29 Март 2024петък06:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 59

автор:Дума

visibility 27


СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА. Отбелязва се по решение на Световната здравна организация в деня, в който немският микробиолог д-р Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила, причинител на болестта (1882 г.).

1874 - РАЖДА СЕ ХАРИ ХУДИНИ, АМЕРИКАНСКИ ИЛЮЗИОНИСТ ОТ УНГАРСКИ ПРОИЗХОД (УМИРА 1926 Г.). Започва да прави фокуси, когато е на 10 г. Известен с номерата самоосвобождаване от белезници и резервоари, пълни с вода и заключени с катинари, и др. В края на живота си издава книги, в които разкрива много от тайните на триковете си.

1905 - УМИРА ЖУЛ ВЕРН, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1828 Г.). Превеждан на 148 езика според статистиката на ЮНЕСКО. Автор е на пиеси, либрета за оперети, разкази и на 65 романа. Смятан за един от създателите на жанра научна фантастика. Сред най-известните му творби са "Двадесет хиляди левги под водата", "Децата на капитан Грант", "Около Луната" и др.

1911 - РАЖДА СЕ ДЖОУЗЕФ БАРБЕРА, АМЕРИКАНСКИ ХУДОЖНИК АНИМАТОР (УМИРА 2006 Г.). Заедно с Уилям Хана създават "Хана-Барбера Пръдакшънс" - студио за анимационни филми, което произвежда анимации и игрални филми за период от 45 години между 1957 и 2001 г. Тяхно дело са анимационните серии за Том и Джери, семейство Флинстоун, кучето Скуби Ду (на снимката), мечето Йоги и др. Хана и Барбера имат 8 награди "Еми". През 1991 г. компанията им е купена от "Търнър Броудкастинг", която използва архива от над 300 анимационни филмчета като "база" за програмната схема на новия специализиран детски канал "Картун Нетуърк".

1924 - В БЕРЛИН СЕ РАЖДА СЛАВКА СЛАВОВА, АКТРИСА (УМИРА 2002 Г.). Завършва Музикалната академия и Висшата театрална школа в София. Изиграва десетки роли в Народния театър "Иван Вазов", Младежкия театър, "Театър 199", "Сълза и смях".

1976 - ПУСНАТ Е НА ВОДА ТАНКЕРЪТ "ХАН АСПАРУХ". Първият български 97 000-тонен танкер, изграден във Варненската корабостроителница. В края на 60-те и началото на 70-те години на XX в. българското корабостроене започва производство и строителство на по-големи и мощни кораби. През 2003 г. "Хан Аспарух" е нарязан за скрап.

1999 - НАТО ПРЕДПРИЕМА ВЪЗДУШНИ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ЮГОСЛАВИЯ. Бомбардировките са част от операцията, обявена в името на защита на интересите на албанското население в района. Точно в 20,38 ч. първите ракети удрят военни цели в Батайница. Въздушните удари продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово. На територията на областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от мисията на ООН там. По време на операцията представителите на Алианса нито един път не наричат официално действията война. За тях е "въздушна кампания".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ