28 Март 2024четвъртък18:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Драгомир Стойнев:

Най-важното е да пазим държавата си и да върнем отново силата й

ГЕРБ въобще нямат позиция по външната ни политика, смята водачът на старозагорската листа

/ брой: 57

автор:Павлета Давидова

visibility 31


Драгомир Стойнев е водач на листата на "БСП за България" в 27 МИР Стара Загора. Бил е министър на икономиката и енергетиката, оглавявал е социалната комисия в парламента. Член е на ИБ на БСП, където отговаря за секторните политики.


Когато лидерите трябва да говорят за външна политика, Борисов мълчи, а говори Плевнелиев със силно антируски послания и това не е случайно




-    Г-н Стойнев, в понеделник президентът Румен Радев проведе съвещание, посветено на предстоящите избори. На "Дондуков" 2 дойдоха вътрешният министър, главният прокурор и ръководителите на службите за сигурност. Имате ли притеснения от случващото се?
-    На тези избори най-важното нещо е държавата, както и да я опазим. За съжаление основният ни опонент ГЕРБ няма разбиране за проблемите, пред които сме изправени. Съседна държава прави опити за намеса в българските избори. Това е опасно и недопустимо. Процесите в Турция имат много дълбоки проекции у нас. ГЕРБ обаче мълчат, те нямат позиция по външната политика въобще. Има криза с нелегални мигранти - границата не е защитена, а съоръжението, което да ги спира, не е довършено. Не могат да се справят с каналджийството и жителите на пограничните райони са силно притеснени. Министерският съвет, ръководен от Борисов, прие постановление 208, което задължава кметовете да приемат мигранти, на практика да ги заселват, да им дават социални права. Това е рисково за обезлюдените общини. Постановлението трябва да отпадне. Приемаме мигрантите, които бягат от война, но тези, които влизат в страната ни по икономически причини, нямат място тук.
ГЕРБ нямат сериозна външна политика. Европейският съюз вече се развива на две скорости. На България е отредено място в по-бавната писта, пистата на бедните. ГЕРБ не реагираха, не се борят за нашия интерес в ЕС. Пагубна е позицията им спрямо Русия. Преди дни Росен Плевнелиев пак направи силно антируско изказване пред национална медия. Политически той е свързван с ГЕРБ. В момент, когато лидерите трябва да говорят за външна политика, Борисов мълчи, а говори Плевнелиев със силно антируски послания. Това не е случайно. Що се отнася до президента и съвещанието при него - можем да бъдем спокойни, в България президентската институция здраво си е стъпила на мястото и си изпълнява функциите както трябва, пази българския интерес. БСП призовава всички политически сили да го направят. Българският интерес - това е обединителната ни тема.
-    Въпреки призивите за обединение по ключови въпроси тонът на кампанията е изключително остър…
-    Когато авторитарна политическа сила като ГЕРБ губи позиции, тя използва скандала. Така пречи на всички останали да говорят за програмите си и за истинските опасности пред страната. Най-голям е страхът от БСП и атаките към нас са най-сериозни. Всяка дума на Корнелия Нинова е следена. Режат изреченията й наполовина, за да обяснят колко е вредна БСП, за да не чуят хората думите й за националната сигурност, опазването на държавата. Случаят с Елена Йончева вероятно е най-показателен за страха и тежката ситуация, в която е Бойко Борисов.
-    Борисов напада и вас - обвинява ви ту за спирането на "Южен поток", ту за стартирането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", ту за "Белене"…
-    Борисов говори каквото му падне за газопроводи, за ядрена енергетика, за въгледобив. Когато някой е гузен, винаги е много шумен. Резултатите на ГЕРБ в енергетиката са 3 прекратени реални проекта - "Белене", 7-и блок, "Южен поток". Има един нов техен проект, но той не е реален, а е резултат на политическото им въображение - газов хъб "Балкан". За него няма осигурен газ. Ако слушаме Борисов - всички проекти сме ги прекратили ние. Има решения на МС и НС, има интервюта на руския външен министър Лавров, които казват точно обратното. Проектът бе спрян по времето на служебното правителство на Плевнелиев, в ресора на тогавашния вицепремиер, дясна ръка на Плевнелиев, а сега ново лице на ГЕРБ - Екатерина Захариева. Друг вицепремиер на Борисов - Румяна Бъчварова, се похвали публично, че Бойко Борисов е спрял 3 руски проекта и така е показал на чия страна е. Това са фактите. Орешарски спря единствено възлагането на нови обществени поръчки в рамките на самия проект "Южен поток", докато ЕК не спре натиска и заплахата от наказателна процедура срещу България. По всички други съставни на проекта се работеше - имаше ОВОС, вървеше отчуждаване на терени, тръбите бяха на пристанище Бургас.
Имахме следните цели - България да има ядрена енергетика, опазване на държавната собственост във въглищната енергетика и изграждане на стратегически проекти. Решението за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е взето от правителството на ГЕРБ през 2012 г. с две решения на МС от 29 март и 11 април и тогава са направени първите обвързващи стъпки. Тогава са направени и първите и досега единствени разходи по проекта - около 5,5 млн. лв. Част от сумата е платена на "Уестингхаус" - около 2 млн. лв., за технико-икономически анализ, т.е. да кажат каква технология да се избере за 7-и блок. И те го правят и посочват технологията. Ние направихме проучване и преговори за най-добри условия по вече посочени параметри. Не подписахме нищо, оставихме продължаването на преговорите на следващия кабинет. Нито една наша стъпка не е обвързала страната ни, нито води до рискове за България. Мислим десет пъти, преди да действаме, за разлика от ГЕРБ, които накараха държавата и българите да платят висока цена, защото предизвикаха арбитраж по "Белене" и го загубиха.
-    В предизборната си платформа БСП поставя акцент върху икономиката, често се говори за фондовете "Иновации" и "Индустрия". Ще успеят ли те да дадат търсения тласък в сектора?
-    БСП наистина постави акцент върху икономиката и това не е случайно, защото тя трябва да е силна, за да има средства за социална политика, за образование, за здравеопазване. Хората, които помнят и други времена, ще ме разберат. Икономиката е локомотивът - тя осигурява и работни места, и доходи, и пенсии. Двата фонда целят да бъдат подкрепени български компании, които да оставят печалбата си тук, да създават работни места. Фондът "Иновации" цели да спре изтичането на нашите мозъци в чужбина. България някога беше сила в сферата на технологиите, много наши специалисти продават ума си навън, искаме да им дадем подкрепа, така че отново да бъдем технологична нация. Фонд "Индустрия" ще предостави възможност на български производства да се развиват, без да вземат заробващи кредити.
Ще спрем разграбването на държавната и общинската собственост. Казваме край на разпродаването и чрез закон ще направим така, че тя да се управлява прозрачно от професионалисти, а не всеки, който дойде на власт, да сменя ръководства на стратегически предприятия. Така ще опазим държавната енергетика, държавния военнопромишлен комплекс, общинските предприятия, които предлагат услуги на гражданите и се грижат за поддържането на общините. 
-    По какъв начин левицата смята да убеди младите хора да останат в България и да отглеждат тук децата си? Без да забравя и по-възрастните, разбира се.
-    Най-убедителното нещо са доходите и добрите системи на образование и здравеопазване. Ще задвижим икономиката, но паралелно ще започнем реформи в тези два сектора. Образованието трябва да отговаря на нуждите на икономиката. Ще има планиране, ще се обучават кадри и в средното, и във висшето образование, които да са нужни на производството. Решително ще пресечем и опитите за обезбългаряване на образованието - един учебник по всички предмети и патриотично образование, което пази българщината. Ще отменим и закона, според който държавата финансира частни училища.
Много работа ни предстои и в здравеопазването, но ще започнем с отмяна на пръстовите отпечатъци и ще пресечем категорично практиката, когато си социално осигурен, да си доплащаш. Ще има и нова лекарствена политика, която ще ограничи оскъпяването на лекарствата. Най-важното обаче си остават доходите. Младите хора ще бъдат подпомагани в две посоки - чрез облекчаване на лихвите при кредити, когато си купуват първо жилище, и чрез приспадане на 50 лв. месечно на дете на родител от дължимия данък общ доход. Тези пари ще остават в семействата. Това са първи стъпки към нашата голяма цел - да задържим младите българи тук, да ги насърчим да раждат деца. Много е болезнена и темата с пенсиите. Първият ни приоритет тук е да осъвременим старите пенсии, да поправим тази огромна несправедливост.
-    За втори път сте водач на листата в Стара Загора. Хората от района се интересуват какво ще се случи и с комплекса "Марица-изток".
-    Добре, че ГЕРБ слязоха от власт, защото щяха да унищожат и въгледобива, и да оставят десетки хиляди без работа, тъй като през 2016 г. от МОСВ са проспали подготовката на един референтен документ на ЕК, който пряко засяга държавния комплекс "Марица-изток" и поставя условие за 99% норма на сероочистване, при положение че ние постигнахме 96% миналата година, пак по европейско изискване. Нямало е български представител в работната група, която го е подготвяла, нямало е и категорична политическа позиция на високо ниво. Първа по казуса се активира левицата и Петър Курумбашев от групата на социалистите и демократите в ЕП. Той подготви писмо до Юнкер, под което се подписаха дори евродепутатите на ГЕРБ. Предстои гласуване на 28 април и ще поискаме стойностите на серни и азотни окиси и живак, заложени в референтния документ на ЕК, да бъдат коригирани, параметрите да бъдат променени така, че да отразяват реално най-добри налични техники. Нашите евродепутати вече преговарят за общи действия с други засегнати страни.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 274

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 294

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ