Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Свят

Напрежението между Анкара и Берлин се задълбочава

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   222   0Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Берлин може да забрани по-нататъшни турски мероприятия в страната, освен ако Анкара не спре с нацистките сравнения. Меркел наблегна на това, че подобни обиди трябва да спрат и Германия си запазва правото да "вземе всички необходими мерки, включително и преразглеждане на разрешения"за събития от кампанията на турските власти преди референдума за изменения в турската конституция, предвиждащи повече изпълнителна власт за президента Реджеп Ердоган.
По-рано германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Ердоган е преминал границата с обвинението си към Ангела Меркел в "нацистки практики". "Ние сме толерантни, но не сме идиоти", твърди Габриел в интервю за германски вестник. В него той определя думите не турския президент като "шокиращи".
"Възможното приемане на смъртното наказание в Турция може да активира процедурата по преустановяване на преговорите за членство в Европейския съюз", заяви междувременно говорителят на външното министерство в Берлин Мартин Шефер.
Говорителят коментира и мигрантското споразумение за бежанците. "Сделката като цяло работи добре. Няма причина нещо да се променя", посочи Шефер.
Именно с мигрантското споразумение Анкара държи в ръцете си Европа и неведнъж е заплашвала, че ще пусне ордите към Стария континент. Вчера турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу внесе пояснение в предишно свое изявление, че Турция би могла да изпраща всеки месец "15 хиляди бежанци в Европа". Сойлу уточни, че той е имал предвид само "нередовните мигранти", които се опитват да стигнат по море до други държави. Той поясни, че не става дума за бежанци, намерили убежище в Турция.

 

 

 

Свят

 • Лишеният от украинско гражданство "Грузински месия" предлага реформа на страната "за 70 дни"
  23. Октомври 2017 207
  10
  0

  Бившият президент на Грузия и бивш губернатор на района на Одеса Михаил Саакашвили предложил план за реформа на Украйна за 70 дни. За него той говорил пред протестиращите киевчани на площада на Конституцията близо до Върховната рада.
  "Предлагам на Върховната рада "План от 70 дни" за това как можете да промените Украйна в пет...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"