28 Март 2024четвъртък12:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Ти избра свободата, свободата избра теб

Спечелихме или загубихме, като заменихме диктатурата на пролетариата с диктатурата на парите

/ брой: 58

visibility 22





Румен Попов,
контраадмирал о.з.    
                                           

За няколко дни лидерът на БСП Корнелия Нинова успя да взриви електронните и печатните медии с думите си, че демокрацията отне много на народа. Не е възможно да се цитира всичко, което се изговори по неин адрес и, разбира се, по адрес на БСП. В тази кална лавина няма нищо ново. Тези хули имат далечна предистория.
През 1989-1990 г. в България  всички, които не бяха чели "Дон Кихот от Ламанча", започнаха да цитират безсмъртния Рицар: "Свободата, Санчо, свободата." И на везните на историята на нашето време поставиха извоюваната свобода като противотежест на всеобщия упадък и разруха на индустрията, селското стопанство, на науката, образованието, здравеопазването, които постигнаха страната след победата на т. нар. демокрация. Дума да няма: чувството за свобода е велика работа, то окриля човека във всичките му начинания, дава му надежда, че той, човекът, всичко може да постигне и придобие.
Последните няколко месеца на 2014 г. и началото на 2015 г. по БНТ непрекъснато, като заклинание, пророчески глас повтаряше: "Ти избра свободата. Свободата избра теб." Оставам настрани затрудненията ми да разбера по какви признаци и как ме е обладала свободата за неин избраник. По-важното е да разбера наистина ли съм толкова свободен, колкото ми обясняват брадясали млади възпитаници на чуждестранни колежи и университети, зачислени на щатна заплата към някоя от многобройните фондации на същите държави, създали въпросните "учени". Казват ми, че мога да отида където си пожелая в моята страна и в чужбина, което си е истина. Мога да работя каквото си пожелая и където ми е удобно и изгодно. И това е истина. Мога да говоря каквото ми е на сърцето и на езика, да членувам в която си избера от 300-400-те партии, да изповядам православие, католицизъм, протестантство, юдаизъм, ислям, будизъм, даоизъм, конфуцианство, вуду. И това е вярно.
Но след като човек избере свободата (или пък тя го избере) и пожелае да се възползва от благата, които тя му разрешава, разбира, че за целта са му нужни и някои допълнителни екстри, най-важната от които са парите. А парите, както е известно, се печелят с работа. Но, докато добивахме свободата си, някой "неидентифициран" субект ни изхитри, та да затрием почти цялата си индустрия и селското стопанство. Милиони работни места изчезнаха и останаха места за хора с по-специални способности: бармани, камериерки и проститутки. Така милиони хора останаха без свободен избор не само на месторабота, но и без работа. Остана им свободата да пътуват в чужбина и там да реализират освободената от "комунизма" работна ръка. Някои сънародници успяха, някои не, но всички вкупом постигнаха две неща. Първо, народонаселението на България намаля с почти два милиона млади способни хора и второ - никой не стана по-богат.
Свободен ли е необразованият, полу- или напълно неграмотният човек във века на фантастичните технологии, които замениха моторите и пишещата машинка от миналите времена? Не! Той е роб на всеки безскрупулен "предприемач", който го наема на работа на каквито си иска условия, или е със стоманено въже привързан към контейнерите за боклук от определения нему периметър за боклукоровене и боклукосъбиране. И както в свободните градове на Древна Гърция и Рим робът раждаше роби, така и в свободното наше общество с "либерална икономика" съдбата на родените бедни е предопределена: от ден първи и до деня последен, който милостивата съдба им е определила, да възпроизвеждат живота на родителите си.
Тези разсъждения, породени от наше време, извикаха други мисли уж пак за свободата, ама не съвсем. Висше благо на нашето държавно устройство са правото да избираш и даже да бъдеш избиран. Казват: управляват избраните с мнозинството гласове. Справедливо. Само че в общество, дълбоко разделено на бедни и богати, въпросното мнозинство по много пътища -  изборни манипулации, подкупи, материална и идейна зависимост, е в подчинение на малкото богати. Най-често те са някъде в дълбоките сенки и подмоли на обществения и стопанския живот на страната и тяхната анонимност е още една от причините за митичната им сила и влияние. Ако това е така, то каква е истинската стойност на вишегласието, както се изразяваха нашите възрожденци. Не се ли управлява държавата отново като диктатура на божи избраници, която не забелязваме, защото нито ни бият, нито ни затварят, сиреч не ни боли. Но мечтаната свобода отново е някъде около нас, но уви, не е за нас.
Оформи се една немногобройна прослойка относително и действително заможни хора, които са свободни. Те могат да пътуват, да ползват благата на образованието, на културата и изкуството. Притежават свободата на словото, защото никой не може да ги уволни за неудобни думи и писания в медиите, на които плащат или на които са собственици: нещо повече - те могат да уволняват пишещите и говорещите противни тям текстове и слова.
От другата страна в тъмния ъгъл на живота е скупчена огромната част от населението, която е свободна да добива препитание където и както й позволят тези, които притежават средствата за производство, сиреч богатствата. И на тях, на многото бедни, никой не забранява да говорят и пишат каквото си искат. Конституционно гарантирана им е свобода на словото. Има само няколко предварителни условия, за да я ползват:  Първото - да намерят някой да покаже и разкаже за техните страдания. Защото всички редакции на вестници, радио и телевизии също са свободни и като такива си "имат програмна политика", т.е. определено е кого да любят и кого да мразят. Кой и по какви принципи нарежда тази политика, не е въпрос с повишена трудност. И второто: ако все пак се намери редакция, която има уши и очи за подобни теми от обществения живот и ги оповести  - да има кой да чуе за страданието на онеправданите и оскърбените и да опита да го излекува.
Когато всичко това го няма, съвсем не е нужна политическа диктатура, за да се управлява страната като диктатура на класата на господарите. Или казано по друг начин: достатъчна е диктатурата на бедността. Оттук изниква обобщаващият въпрос: спечелихме или загубихме, като заменихме диктатурата на пролетариата с диктатура на парите? Трудно е да отговорим на него от толкова къса историческа дистанция. Но материалната и духовната нищета, в която тънем толкова дълго, свидетелстват за правотата на Корнелия Нинова.
                              

Снимка: Благовеста Цветкова                                                             

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 126

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 144

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ