25 Април 2024четвъртък14:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Австрийците отхвърлят двойното гражданство

Австрийското правителство предлага по 1000 евро на мигранти, за да напуснат страната

/ брой: 59

visibility 8



Маргарита Самсарова,
специално за ДУМА от Виена

Въпреки че много австрийци оценяват обстановката в страната, възникнала вследствие на  бежанската криза от 2015 г., като по-спокойна в сравнение с миналата година, 53 на сто чувстват по-голяма заплаха за личната си сигурност. Това е с 6 на сто повече в сравнение с юни  2016 година, сочи актуалното изследване "Интеграционен барометър" на Австрийския интеграционен фонд, създаден през 1960 г. за подкрепа на бежанците по време на интеграционния им процес.
Според участниците в проучването все повече се влошава съвместното съжителство с мюсюлманското население. 76 на сто от анкетираните не подкрепят твърдението, че ислямът е част от Австрия. 80 процента са за по-строг контрол на джамиите с цел предотвратяване на евентуално радикализиране на мюсюлманската общност. Също толкова се обявяват за забрана на пълното забулване на обществени места. Като цяло съвместното съжителство с имигранти се оценява положително само от 45 на сто, а отрицателно - от 51 на сто от участниците в проучването.
От него става също ясно, че мнозинството от анкетираните подкрепят идеята за привличане на бежанците в извършването на общественополезен труд. Почти две трети от тях подкрепят и изплащането на месечно минимално осигурително възнаграждение на бежанците, но три четвърти или 72 на сто са за намаляване на сумата по примера на провинция Горна Австрия от 914 на 520 евро.
На пресконференция вътрешният министър Волфганг Соботка обяви, че първите 1000 доброволно пожелали да напуснат Австрия мигранти ще бъдат подкрепени финансово с 1000 евро. За семействата, които също доброволно напуснат страната, ще се предлагат 3000 евро. Финансовият стимул обаче е предназначен само за тези, които са подали молби до 15 март. Инициативата няма да се отнася за граждани от Западните Балкани, а за бежанци от Афганистан, Ирак и африканските държави. Тази мярка е част от усилията на австрийското правителство да накара мигрантите да напуснат страната по собствено желание. Досега тази сума възлизаше максимално на 500 евро и се отнасяше само за граждани на определени държави, като например Нигерия. До 2019 г. общо 50 000 бежанци, които са без перспектива, ако останат в страната, или с отрицателен изход при разглеждане на молбите им за получаване на убежище, ще напуснат Австрия, посочи Соботка. През миналата година почти 10 700 души са напуснали републиката, от които 5800 по собствено желание. Соботка смята да направи и цяла информационна кампания, която да стимулира бежанците да се върнат обратно по родните си места.
Приетата през миналата година от правителството горна граница за прием на бежанци - 37 500 души, се възприема като твърде висока от 46 на сто от анкетираните, докато според 30 на сто тя е правилна. Само 11 на сто смятат, че Австрия трябва да приеме още бежанци.
Категорично "не" е мнението на австрийците по отношение на допускането на двойно гражданство, като те се обявяват и против улесняването на процедурата по получаването на такова. 84 на сто от анкетираните са заявили, че са за запазването на граничния контрол.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ