25 Април 2024четвъртък09:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Европа избухна скандал за пране на пари от Русия

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 16

Германският в. "Зюддойче цайтунг" твърди, че е получил данни от международна организация за преводи на "мръсни пари" от Русия в ЕС. Изданието съобщава, че данните са му предоставени от разследване на организацията OCCRP (Център за изследване на корупцията и организираната престъпност), обединяваща повече от 60 журналисти от 32 страни. Вестникът твърди, че наред с други медии, сред които британският "Гардиън", разполага с база данни за около 70 000 превода. От тях 662 са получени в Германия от частни лица и фирми.
Получените от OCCRP данни от нейни източници показват, че за периода от 2010 до 2014 г. от Русия в ЕС са били преведени "мръсни пари" в размер най-малко на 20,7 млрд. долара, пише вестникът. Твърди се, че организаторите на схемата за пране на пари са използвали две фирми еднодневки във Великобритания и сметка в Латвия и са финансирали внос на машини и резервни части, хранителни продукти и строителни материали в Русия. Мюнхенската компания за спортни облекла "Bogner" например е получила четири превода, които са дошли от една от фирмите в Лондон през латвийска сметка. От "Bogner" не отричат да са получавали пари. Те обаче не виждат повод да се съмняват в законността на разплащанията. Според статията химическият концерн BASF е продал лакове за повече от 1,6 млн. евро. Компанията е съобщила, че не е имала никакви съмнения относно поръчката. В същото време, както твърди изданието, много от германските фирми, които се споменават в базата данни, не искат да разкриват имената на своите купувачи и делови партньори. "Федералната служба за углавни престъпления в Германия (БКА) съобщава, че няма сведения за тази система за пране на пари", подчертава "Зюддойче цайтунг".
Британски банки са били въвлечени в незаконни схеми по пране на около 740 млн. долара от Русия, обяви лондонският в. "Гардиън". По информация на изданието големи кредитно-финансови институции като HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays и Coutts са в списъка на британските банки, чиято дейност повдига много въпроси.
Документите показват, че "поне 20 млрд. долара може да са изнесени от Русия в периода 2010-2014 г. Реалното число може да достигне 80 млрд. долара", пише "Гардиън", като се позовава на разследващи.
Парите, които в продължение на няколко години са били незаконно изнасяни от Русия чрез молдавската Moldindconbank, след това са били изпирани с участието на две големи датски банки - Nordea и Danske Bank, съобщи пък датският в. "Берлингске". Чрез двете датски банки в офшорна зона е прехвърлена сума, равна на 7 млрд. крони (1 милиард долара). Освен в Дания парите от Moldindconbank се превеждали в Китай и в Кипър.
Според молдовските власти от 2011 до 2014 г. през Moldindconbank от Русия са изнесени над 20 млрд. долара. В Руската федерация и в Молдова разследването по случая продължава.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ