28 Март 2024четвъртък16:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кирил Добрев:

БСП няма да се коалира с някого само заради властта

МВР се задушава от бюрокрация под пагон, ерата на есемеси към ВСС трябва да приключи, смята водачът на габровската листа

/ брой: 59

автор:Павлета Давидова

visibility 23





Кирил Добрев е водач на листата на "БСП за България" в 7 МИР - Габрово. Роден е през 1972 г. в София. Завършил е "Хидрогеология" в Минно-геоложкия университет и "Финанси" в УНСС. Зад гърба си има 11 години като народен представител, в 43 НС е член на парламентарната комисия за борба с корупцията. Член НС и на ИБ на БСП, той е организационен секретар на партията.



Предложението на БСП с по-далечен хоризонт е в три думи - икономика, икономика и пак икономика

Където и да отида в Габрово, основният проблем, за който си говорим с хората, е трайното обезлюдяване, ниските доходи и това, че младите напускат


-    Г-н Добрев, наскоро заявихте, че за 10 години управление на ГЕРБ Габрово се е стопило с десет хиляди души... Има ли начин габровци да се върнат в града, а и той да възвърне позавехналата си слава като българския Манчестър?
-    Да, има начин Габрово да възвърне славата си на българския Манчестър. Това, обаче може да стане само ако не се гонят инвеститорите от града. Нещо, на което станахме свидетели през последните месеци и за което потвърди дори и моят опонент Томислав Дончев. На Габрово са му нужни инвестиции, нови работни места и високи доходи - нещо, което може да бъде постигнато при ясна политическа воля. В момента сме свидетели как японски инвеститор бива буквално изгонен от Габрово лично от кмета на общината под предлог, че Габрово щял да развива екологичен туризъм. Милионите на този японски инвеститор са отклонени и в момента той строи завод в Димитровград. Габрово се е стопило, защото доходите са ниски, а младите хора бягат в съседните Севлиево, Велико Търново и не виждат перспектива в родния си град. И всичко това става с подкрепата на общинското ръководство.
-    Кои са неотложните проблеми в Габровско, които трябва да бъдат решени?
-    Където и да отида в Габрово, основният проблем, с който се сблъсквам и за който си говорим с хората, е трайното обезлюдяване, ниските доходи и това, че младите напускат Габрово. В Севлиево най-наболелият проблем на хората е водоснабдяването. Там мисля, че постигнахме много, и то в последните няколко дни - вече има отпуснато финансиране от страна на МРРБ, с което ще може да се завърши така необходимият на севлиевци водопровод. Какво се оказа преди ден според вас? Оказа се, че кметът на Севлиево нарочно бави количествено-стойностната сметка, която трябва да се внесе в МС, за да се отпуснат парите. Кметът предпочел да отиде на СПА, да си направи воаяж в чужбина, но не и да свърши неотложната работа.
-    БСП представи подробна предизборна платформа, кои са приоритетите, от които няма да отстъпите?
-    Платформата на БСП не е просто страници с текст. Тя е разработена на база много срещи с експерти, браншови организации и др. Затова ние стоим зад всяка дума в нея и ще се борим за всичките мерки, които предлагаме. Предложението на БСП с по-далечен хоризонт е в три думи - икономика, икономика и пак икономика. Въвеждаме първите стъпки за семейно подоходно облагане. Предлагаме само за работещи семейства, подчертавам - семейства, в които поне единият родител работи, 50 лева на месец да се отстъпва от дължимия данък за всяко дете. За средната класа запазване на плоския данък. За богатите - 20% данък. Образование - съобразено и отговарящо на изискванията на българския бизнес. Здравеопазване - безплатно и достъпно за всеки изряден към държавата. За нас важни са производителите на българските стоки особено от хранително-вкусовата промишленост. БСП ще задължи в големите търговски вериги да продават български плодове и зеленчуци, българско сирене и кашкавал, произведен от региона. Новосъздадените фирми, които създават нови работни места, ще поемат глътка въздух, като бъдат освободени от данък печалба първите години. Тези и още много други мерки предлагаме в нашата платформа и съм сигурен, че тя е оценена и разбрана от хората.
-    Борисов твърдеше "ние ги хващаме, а те ги пускат". Кой е виновен обществото да няма доверие в правосъдието и съдебната система? Как БСП смята да реформира сектора?
-    Категорично е необходима съдебна реформа. Не съм юрист и не очаквайте от мен да навлизам в детайли, едно обаче е сигурно - политическото влияние върху съдебната система трябва да бъде прекратено. Мисля, че ерата на есемеси към ВСС трябва да приключи. Естествено предлагаме редица мерки в областта на съдебната реформа. Хората искат справедливост и ние предлагаме мерки в посока ускорения процес, усъвършенстване на механизмите за съдебен и административен контрол върху съдебните изпълнители и по-ефективна защита на правата на гражданите. За да премахнем корупционните практики, ще инициираме промени в някои текстове на Закона за обществените поръчки като например: ясно и конкретно ще дефинираме елементите "същественост" и "непредвидени обстоятелства", които са в основата за промяна на договорите за обществени поръчки.
-    В президентската кампания кандидатът на БСП получи голяма подкрепа от военни и кадри в МВР. Смятате ли да върнете "услугата" към сектор "Сигурност"?
-    Срещу МВР върви наказателна акция. Целта е овладяване на системата и пълното й подчинение от страна на политиците. От друга страна МВР е най-нереформираната или най-пререформираната система. Към днешна дата наблюдаваме недостиг на кадри, които да работят на терен, на улицата и кадри в излишък, които са в администрацията - т. нар. бюрокрация под пагон. МВР се задушава от бюрокрация с пагон. Ангажиментът, който сме поели, е да възстановим пирамидата, която в момента е обърната. За всичко това ще е нужен изцяло нов закон за МВР - няма как да продължи да съществува система, в която 90% от бюджета отива за заплати.
-    Каква промяна искате да видите в България?
-    Не е въпросът какво искам аз. Въпросът е какво искат голяма част от хората в България. Президентските избори бяха атестация за това. Дадоха няколко ключови сигнала - за БСП и за политиците като цяло. Вътрешнопартийно ни показаха, че вече е наложително да има промяна в лицата на левицата, а в национален мащаб, че настроенията против ГЕРБ са толкова големи, че в един момент откровено десни избиратели предпочитат да гласуват за кандидат, подкрепен от левицата, защото всеки знак на доверие към Бойко Борисов би влошил още повече ситуацията в страната.
-    БСП обяви, че започва промяната от себе си... Докъде стигна този процес?
-    Промяната е процес, а не състояние. Макар и трудно, БСП стигна до извода, че трябва да се промени и това вече се случва. Всички ние се опитваме да бъдем адекватни на времето, в което живеем. Освен това основна задача на политиците след това да печелят избори и да реализират управленските си програми, е да подготвят кадри, за да може обновлението да се превърне в естествен процес.
-    Ако БСП не успее да спечели абсолютното мнозинство в 44 НС, с кого ще се коалира?
-    Вижте, нека се съсредоточим върху кампанията и датата 26 март. Имаме много работа да свършим дотогава. Целта ни е нашите послания да стигнат до максимално много хора и не само да стигнат, но и да бъдат разбрани. След 26 март, когато станат ясни резултатите, ще можем да говорим за евентуални коалиции. Мога да ви кажа две сигурни неща обаче. Първото е, че БСП няма да се коалира с някой само заради властта и второто, че решението за коалиция ще бъде взето след допитване до членовете на партията. Това ще стане, след 26 март. Сега задачите са - победа и максимален брой депутати в НС.
-    Опозицията ви плаши с протести веднага след изборите, има ли опасност от политическа нестабилност?
-    Коя опозиция? Предполагам говорите за извънпарламентарните партии в лицето на "Нова Република" и "Да, България". Аз мисля, че те не са спрели да "протестират" вече пета година.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ