двигател "Ферари". Два тура по-късно екипът на Хамилтън отчете влошаващото се темпо и привика британеца в бокса, като го направи първия пилот от челото, който влезе за смяна на гуми. Това не беше лоша новина за Фетел, който вече нямаше трафик пред себе си, а гумите му се държаха доста добре и от "скудерията" решиха да го оставят на пистата. Стратегията на германеца сработи напълно главно заради факта, че Хамилтън не успя да задмине Макс Верстапен до 24-тата обиколка, когато Фетел изскочи вече със свеж комплект пред тях.
Немецът бързо натрупа аванс от 6 секунди пред Хамилтън и гонитбата помежду им промени своя характер. В следващите обиколки британецът ту успяваше да намали изоставането си, ту трупаше още пасив, когато трябваше да се справя с изпреварването на изостаналите болиди от дъното на подреждането. Двамата водачи се движеха с идентично темпо, а с напредването на времето за звездата на Мерцедес възможностите се свиваха все повече и повече.
При навлизането във финалните 20 обиколки другият пилот на германския отбор Валтери Ботас започна да постига по-добри резултати от Хамилтън в рамките на една обиколка и да застига своя партньор. С напредването на времето обаче се оказа, че финландецът няма потенциал да измести Хамилтън от втората позиция, докато движещият се четвърти Райконен също нямаше особени шансове да мръдне по-напред.
Три обиколки преди края Фернандо Алонсо прибра своя Макларън в бокса. Минути по-рано испанецът с лекота бе изпреварен едновременно от други два автомобила, което очевидно пак постави на дневен ред проблема с двигателите "Хонда".
Вторият старт е на 9 април в Шанхай за Гран при на Китай.


Гран при на Австралия 2017
1. Себастиан Фетел (Гер, Ферари) 1:24:11,670 ч.
2. Люис Хамилтън (Вбр, Мерцедес) на 9,975 сек.
3. Валтери Ботас (Фин, Мерцедес) на 11,250
4. Кими Райконен (Фин, Ферари) на 22,393
5. Макс Верстапен (Хол, Ред Бул) на 28,827
6. Фелипе Маса (Браз, Уилямс) на 1:23,386 мин.
7. Серхио Перес (Мекс, Форс Индия) на 1 обиколка
8. Карлос Сайнс (Исп, Торо Росо)
9. Даниил Квят (Рус, Торо Росо)
10. Естебан Окон (Фр, Форс Индия)
Отпаднали:
Фернандо Алонсо (Исп, Макарън) 6 обиколки преди края
Кевин Магнусен (Дан, Хаас) 10 обиколки преди края
Ланс Строл (Кан, Уилямс) 6 обиколки преди края
Даниел Рикардо (Авл, Ред Бул) 31 обиколки преди края
Маркус Ериксон (Шв, Заубер) 36 обиколки преди края
Джолиън Палмър (Вбр, Рено) 41 обиколки преди края
Ромен Грожан (Фр, Хаас) 44 обиколки преди края
Пилоти:
1. Себастиан Фетел    25 т.
2. Люис Хамилтън    18
3. Валтери Ботас    15
4. Кими Райконен    12
5. Макс Ферстапен    10
6. Фелипе Маса     8

Конструктори:
1. Ферари    37
2. Мерцедес    33
3. Ред Бул    10
4. Уилямс    8
5. Форс Индия    7
6. Торо Росо    6


Себастиан Фетел се радва на победата си за Гран при на Австралия и получава поздравления от подгласниците си на подиума на пистата "Албърт Парк" в Мелбърн Люис Хамилтън и Валтери Ботас
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ