Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Август 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Норвегия е най-щастливата страна

България отново е в дъното на класацията

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   125   0Норвегия измести Дания от първото място в международната класация на най-щастливите държави в света. Северните нации продължават да заемат челните позиции в подреждането. Класацията бе съставена от ООН по повод 20 март - Международния ден на  щастието. Това е петият световен доклад за щастието на ООН, в който бяха включени 155 държави.
Международният ден на щастието се чества на 20 март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което през 1972 г. въвежда показателя Брутно национално щастие за изчисляване на нивото на благополучие на нацията. Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовното наследство.
"Щастливите страни са онези, които имат здравословен баланс на просперитет и социален капитал, което означава високо ниво на доверие в обществото, ниски нива на неравенство и увереност в правителството", отбеляза Джефри Сакс, специален съветник на генералния секретар на ООН.
Класацията на щастливите държави е изготвена на базата на шест фактора - брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, средна продължителност на живота, социална подкрепа, доверие в правителството, свобода хората да взимат решения, отнасящи се до живота им, както и щедрост, която се оценява на базата на размера на помощите, дадени за благотворителност.
В челната десетка тази година след Норвегия са Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Най-нещастни са хората в Руанда, Сирия, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република, която е на последно място.
Германия беше класирана на 16-а позиция, Великобритания на 19-о място, а Франция на 31-во. Съединените щати паднаха до 14-о място в класацията.
България е на 105-о място в списъка. Преди нас са държави като Египет, Палестинските територии, Македония, Гърция, Венецуела, Турция, Колумбия. А след нас е Сиера Леоне.
Трета година поред Русия се качва в рейтинга на щастливите страни: тази година тя е на 49-о място. През 2016 г. тя беше на 56-о, а година по-рано - на 64-то.
В рейтинга експертите отделят в особена категория страните, постигнали значителен прогрес в подобряването на показателите за щастие. Втора година поред най-голям прогрес показва Никарагуа, а във Венецуела почти нищо не се променя (в този списък тя е на последно място).
 

 

 

Свят

 • ЕС успя да извади от санкциите на САЩ част от енергопроектите с руско участие
  18. Август 2017 161
  82
  0

  Благодарение на усилията на Евросъюза от санкциите на САЩ са извадени някои енергопроекти с участие на Русия. Това заяви пред радио Sputnik постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов.
  В началото на август американският президент Доналд Тръмп подписа законопроект за новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР. Германският външен министър...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"