19 Април 2024петък15:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Намеренията на БСП в културата:

1% от БВП и връщане към българското

Кандидати за народни представители търсят решения на наболели проблеми с творци на изкуството

/ брой: 58

автор:Надежда Ушева

visibility 898

Дискусионна среща, посветена на българската култура под наслов "Реални проблеми и необходими решения", се състоя в столичния хотел "Анел" във вторник. На форума присъстваха кандидат-депутати на коалиция "БСП за България" от 23, 24 и 25 МИР. Сред тях бяха Жельо Бойчев, водач на листата на 23 МИР; Нона Йотова, Иво Атанасов, член на СЕМ, Светлана Шаренкова, проф. Ваня Добрева, Антон Кутев, също народен представител в предишния парламент и в комисията по култура.
Дискусията бе открита от Калоян Паргов - председател на Софийския ГС на БСП, и Иван Токаджиев, председател на Съвета на НС на БСП по духовна сфера, култура и медии.   
"През последните 26 години вие сте едни от най-ощетените, понякога най-неглижираните, но, скъпи приятели, на 26 март си заслужава да поставим началото на тази промяна, за която мечтахме и често пъти ни оставяше обезсърчени", обърна се към представителите на творчески съюзи - писатели, актьори, филмови дейци, композитори - Калоян Паргов. "Сега, в края на тази предизборна кампания, говорейки с толкова много хора в цялата страна, се убеждавам, че се вижда надеждата. Нека да направим така, че тази надежда да бъде претворена на 26-и с номер 10 в реални дела за България и за българските дейци на културата", каза Паргов.      
Програмата, която БСП предлага в областта на културата, е реално изпълнима. А именно: постепенно постигане на 1% от БВП в държавния бюджет за функция "Култура"; усъвършенстване на механизмите за финансиране на културата, включително и чрез създаване на специализирани фондове, сред които "Подкрепа на дебютни проекти", "Съвременно българско изкуство", "Българско културно-историческо наследство", "Развитие на българското киноизкуство"; разширяване на процеса на децентрализация на управлението на културата и увеличаване на финансирането на проектен принцип по национални и европейски програми; държавна подкрепа за развитие на материалната база и на дейности на културните институти - библиотеки и читалища, музеи и галерии; подкрепа на младите таланти и на творците и техните обединения за защита на интелектуалната собственост и авторските права. Нашата цел е да достигнем тези параметри и да ги превърнем  в реални резултати, подчерта Токаджиев.
По думите на Антон Кутев основна битка ще е финансирането на културата и промяна в отношението към нея в обществото. А това зависи от самите управляващи. "Не мога да очаквам от Бойко Борисов отношение към културата, различно от това, което сме виждали, няма как да стане - на него култура не му трябва", коментира Кутев. Според него е изключително важна функцията на личностите, които ще влязат в НС и след това в Министерския съвет. Защото от тяхната воля и сила зависи да наложат определени закони в полза на културата и на нацията. За министър ни трябва човек, който е наясно, че ще влезе в здрава битка със собствените си хора. Само с воля може да бъдат осигурени парите за култура, смята Кутев. Според него нужна е спешна промяна в законите за меценатството, за хазарта, както и регламентиране на процента на българската музика в ефир, който  трябва да бъде коригиран, защото няма държава, която пренебрегва толкова силно националното си творчество. Това не засяга пряко бюджета, а разбирането за ролята на културата в цялостното функциониране на държавата, заяви Кутев.   
Творците изразиха категорично мнение, че има цензура в обществените медии. В предавания на БНТ българската история се неглижира, много често се фалшифицира и изопачава. Това е насочено против нашата идея и дело, заяви Трендафил Василев, писател и издател. Той предложи също да се приеме Законът за езика, за да се защити националната ни идентичност.
Световно известният писател и сценарист Анжел Вагенщайн, чиито книги и филми се издават и показват в държави на всички континенти, изрази мнение, че тази среща с творците е закъсняла - трябвало е да се проведе не в последните дни преди изборите, а много преди това. Или след вота, когато ще трябва да се мисли как БСП ще управлява. Проф. Георги Костов, композитор и дългогодишен ректор на Музикалната академия, се присъедини към неговото мнение. Смущава ме, че тази среща е предизборна, кандидат-депутати говорят, а би трябвало да се попитат специалистите в областта на изкуствата, за да има диалог, каза проф. Костов.
"Къде беше БСП, когато два месеца по Националното радио не звучеше българска музика от нашите първомайстори", обърна се Георги Костов към кандидат-депутатите. "Всички композитори, които са починали от 50 г. насам, не могат да бъдат свирени според Закона за авторското право. 17 на сто от средствата за авторство са за българските автори и 83% отиват в чужбина", посочи Костов от специално направена справка. "Голяма част от тук присъстващите са израснали с моите песни като "Детство мое", "Похвали се зайче", "Ваканция", които вече не се пускат. Гледах "Шоуто на Слави", където почти всички деца пяха на английски. Къде отидоха хубавите български народни песни, шедьоврите на Тончо Русев, Митко Щерев и т.н.? Това важи за всички частни телевизии. Може ли Националното радио и Националната телевизия, които се издържат от нашите средства като данъкоплатци, да следват същата политика?", попита Костов.                   
Светлана Шаренкова коментира ситуацията с медиите. "Ако преди 10 г. бяхме на 35-о място по свобода на словото - по оценката на "Репортери без граници", през 2016 г. сме на 113-о място от 180 държави в света. Според нея, трябва да се промени медийното законодателство и да се приемат общовалидни стандарти и система за тяхното прилагане. Мария Петкова, бивш председател на Съюза на преводачите, постави проблема със сградите на творческите съюзи, които масово им се отнемат. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова съобщи, че съюзът е предприел мерки в защита на книжния пазар на пл. "Славейков", нарочен за премахване.
Всички подкрепиха Анжел Вагенщайн, че трябва по-често да се чува гласът на творците
Проф. Георги Костов иска в БНР и БНТ да се върне българската музика 
Снимки Благовеста Цветкова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ