25 Април 2024четвъртък01:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЕВР се съгласи газът да поскъпне с близо 30%

Цената на синьото гориво се вдига следизборно, тя ще удари тези на парното, топлата вода, тока и хляба

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 14

Цената на природния газ да се повиши с близо 30% от 1 април, предвижда проекторешение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което ще бъде обсъдено на открито заседание на 28 март, два дни след предсрочните парламентарни избори. Това поскъпване ще се отрази и върху цените на топлоенергията и на електроенергията.
На практика регулаторът е приел почти изцяло исканото поскъпване от "Булгаргаз" и смята да одобри цена на газа за следващото тримесечие от 363,26 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС. Това е със стотинки по-малко от заявената от обществения доставчик цена от 363,43 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, което бе с 83,22 лв., или с 29,7 на сто повече от сега действащата тарифа. В цената обаче не влиза таксата за преноса на суровината, която остава 19,73 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС до определяне на нов размер на тарифата, плащана на оператора на преносната мрежа "Булгартрансгаз".
Така КЕВР, която първоначално заяви, че обявената прогноза от близо 33 процента повишаване на цената на газа е необоснована и доставчикът внесе малко по-ниско заявление, е приела изцяло претенциите на "Булгаргаз". Дружеството обяви, че няма повече резерви за орязване на повишението и че и без това от предишното потискане на ръста на цената е натрупало загуби за над 40 млн. лв.
Хлябът ще поскъпне, ако цената на природния газ скочи с 30% от първи април, прогнозира вчера председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев, цитиран от БНР. Над 60% от хлебопроизводителите в страната са зависими от цената на синьото гориво. Те все още не са готови с реакция и точни разчети. Ако 30% се увеличи цената на газа, около 6-7% ще поскъпне и цената на хляба. Ние реагираме по-късно. Като дойдат сметките ни, чак тогава реагираме, понеже конкуренцията е много жестока в бранша, каза Людиев.
Парното и топлата вода също могат да поскъпнат драстично, ако природният газ скочи с близо 30 на сто от 1 април, както предвижда енергийният регулатор. Експерти пресметнаха, че това означава повишение с около 20% на топлоенергията. Това ще доведе и до оскъпяване на тока, който плащат всички потребители, а не само тези, които се отопляват на парно. Скокът при топлоенергията трябва да е около 20%, посочи председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев. Повишаването на цените на газа ще доведе и до поскъпване на тока, прогнозира председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. "Тъй като цената на електроенергията, която ще се произвежда от топлофикациите, влиза в таксата "задължение към обществото", която също се очаква да се повиши. Това значи през тази цена влияние върху крайната цена за потребителите, дори и тези, които не ползват услугите на "Топлофикация", каза Хиновски.
Индустрията няма да е конкурентна при скок на газа от 30 на сто, каза председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов. "За нас е шоково поскъпване. Освен че е много голямо, поскъпването е много трудно за преодоляване и ще навреди много на конкурентоспособността ни, а индустрията в България основно работи за износ. Това със сигурност ще влоши картината на нашите продажби. Подобен скок на цената на газа ще се отрази и на обществения доставчик "Булгаргаз", допълни Стаменов.

Шефът на КЕВР Иван Иванов
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ