Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Драгомир Стойнев:

Въгледобивът не се спасява от залите за пресконференции, а с бързи реакции пред ЕК

БСП настоява стойностите на серни и азотни окиси и живак да бъдат коригирани

Дума

20. Март 2017 , брой: 55   284   0Въгледобивът не се спасява от залите за пресконференции, а с бързи реакции пред ЕК. Това заяви водачът на "БСП за България" в Стара Загора Драгомир Стойнев пред граждани от областта, съобщиха от пресцентъра на БСП. Българските миньори и енергетици са търпеливи и знаят, че след спечелването на изборите БСП ще възроди комплекса "Марица-изток". Ще има пари за държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", за студен резерв и за емисии, допълни той.
Рейтингът е много по-скъп на ГЕРБ от въгледобива и миньорите. С пресконференции сега обаче няма как да се компенсира мълчанието през 2016 г., когато в ЕК се е изготвял референтен документ с непосилни за нашето производство стойности на сероочистване. Не ме интересува какво са подкрепили евродепутатите ни за въгледобива в Арктика, въпреки че според ГЕРБ е много важно. Интересува ме защо ГЕРБ не са направили нищо в защита на българския въгледобив миналата година. Искам да видя някои представители на ГЕРБ, които не са стъпвали в мините и не са виждали въглища, да обяснят на миньорите на терен, а не от залите за пресконференции, как точно им защитават интереса, заяви Стойнев.
Той определи подготвената от Петър Курумбашев обща позиция на българските евродепутати за коригиране на подготвяния референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации като "първата българска консолидирана политическа позиция в защита на въгледобива".
Досега правителството беше безгласно, но БСП поема ангажимент следващото българско правителство категорично да поиска стойности на серни и азотни окиси и живак, заложени в референтния документ на Европейската комисия, който трябва да бъде гласуван на 28 април, да бъдат коригирани, параметрите да бъдат променени така, че да отразяват реално най-добри налични техники. Нашите евродепутати вече търсят коалиции с други засегнати страни, подчерта Драгомир Стойнев.
Припомняме,че по предложение на Петър Курумбашев българските евродепутати приеха обща позиция в защита на българските ТЕЦ и въгледобива. В Стара Загора той поясни, че позицията е изпратена до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като самият той е разговарял с него и го е информирал, че приемането на новите изисквания, предложени от комисията т.нар. по-високи степени на сероочистване, би означавало България да се лиши от 45% от своята енергетика.
Петър Курумбашев поясни, че е апелирал към Министерството на околната среда и водите и Министерството на енергетиката да изготвят обща позиция, след което да се организира среща със заместник-председателя на Еврокомисията Юрки Катайнен, комисаря по околна среда Кармену Вела и комисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Канете, в която да участват както съветник на президента Румен Радев, така и българските евродепутати от всички политически сили.

 

 

Икономика

  • Министърът се оправдава за съхранението на доставеното оборудване, все още не знае какво ще се прави с реакторите
    17. Октомври 2017 203
    237
    0

    БСП за България ще поиска изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в парламентарната Комисия по енергетика. Това заяви пред ДУМА депутатът от БСП и зам.-председател на енергийната комисия Таско Ерменков. "Ще предложим свикване на извънредно заседание по искане на една-трета от колегите. Убеден към, че ще ме подкрепят, а с една-трета ние ще можем да изискаме такова...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"