28 Март 2024четвъртък13:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДАНС екстрадира още двама турски граждани

МВР няма да предаде наши граничари на съда в Анкара

/ брой: 58

автор:Дума

visibility 48

ДАНС принудително изведе от пределите на България още двама турски граждани, след като преди няколко дни изгони други трима като заплаха за националната ни сигурност. Този път става дума за турски гражданин със статут на продължително пребиваващ у нас държавен служител от южната ни съседка. От информацията на ДАНС става ясно, че "на 21 март 2017 г. със заповед на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" са наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години на турски гражданин, извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация".
Другият турски гражданин на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност. Според събраните от органите на сигурността данни по време на пребиваването си в България лицето е правило опити за придобиване на информация, представляваща държавна тайна. И за него има данни за "действия, насочени срещу единството на нацията, и опити за оказване на въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес".
МВнР е счело изявленията на член на турското правителство с призив за подкрепа на определена българска партия в предстоящите избори у нас за намеса във вътрешните работи и е предприело координирани действия, за да изрази своето несъгласие. Това каза служебният министър Ради Найденов. По думите му първата стъпка била извикването на турския посланик в МВнР, а следващата стъпка е била да се извика българският посланик в Анкара Надежда Найнски за консултации.
Найденов беше категоричен, че няма да има предаване на турски съд на четиримата български граничари, застреляли турски бракониер на българска територия преди 9 години. По думите му българите са били еднозначно оправдани за действията си и от български, и от европейски съд. Няма законова възможност за екстрадиране на българските граждани в Турция по повод връчения им обвинителен акт за убийство, съобщиха по-късно вчера и от прокуратурата.
Имаме сигнали за организация на автобуси с български изселници за изборите на 26 март,  призна вицепремиерът Стефан Янев. Той обясни, че е трудно да се каже откъде идва организацията, защото дори да има някаква спонсорирана организация от турската държава, тя може да се скрие лесно зад патриотични и изселнически организации. Янев подчерта, че темата с автобусите е актуална при всички избори през последните 27 години. Той увери, че институциите са предприели съответните мерки. Вицепремиерът призна, че има информация, че се пращат SMS-и до изселниците ни в Турция, но не се ангажира с коментар.

Посланик Нейнски пред отзоваване

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски вероятно ще бъде отзована, прогнозира бившият консул в Турция Петър Воденски. "Самият израз за консултации говори, че между двете страни много сериозно куца нещо. Това се прави преди отзоваване на посланика, което да покаже на южната ни съседка, че може и да не изпратим в скоро време посланик там. Можем да подканим и техният посланик да отиде за консултации в Турция. Това беше заявено директно, след като Местан се скри в турското посолство и няма никакво съмнение чий човек е той, а именно на Ердоган", обясни Воденски.
Винаги е имало натиск от страна на Турция на нашите избори, но сега е много явен, смята дипломатът. Воденски допълни, че турската преса е разкрила, че проектът ДОСТ се финансира от сина на Ердоган. Преди ден стана ясно, че ДОСТ разпространява във фейсбук на турски списъци с графиците на пътуващите от Турция за България автобуси. Публикувани са и телефонните номера за връзка с организаторите на безплатните пътувания.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ