27 Април 2024събота08:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Животът в София остава вторият най-евтин в ЕС

Първо място заема Букурещ, докато Сингапур и Хонконг отново са най-скъпите градове за живеене в света

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 229

София запазва позициите си на втората най-евтина дестинация за живот в Европейския съюз (ЕС) и един от най-евтините градове в света според оценка на Economic Intelligence Unit.
В същото време столицата ни пада само с една позиция в общата класация на достъпност на градовете до 112-о място и е 35-а от европейските столици. По-евтин град за живеене в рамките на ЕС е само Букурещ, който е на 124-то място в класацията.
Припомняме, че класацията се изготвя всяка година с цел да подпомага работодателите при покриването на разходите на командированите им служители. Сравняват се цените на базови услуги като наеми, храна, комунални услуги, разходи за културен живот и т.н.
Сингапур и Хонконг запазват позициите си на най-скъпите градове в света за поредна година. На трето място е Цюрих, следван от Токио, Осака, Сеул, Женева, Париж, Ню Йорк и Копенхаген.
Същевременно Алмати (Казахстан) измества Лагос (Нигерия) и вече е най-евтиният град за живеене в света. Третото място е за Бангалор, следван от Карачи, Алжир, Ченай, Мумбай, Киев, Букурещ и Ню Делхи.
Манчестър е градът с най-голям срив в класацията - с 25 позиции до 51-во място. Буенос Айрес губи 20 позиции до 82-ро място, а Лондон - също 20 позиции до 24-то място.
Икономическата столица на Бразилия Сао Пауло отбелязва най-силното изкачване в класацията - с 29 позиции до 78-о място, следван от Рио де Жанейро - с 27 позиции до 86-о място, и Уелингтън - с 26 позиции до 16-о място. Що се отнася до американските градове, с изключение на Сан Франциско и Лексингтън всички падат в класацията.
Според регионалния директор за Азия на Economic Intelligence Unit Саймън Баптист ключов двигател на разходите за живот в Азиатския регион са обменните курсове на валутите, правителствените политики и цените на суровините. Много от цените на развиващите се пазари са силно регулирани от правителствата, което също се отразява на класацията.
Междувременно агенция "Блумбърг" обяви, че италианците са най-здравите хора в света според класацията Global Health Index за 2017 г. Проучването взема предвид фактори като средна продължителност на живота, хранене, психическо здраве и рискови фактори като пушене и кръвно налягане.
Средиземноморската диета, включваща от паста и пица до зеленчуци, риба и зехтин, е основен фактор за това, че италианците са най-добре със здравето сред 163-те нации, обект на изследването. Перспективата за живот в Италия на бебе, което се роди днес, е над 80 г., за разлика от тази в Сиера Леоне, където е едва 52. Въпреки че Италия изнемогва от финансова криза, от проблеми с банките, от младежка безработица, която достига 40%, и от огромен бюджетен дефицит, страната се слави с най-добро качество на живот.
България е извън първите 50 нации в класацията. През 2016 г. например е била на 73-то място. Сред първите 50 нации по здраве сега са словенци, словаци, поляци, гърци, македонци, албанци, чехи, хървати, босненци, естонци. Дори американците, известни с високия процент хора с наднормено тегло, са сред първите 50. Веднага след италианците се нареждат Исландия, Швейцария, Сингапур, Австралия, Испания, Япония.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ