19 Април 2024петък05:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Свещената българска книга от Реймс

Френските крале са коленичили пред него

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 82


Никола Чолаков,

Горна Оряховица


Коронацията на френските крале по традиция се е извършвала в катедралата в Реймс, пред евангелие, изписано на кирилица и глаголица. При клетвата те слагали ръка върху тази древна книга с дивен обков, в която се пазели чудодейни реликви. Предполага се, че вътре имало и частичка от Светия кръст. Френските свещенослужители твърдели, че Реймското евангелие е написано на свещен език. Може би дори на езика на Бога. Да! Това са божествените букви на светите братя Кирил и Методий.
Според легендата церемонията по коронацията на френските крале става в катедралата "Нотр Дам" в град Реймс, защото там меровингският крал Кловис е приел християнската вяра още през 496 г. Смята се, че първият френски владетел, заклел се в българското евангелие при коронацията си през 1574 г., е Анри III. Той е управлявал Франция от 1575 до 1589 година. Това е злополучният крал, при който става Вартоломеевата нощ. След него пред свещената книга се кълне Анри IV. Историците смятат, че Луи XIII и неговите наследници до Френската революция също полагат клетва пред книгата със старобългарските азбуки. Според проф. Георги Бакалов поне пет или шест френски крале са положили клетва пред свещената книга от Реймс. Тогава французите са възприемали глаголическите и кирилските букви като "вълшебно писмо".
Връщаме се отново към времето, когато френски крале при тяхното коронясване са коленичили пред нашето драгоценно евангелие, извикало душевния порив още на Раковски:
"В евангелие чист ръкопис български
безценна драгоценност - наша древност,
на него клели са се вси царе францушки
с велика набожност и дълбока вярност"
Друг знатен българин Найден Геров, бивш руски вицеконсул в Пловдив, в едно от писмата си до Николай Павлович Шишкин в Петербург, съобщава, че княз Фердинанд, узнавайки, че притежава Fac-simile на Реймското славянско Евангелие, върху което до революцията от 1789 г. френските крале са давали клетва, пожелава да го види, което и сторил, обяснявайки му същността на свещената процедура.
Темата е повдигната още през Възраждането. Българските учени вече разполагат с електронно копие на Реймското евангелие. То има изключителна историческа стойност и се пази в трезор в град Реймс, Франция. Вади се оттам само при изключителни случаи. Копието потвърждава отдавна известното - че текстът на евангелието е написан на двете старобългарски азбуки - кирилица и глаголица.

Свещеното евангелие

Представяне на Реймското Евангелие в Народното Събрание, 2005 г.

Катедралата "Нотр дам" в Реймс - българската следа в коронясването на френските крале

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ