25 Април 2024четвъртък03:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Перфектна ли е българската държава?

В Сумер не можеш и пъдар да станеш, ако не си от ГЕРБ

/ брой: 57

visibility 56



Никола Статков

Неотдавна чух от бившия министър-председател Бойко Борисов, че управляваната от него държава е перфектна. Като стар човек, врял и кипял в котела на живота, се замислих: какви са, аджеба, основанията, които карат въпросния господин да хвали така изобилно държавата ни. Замислих се и взех, че подредих картината й, та всеки да види и реши като каква е истината. Ето тази картина...
Страхотен демографски срив: от 9 милиона, през проклетисвания социализъм, днес населението ни е 7 милиона. Всяка година то намалява с 50 хил. души. Намаляват българите... Докато се затрият като народ. В 500 села няма нито един жител. В много други са останали само по неколцина бабички и старци.
Цветущото някога земеделие, днес е на изкуствено дишане. Избрани фирми владеят по стотици хиляди декари орница; така печелят милиони, включително и средства от Европейския съюз, често с лъжливи данни. Собствениците на земите са залъгвани с ниски ренти, но няма що да чинат: немощни са, нямат си ни техника, ни добитък за работа. Осемдесет процента от плодовете и зеленчуците, които ядем, са вносни, даже и магданозът...
Малко индустриално производство, малка принадена стойност, слаб износ, повече внос. Почти никакви наши и чужди инвестиции. Чужди фирми експлоатират рудните ни богатства - злато, мед и др. За тях - големи печалби, за нас - трохи, или както се казва:

за тях - ананас, за нас - праз

Чужди, също така, са и фирмите, които господарстват в енергетиката, водата, търговията. Печалбите отиват навън, даже данъци не плащат.
Автомагистрали, построени тази година, догодина се ремонтират. Похарчените нахалост пари - в джобовете на избрани фирмаджии и властници. Пътища и улици, особено в провинцията - дупки, калища. И потрошени автомобили. Много тунели са рискови; жена загина в един от тях. Зле са и мостовете. Много язовири са опасни; трагедиите от Бисер и Мизия може да се повторят.
Вече си плащаме лечението: открито, под масата, около масата. В някои болници, пълна фалшификация: водят те, че лежиш там, а ти си приходящ. Пишат, че ти е правена операция, а ти нямаш и драскотинка от скалпел по организма. Недостиг на лекари и сестри: бягат в чужбина за по-добро заплащане на труда им, за квалификация. Все по-лоша Бърза помощ. Ще има ли кой да ни лекува още в обозримо бъдеще?...

В училищата не достигат учители

Младите не желаят да упражняват тази професия, все повече се разчита на пенсионери. А като се приберат у дома, или оня отгоре си ги повика завинаги? Учениците се държат агресивно с учителите. Бият се помежду си. От такъв бой умря едно момиче. Родители нахълтват в класните стаи, за да се саморазправят с учителите. Учебниците са десетки за един предмет. Избирай! Казват, че в тях имало безумия като това, че Ботев и Левски били терористи, борили се срещу законната турска власт. На националния ни празник - 3 март, оспорван от разни негодници, се говори за празник, за освобождение, но кой ни е освободил, от кого - нито дума.
Много хора са безработни. А не стигат специалисти в разни сектори на икономиката. Често работници и служители не получават заплатите си с месеци. Петдесет хиляди шивачки са без трудови договори. Трудят се винаги по няколко часа след законното време, а получават мизерни заплати. Дойдат ли на проверка държавни или профсъюзни органи, белите робини се запират в тайни помещения, за да не свидетелстват.
Няма дом в селата, който да не е ограбен, няма стопани, които да не са бити и изнасилени. През ден - убийства, по села и градове.
Правосъдие - нула. Говори се, че следователи, прокурори и съдии взимали подкупи и обслужвали властта.
По тротоарите - коли, под тях - дупки и подвижни плочи.
Рядко има цели семейства в един дом; мнозина от хората са на гурбет, най-вече родителите. Децата остават на грижите на баби и старци, които за себе си не могат да се грижат. Резултат:
 
невъзпитани, малограмотни деца

Дори вече в горните класове не знаят да четат и пишат.
Университети - по два на глава от населението. Професори, може би по трима. Има виц: Гражданин се качил в трамвая, където е голям гъстец. Той моли един мъж да се помръдне с думите: "Господин професоре, бихте ли се преместили малко, за да стъпя." Оня: "Откъде знаете, че съм професор?" Гражданинът: "Днес у нас всеки втори е професор, аз не съм, значи вие сте..."
Някои резултати от европейски проучвания:
Първи сме по корупция.
Първи по бедност.
Първи по заболеваемост.
Първи по смъртност
Първи по убийства на глава от населението.
Първи по лоша съдебна система.
Първи по загинали при катастрофи по пътищата.
Последни по раждаемост.
Последни по грамотност.
Всеки ден - протести против идиотщини и престъпления, натворени от хора и от власт.
Няколко "дреболийки":
- Министър-председателят Бойко Борисов (засега бивш) заменя кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН по никое време с Кристалина Георгиева. Така ставаме за смях и на бройлерите. И се лишаваме от възможността българин да е начело на световната организация.
- Властта връща на заколение в Турция люде, избягали оттам. Това връщане е противно на всички законови норми и морал. Гърците обаче не връщат десетимата турски войници, потърсили спасение там. Америка също не връща Гюлен...
- В България са разположени американски войници с тежко, опасно въоръжение. Не знаят ли управниците ни, че при един световен пожар от нашата страна ще останат само пепел и сгурия?
- Да не забравя: сред 80 страни, на 63-то място сме като обща оценка. Някога бяхме на 27-мо - в целия свят... Критичният праг на бедността у нас е 1300 евро, в Гърция - 6000, в Испания - 9000, в Австрия - 13 000 евро. По-добре от нас са също Албания, Македония и Сърбия, които не са членове на ЕС.
Ето такава е държавата ни днес. Ще я нарече ли някой перфектна? Аз - не. Наричам я

пълна пропадия

паднала вече под дъното. Въпросът е: Бойко Борисов знае ли това? Знае го, разбира се. Стига му да погледа сутрин някой телевизионен канал и всичко ще му стане от ясно, по-ясно. Освен това, като управник, той всеки ден получаваше от съответните органи пълна информация за картинката в държавата. Защо тогава лъже? Ами, защото му се лъже. На какво разчита, че пак ще управлява?
Разчита на многото прости люде у нас: разбират се, той е прост и те са прости. Е, има и доста простаци...
Разчита на хората, дето са на държавна ясла, които, заедно с близките си, са много. И си вардят хлебеца. Казано е: що е попово, то е готово... Има и циганска приказка за подобен случай: който дава папо, той е тато. (Ама да дава от джоба си, а не - с чужда пита помен да прави.) Неотдавна един мъж от Сумер, село, близко до моето родно, каза по една телевизия, че в Сумер не можеш да станеш и пъдар, ако не си от ГЕРБ.
Разчита на всички, които печелят поръчки и търгове, предварително уредени с властта. Как инак осем души ще имат над 100 млн. лева, без плешка да им е пукала, без морни вода да са пили...
Не мога да отмина два случая, които силно се разшумяха напоследък.
Първият. Целувката, не на Ана, като в онази песен, а на ръчицата Бойкова.

Една целувчица - безброй евтини кюфтета

в Народното събрание и други екстри. Честито, целувкари! Такова нещо не се е случвало дори с френския крал Людовик ХІV, известен като Кралят Слънце. Може пък Бойко да е по-голямо слънце от оня крал, па си има и спътник - Цецо. На Сирни Заговезни се целува ръка само на по-възрастни хора - от семейството, от родата. Както и на духовници. Това, което се случи у нас, може да стане само в още една държава в света - Северна Корея, наричана крайно погрешно комунистическа.
Вторият. Дълбоко уважавам изключителната журналистка и интелектуалка Елена Йончева. Ако смята себе си за права в спора й с Борисов, препоръчвам й да го съди. Да не забравя обаче, че преди години неговият спътник Цветан Цветанов, известен с шестте си апартамента и с името Цецо Гуменката, обвини публично една съдийка, че имала връзки с подземния свят. Тя му заведе дело. Той биде оправдан от "независимия" български съд. Па да помисли Йончева как тия дни бе уволнен известният журналист Иван Гарелов. Чини ми се, тя е готова да повярва, че ако Борисов бъде признат от съда за виновен, то той ще напусне политиката. Голяма заблуда! За него политиката е власт, която той иска да упражнява - неограничено, безконтролно, и ако може - вечно. Властчица - масчица. Затуй, не вярвайте, г-жо Елена, на данайците, дори когато ви носят дарове, не се знае какво се крие в тях...
За делото. То може да се проточва до второ пришествие. Може, разбира се, и да бъде решено. Справедливо ли, как ли? Това ще реши страхотно "независимият" български съд. Всеки случай, съветвам ви да послушате старата градска песен: "Дете наивно, ти живота не познаваш..."
Някога вождът на хуните Атила бил Бич Божий за Европа. Днес неколцина случайници и авантюристи са Бич Божий за България...
Разстреляният от фашистите чешки писател Юлиус Фучик в своя "Репортаж, писан с примка на шията" призовава: "Хора, бдете!"
Днес аз призовавам: "Българи, мислете! И бдете!...




Не вярвайте на данайците дори да носят дарове...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ