19 Април 2024петък05:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 24



СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА. Отбелязва се с цел привличане на вниманието към проблемите на над 1 милиард души по света, които нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Денят се чества от 1993 г., след като година по-рано Генералната асамблея на ООН приема резолюция. Предложението за Световния ден на водата е на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

ПРАЗНИК НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Чества се по повод победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин край Клокотница на 9 март 1230 г. - в деня на църковния празник Свети 40 мъченици (по стар стил).

ПРАЗНИК НА УГЪРЧИН. Градът е разположен в северните склонове на Стара планина, по долината на р. Каменица. За първи път името Угърчин се споменава в османски документ от 1605 г. Обявен е за град през 1969 г.

1832 - УМИРА ЙОХАН ВОЛФГАНГ ФОН ГЬОТЕ, НЕМСКИ ПОЕТ, ПИСАТЕЛ, ХУМАНИСТ, ФИЛОСОФ (Р. 1749 Г.). Творчеството му съчетава чистотата и елегантността на стила с богатото въображение. Автор е на "Фауст", "Страданията на младия Вертер" и др. Учен естественик - пише "Теория за цветовете", "Метаморфозата на растенията", "Оптика" и др.

1879 - СОФИЯ Е ОБЯВЕНА ЗА СТОЛИЦА. Предложението е на проф. Марин Дринов, а депутатите от Учредителното събрание единодушно го гласуват. София посреща избирането си за главен град на Княжеството с 11 694 жители, две училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи. Гербът на София е създаден по случай участието на България в Световното изложение в Париж. На 29 март 1900 г. Софийското градско общинско управление приема проекта на художника Харалампи Тачев, а на 24 април с.г. той е утвърден с указ на княз Фердинанд. През 1911 г. е добавен и девизът на града - "Расте, но не старее".

1879 - УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ ОДОБРЯВА ВИДА НА БЪЛГАРСКИЯ ГЕРБ. След кратки дебати делегатите гласуват чл. 21 от Търновската конституция, гласящ: "Българский държавен герб е златен коронован лев на тъмночервено поле. Над полето княжеска корона." Точно описание на хералдическите елементи - корона, щит, мантия, не е посочено. След приемането на Конституцията в руското сп. "Всемирная илюстрация" се появяват два варианта на герба, дело на руски хералдици.

1882 - ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА. Съветът за градско общинско управление на София приема предложението на тогавашния кмет Иван Хаджиенов (1881-1883) за създаването на разсадник за производство на посадъчен материал в местността Табията. Първоначално паркът се е наричал "Разсадникова", "Пипиниерата". Швейцарецът Даниел Неф, комуто е възложен проектът, засажда първите цветя и дървета. От 1 януари 1895 г. паркът носи името "Княз-Борисова градина" - накратко "Борисовата градина", в чест на престолонаследника княз Борис Търновски.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ