Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Кратки новини

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   149   0

Няма данни за външна намеса на изборите в САЩ
Разузнаването на САЩ не разполага с данни, че външна намеса е могла да промени резултати от изборите в страната миналата година. Това потвърдиха на открити слушания в Конгреса директорът на ФБР Джеймс Коми и директорът Агенцията за национална сигурност Майкъл Роджърс. Председателят на заседанието Девин Нунес поотделно задаваше въпрос има ли данни за намеса в ключовите щати Мичиган, Пенсилвания, Уискънсин, Флорида и Охайо. Роджърс отговаряше: "Не", посочвайки, че няма данни. Същото от своя страна потвърди и Коми. По-рано Коми заяви, че ФБР води разследване за намесата на Русия в изборите.

Белгийската полиция дири терористи в Моленбек
Конфиденциален доклад с антитерористични мерки разкрива, че полицията в брюкселския квартал "Моленбек" е разкрила 51 организации, свързани с тероризъм. Полицията е проверила повече от 8600 жилища и 22 668 живеещи в квартала. 102 от повече от 1600 регистрирани организации са заподозрени за престъпления, а други 51 са свързани с тероризъм. Властите са изготвили списък от 72 лица, които са следени заради връзки с тероризъм. От тях 26 в момента са в Сирия, а 46 в Белгия. От живеещите в Белгия 20 са в затвора, а 26 са следени отблизо.


Арестите в Турция не спират

Турските власти са задържали повече от 2000 души през последната седмица. Те са заподозрени за връзки с екстремистки групи или във връзка с неуспешния пуч през юли 2016 г. 999 души са заподозрени за връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена от Анкара за терористична организация. Според вътрешното министерство 24 екстремисти са "неутрализирани" при операции през последната седмица. 13 от тях са убити.

Избори в Албания ще има, дори без опозицията
Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че парламентарните изборите на 18 юни ще се състоят, дори ако опозицията не участва в тях. В своето седмично обръщение към гражданите Рама подчерта, че протестите на опозицията са изкуствени, каквато е също така политическата криза. "Ние ще уважим датата за парламентарните избори и обещаваме да правим повече за албанските граждани в бъдеще. Сега не е март 1997 г. Албания на новото поколение не може да бъде спряна", подчерта премиерът.

БГНЕС
На 101-годишна възраст от сърдечен удар почина американският милиардер Дейвид Рокфелер, на когото шест пъти му бе присаждано сърце. Дейвид Рокфелер бе най-младият и последният оцелял внук на основателя на корпорацията "Стандард Ойл" Джон Д. Рокфелер - първия милиардер в САЩ


Най-малко 75 души загинаха при най-тежките наводнения в Перу от десетилетия насам. Бедствието принуди над 100 000 граждани да напуснат домовете си. Дъждовният сезон донесе 10 пъти повече валежи от обичайното. В половината от страната е обявено извънредно положение

 

 

Свят

 • Сирийският народ трябва сам да реши бъдещето си, подчерта Путин на среща в Сочи с Ердоган и Рухани
  23. Ноември 2017 230
  144
  0

  Русия координира международните усилия за нова инициатива за мирен преход във властта в Сирия. Тя бе обявена на тристранна среща в Сочи между президентите на Русия, Турция и Иран. Руските медии побързаха да кръстят срещата като форум на "Голямата тройка ТИР (Турция, Иран, Русия)".
  Говорейки в началото на срещата, руският президент...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"