25 Април 2024четвъртък08:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Брекзит" започва на 29 март

Великобритания обяви, че идната сряда ще активира процедурата по излизане от ЕС

/ брой: 56

автор:Дума

visibility 18

Великобритания ще активира Член 50 от Лисабонското споразумение на 29 март, с което ще започне процедурата по излизането й от Европейския съюз, заяви говорител на премиера Тереза Мей.
"Искаме преговорите да започнат бързо", каза той на пресконференция.
Според съобщение на министерството, отговарящо за "Брекзит", пратеникът на Лондон в Брюксел Тим Бароу "е информирал тази сутрин (20 март - бел. ред.) офиса на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за намерението на Великобритания да активира Член 50 на Лисабонското споразумение на 29 март".
"Следващата сряда правителството ще изпълни това решение и официално ще започне процеса, като активира Член 50", посочва министърът, отговарящ за "Брекзит", Дейвид Дейвис. "Ние сме на прага на най-важните преговори за страната" , допълни той, цитиран от своето ведомство.
От ЕС заявиха, че са напълно готови да започнат процеса по излизането на Великобритания. "От тази страна всичко е готово", посочи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, допълвайки, че Брюксел може да започне преговорите.
На 23 юни миналата година с 52% британските избиратели подкрепиха излизането на страната си от състава на Европейския съюз. Така те станаха първата държава членка, взела подобно решение. Според процедурата по излизането, предвидена от Член 50, предстои двугодишен преговорен период, в който Брюксел и Лондон трябва да уредят по-нататъшните си отношения.
По-рано Тереза Мей заяви, че би искала страната да напусне единния европейски пазар, за да може по този начин по-лесно да се осъществява контрол върху имиграцията.
Очаква се Европейската комисия да даде отговор на съобщението на Великобритания за Член 50 до 48 часа. Същинските преговори обаче се очаква да започнат най-рано след няколко седмици или дори месеци.
Междувременно премиерът Тереза Мей започва национално "Брекзит турне", като първо се насочи към Уелс. Мей е решена да запази целостта на Обединеното кралство на всяка цена, съобщава в. "Лондон ивнинг стандарт". Тя планира да проведе срещи с британските си партньори и да ги увери, че "Брекзит" е правилното решение за цялата нация.
Великобритания и Германия ще подпишат нов пакт за защита, след като Тереза Мей задейства процедурата по "Брекзит", потвърдиха министерствата на отбраната и на двете страни. Новината потвърждава намеренията на британския премиер Тереза Мей да играе съществена роля в сигурността на Европа след "Брекзит". Мей се опитва да даде гаранции на европейските лидери, че Великобритания ще продължава да сътрудничи в обучението на военен персонал, защитата срещу кибер нападенията и морските патрули. От британското министерство заявиха, че работят с Германия за излизане със съвместна декларация за бъдещото сътрудничество в областта на отбраната.

Национално "Брекзит турне" започва британският премиер Тереза Мей, за да убеди отделните части на Обединеното кралство, че излизането от ЕС е правилното решение за всички

БГНЕС

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 657

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 687

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 742

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 634

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 745

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ