19 Април 2024петък19:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ИД пое отговорност за атаката в Лондон

Нападателят е британски гражданин, известен на МИ5

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 8

"Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за атаката в Лондон, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свързаната с терористичната групировка агенция "Амак".
Припомняме, че преди време "Ислямска държава" насърчи своите последователи да извършват точно такъв тип нападения - да газят с превозни средства и да използват ножове за атаките.
Най-малко четирима души, сред които и нападателят, загинаха, а около 40 бяха ранени в сряда следобед, след като кола прегази пешеходци на Уестминстърския мост. По-късно нападателят наръга с нож полицай, който впоследствие почина.
Започнаха да излизат подробности за загиналите и ранените. Двамата, прегазени на моста, са Айша Фрейд - 43-годишна учителка по испански, и мъж на около 55 години. Загиналият полицай е Кийт Палмър. Сред ранените има петима южнокорейски туристи, двама румънци, португалец и трима френски ученици. Състоянието на седем от пострадалите е критично. Няма постъпила информация за пострадали български граждани.
Вчера пред депутатите британският премиер Тереза Мей съобщи, че извършителят, застрелян от полицаите, е британски гражданин, известен на службата за вътрешно разузнаване (МИ5). Тя потвърди, че нападателят е действал сам и че няма причина да се очакват атаки в непосредствено бъдеще. Към момента на атаката мъжът не е бил обект на интерес за службите, посочи Мей, без да дава подробности за самоличността му. По думите на премиера британската полиция е предотвратила 13 отделни терористични нападения от юни 2013 г. насам.
Като "извратен акт на болен мозък" определи Мей атаката в сърцето на Лондон. "Великобритания не се страхува... Няма да се предадем пред тероризма", категорична бе тя.
Най-малко осем души бяха арестувани в различни части на страната след нападението в Лондон, потвърди британската полиция. Властите са обискирали шест адреса като част от операцията заради атаката в сряда - първата от 2005 г. насам, когато атентатори в метрото отнеха живота на 52 души. Четиримата самоубийци бяха граждани на Великобритания.


Светът осъди атаката

Световните лидери осъдиха атаката. "Необходимо е обединение на усилията на всички членове на международната общност в борбата с терористичната заплаха" - това пише в съболезнователно писмо до британския премиер руският президент Владимир Путин. Той отбелязва, че "силите на терора действат по все по-коварен и циничен начин".
Френският президент Франсоа Оланд отправи призив за предприемане на действия, докато германският канцлер Ангела Меркел изрази своята тъга от проявената жестокост.
"Ние аплодираме бързата реакция на британската ситуация спрямо жертвите в нападението. Нашите мисли и молитви са с тях", заяви прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър.
Българският президент Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до кралица Елизабет II. "Подобни прояви на омраза и насилие са абсолютно недопустими и не могат да бъдат оправдани с никакъв аргумент. Република България категорично и остро осъжда това посегателство срещу устоите на морала и хуманността", пише Радев. Той подчертава, че този потресаващ акт показва, че трябва да останем единни и решителни в борбата срещу терора и че наш общ дълг е да работим за изграждането на по-сигурен и мирен свят.
БГНЕС
Районът около британския парламент остана отцепен и вчера. При операции в различни части на Великобритания след атаката в сърцето на Лондон бяха арестувани най-малко осем души

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ