Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Юни 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Напрежението между Анкара и Берлин се задълбочава

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   206   0Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Берлин може да забрани по-нататъшни турски мероприятия в страната, освен ако Анкара не спре с нацистките сравнения. Меркел наблегна на това, че подобни обиди трябва да спрат и Германия си запазва правото да "вземе всички необходими мерки, включително и преразглеждане на разрешения"за събития от кампанията на турските власти преди референдума за изменения в турската конституция, предвиждащи повече изпълнителна власт за президента Реджеп Ердоган.
По-рано германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Ердоган е преминал границата с обвинението си към Ангела Меркел в "нацистки практики". "Ние сме толерантни, но не сме идиоти", твърди Габриел в интервю за германски вестник. В него той определя думите не турския президент като "шокиращи".
"Възможното приемане на смъртното наказание в Турция може да активира процедурата по преустановяване на преговорите за членство в Европейския съюз", заяви междувременно говорителят на външното министерство в Берлин Мартин Шефер.
Говорителят коментира и мигрантското споразумение за бежанците. "Сделката като цяло работи добре. Няма причина нещо да се променя", посочи Шефер.
Именно с мигрантското споразумение Анкара държи в ръцете си Европа и неведнъж е заплашвала, че ще пусне ордите към Стария континент. Вчера турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу внесе пояснение в предишно свое изявление, че Турция би могла да изпраща всеки месец "15 хиляди бежанци в Европа". Сойлу уточни, че той е имал предвид само "нередовните мигранти", които се опитват да стигнат по море до други държави. Той поясни, че не става дума за бежанци, намерили убежище в Турция.

 

 

 

Свят

  • Франция вече не настоява за отстраняването на Башар Асад
    23. Юни 2017 121
    14
    0

    Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от Европейския съюз, които ползват неговите финанси, но обръщат гръб на принципите му, трябва да усетят "пълните политически последици", предаде агенция Ройтерс, като цитира интервюто му пред няколко европейски вестника, между които "Гардиън", "Паис", "Зюддойче цайтунг", "Фигаро". "Това...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"