Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

Филми за хора със зрителни увреждания

Две прожекции са включени за първи път в "София филм фест"

Дума

21. Март 2017 , брой: 56   309   0В рамките на фестивалната програма на XXI "София филм фест" за първи път ще бъдат показани два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си. Две от прожекциите са специално адаптирани за възприемане и от незрящи хора. Инициативата се провежда за първи път в България. Благородната идея и цел на организаторите е всички да имат равен достъп до фестивалните прожекции, информира Светлана Дамянова.
Първият документален филм носи заглавие "Дневници за слепотата" и е създаден през 2016 г. Режисьори и сценаристи са британците Питър Мидълтън и Джеймс Спини. Сюжетът разказва за теолога Джон Хъл, който започва да ослепява и решава да изследва слепотата, за да я победи. Дневникът, който е публикуван през 1990 г., е получил признание сред медицинските среди и ще бъде използван при рехабилитацията на хора със зрителни увреждания.
Един от участниците в представянето на филма и на дискусията след него, Панчо Карамански - музикален продуцент, споделя: "Вълнувам се от възможността за първи път да отида на кино и да получа 100% от информацията. Много съм благодарен на организаторите и за възможността да работя в информационния център към него, тъй като по този начин развивам комуникационните си умения, които са ключови за успех."
Вторият филм е на режисьора Борислав Колев - "Окото на минотавъра", разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в Столичното училище за деца с нарушено зрение и като всички млади има красиви мечти - да се реализира професионално, да създаде семейство, да има деца. Денис е незрящ, но има още една мечта - да стане скулптор. Дали това ще се случи? След прожекцията ще има среща с режисьора Борислав Колев, сценаристката Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, Денис (главния герой на филма), директора и зам.-директора на Училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл".
"Дневници на слепотата" може да се гледа днес от 16 ч., а "Окото на минотавъра" - на 28 март от 17 ч. в Дома на киното. Прожекциите са с вход свободен за хора с нарушено зрение, а техните придружители могат да купят билет от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени на СФФ - 8/6 лв.

"Дневници за слепотата" - сц. и реж. Питър Мидълтън и Джеймс Спини
Окото на минотавъра" - реж. Борислав Колев
Снимки "София филм фест"

 

 

Култура

  • Ден на отворени врати с интересни събития ще има на 24 октомври на пл. "Славейков" 4
    23. Октомври 2017 207
    27
    0

    Библиотеката на София, в деня на 89-а си годишнина - 24 октомври, отваря вратите си за всички софиянци и гости на столицата и им предлага да станат част от интересни събития. Изложбата "Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев" представя ценни издания от дарителски колекции на Столичната библиотека. Включени са 47 редки книги от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"