Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Юли 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Кратки новини

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   132   0

Няма данни за външна намеса на изборите в САЩ
Разузнаването на САЩ не разполага с данни, че външна намеса е могла да промени резултати от изборите в страната миналата година. Това потвърдиха на открити слушания в Конгреса директорът на ФБР Джеймс Коми и директорът Агенцията за национална сигурност Майкъл Роджърс. Председателят на заседанието Девин Нунес поотделно задаваше въпрос има ли данни за намеса в ключовите щати Мичиган, Пенсилвания, Уискънсин, Флорида и Охайо. Роджърс отговаряше: "Не", посочвайки, че няма данни. Същото от своя страна потвърди и Коми. По-рано Коми заяви, че ФБР води разследване за намесата на Русия в изборите.

Белгийската полиция дири терористи в Моленбек
Конфиденциален доклад с антитерористични мерки разкрива, че полицията в брюкселския квартал "Моленбек" е разкрила 51 организации, свързани с тероризъм. Полицията е проверила повече от 8600 жилища и 22 668 живеещи в квартала. 102 от повече от 1600 регистрирани организации са заподозрени за престъпления, а други 51 са свързани с тероризъм. Властите са изготвили списък от 72 лица, които са следени заради връзки с тероризъм. От тях 26 в момента са в Сирия, а 46 в Белгия. От живеещите в Белгия 20 са в затвора, а 26 са следени отблизо.


Арестите в Турция не спират

Турските власти са задържали повече от 2000 души през последната седмица. Те са заподозрени за връзки с екстремистки групи или във връзка с неуспешния пуч през юли 2016 г. 999 души са заподозрени за връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена от Анкара за терористична организация. Според вътрешното министерство 24 екстремисти са "неутрализирани" при операции през последната седмица. 13 от тях са убити.

Избори в Албания ще има, дори без опозицията
Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че парламентарните изборите на 18 юни ще се състоят, дори ако опозицията не участва в тях. В своето седмично обръщение към гражданите Рама подчерта, че протестите на опозицията са изкуствени, каквато е също така политическата криза. "Ние ще уважим датата за парламентарните избори и обещаваме да правим повече за албанските граждани в бъдеще. Сега не е март 1997 г. Албания на новото поколение не може да бъде спряна", подчерта премиерът.

БГНЕС
На 101-годишна възраст от сърдечен удар почина американският милиардер Дейвид Рокфелер, на когото шест пъти му бе присаждано сърце. Дейвид Рокфелер бе най-младият и последният оцелял внук на основателя на корпорацията "Стандард Ойл" Джон Д. Рокфелер - първия милиардер в САЩ


Най-малко 75 души загинаха при най-тежките наводнения в Перу от десетилетия насам. Бедствието принуди над 100 000 граждани да напуснат домовете си. Дъждовният сезон донесе 10 пъти повече валежи от обичайното. В половината от страната е обявено извънредно положение

 

 

Свят

  • 28. Юли 2017 146
    41
    0

    Депутатите от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) прекараха нощта срещу четвъртък в пленарната зала на турския Меджлис в знак на протест, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ. Скандалът избухна по време на обсъждане на чл. 14 от Правилника за дейността на Меджлиса, когато заседанието изненадващо бе прекратено.
    ...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"