26 Април 2024петък07:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проверка установи нарушения във фонда за лечение на деца

Докладът бил предоставен на МЗ в началото на декември

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 9

Проверка във Фонда за лечение на деца открила редица сериозни нарушения, част от които са дадени на прокуратурата. Проверката била за периода от септември 2015 г. до октомври 2016 г. - почти по равно време фондът е ръководен от Павел Александров и от проф. Владимир Пилософ. Проверката е направена от специално назначена комисия от МЗ по сигнал на петима членове на Обществения съвет. Те съобщават за подменени решения на контролния орган. Докладът е от 127 страници, 24 от тях не са публични, защото информацията от тях е предоставена на прокуратурата. Това става ясно от Отворено писмо oт Красимира Величкова, Десислава Хурмузова, Нели Логофетова, доц. Анелия Буева и Милена Златкова, които бяха членове на обществения съвет, но преди 5 месеца го напуснаха заради административния хаос и нарушенията във фонда.
Сред сериозните нарушения са заявления за помощ, които не са придвижвани и разглеждани; документи и решения, бавени с месеци, неизискани или забавени становища на външните експерти, както и решения за лечение без мнението на независими специалисти. В други случаи решенията са взети само със становище на комисии от заинтересованите болници. Проверяващите попаднали и на заповеди на директора за лечения, бавени с месеци, както и върнати заявления от Обществения съвет заради непълна документация. Липсват декларации от болниците за провеждане на обществена поръчка за медицинските изделия, финансирани от фонда. Има и непълни протоколи от заседанията на Обществения съвет, които в разрез с организацията и дейността на фонда - не са подписани.
Липсата на регистри и правила за работа дават основание на проверяващите да обобщят, че се създават предпоставки за злоупотреба с власт без гаранция за безпристрастност.
Като директор на фонда проф. Пилософ не е декларирал две свои длъжности, които го поставят в конфликт на интереси. Външни експерти също са спестили подобна информация в декларациите си. От 8 щатни служители на администрацията 7 са назначени в нарушение, а длъжностните им характеристики имат сериозни пропуски. Директорът не осигурил работеща система за финансово управление на милионите харчени от фонда, и има основание да се смята, че той не е управлявал законосъобразно и ефективно публичните средства.
Един от изводите на проверяващите е, че нарушенията се дължат на липса на управленска компетентност от директора.
Докладът бил предоставен на МЗ на 5 декември 2016 г.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ