24 Април 2024сряда10:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Увеличават се случаите на морбили в Пловдив

АСП не контролира дали написаното от личните лекари е вярно

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 18

Седем станаха вчера случаите на морбили в Пловдив, две деца са приети в Инфекциозна клиника със съмнение за шарката. Всички са от "Столипиново", неимунизирани, както и две майки (на 22 и на 24 г.) от селата Чешнегирово и Злати трап, от ромското малцинство и не помнят дали са били имунизирани. Тъй като и двете имат малки деца, те също са приети в болницата за наблюдение.
"Проблем са хората от ромските махали, които не са завели децата на имунизация, но не по-малък проблем са образованите млади майки от български произход, които са заявили отказ от имунизации за децата си", коментира д-р Моника Троянчева, епидемиолог от РЗИ в Пловдив.
Междувременно стана ясно, че от АСП намаляват случаите на отказ да се изплащат месечни детски добавки заради нередовна ваксинация на децата. По думите на Зоя Попова, експерт от Агенцията за социално подпомагане, с промяна в закона, която цели да насърчава отговорното родителство, от 2015 г. месечни детски добавки не получават бедните семейства, ако не са ваксинирали децата според изискванията на имунизационния календар. За 2015 г. неизплатените добавки били на 812 семейства, а през 2016 г. - 582. Агенцията не упражнява контрол дали написаното от личните лекари, че детето е ваксинирано, е вярно. Заявлението декларация се подава от родителите на 12 месеца. "Изцяло работим с това какъв документ е издал личният лекар. Той носи отговорност за това, което е издал, въз основа на което ние преценяваме правото", обяснява Попова.
Има "известен риск от епидемия от морбили в България", отбеляза вчера здравният министър Илко Семерджиев. Той припомни, че покритието на ваксината за морбили у нас е 92%, а за да няма риск от епидемия, трябва да е 95%. Министърът отхвърли притесненията на ромите от пловдивския квартал "Столипиново", че мръсотията била виновна за заболяването. "За морбили мръсотията не е фактор, това е вирус, който се предава по въздушно-капков път. Тази година сме осигурили ваксини МПР (морбили, паротит, рубеола) - 152 хил. дози, и имаме резерв от м.г. Няма опасност от дефицит", увери Семерджиев.
Според резултатите от проведено м.г. национално представително проучване 90% от българските родители одобряват задължителния характер на имунизационния календар, а 87% смятат, че от ваксините има полза. Между 27 и 29% от родителите в България не намират за необходимо ваксините да са задължителни.

снимка БГНЕС
След първия случай на дребна шарка в Пловдив МЗ прати спешно указание до личните лекари да прегледат пациентските си листи и да поставят ваксина на всички, които нямат

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ