18 Април 2024четвъртък19:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Тръмп:

Германия дължи огромни суми на НАТО

Американският президент се похвали, че е имал "страхотна среща" с германския канцлер

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 46

Американският президент Доналд Тръмп се нахвърли срещу Германия, изтъквайки, че Берлин дължи "огромни суми пари" на НАТО и трябва да плаща повече на Вашингтон за сигурност, информира Франс прес. Ден след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел Тръмп написа в туитър: "Германия дължи огромни суми пари на НАТО и на САЩ трябва да бъде плащано повече за мощната и много скъпа отбрана, която САЩ осигуряват на Германия!"
Преди изявлението си за Германия той за пореден път остро нападна медиите. "Въпреки това, което сте чули от фалшивите новини" - написа той и продължи: - аз имах страхотна среща с германския канцлер Ангела Меркел."
По време на съвместната си пресконференция с Ангела Меркел в петък Тръмп също настоя съюзниците на Америка във военния алианс да върнат "огромните суми пари от минали години". Меркел заяви, че Германия е поела ангажимент да увеличи военните си разходи до 2 процента от БВП - цел, която страните членки на НАТО официално се разбраха през 2014 г. да постигнат в рамките на следващите 10 години. Въпреки това Тръмп обяви пред Меркел своята "силна" подкрепа за НАТО. "Зарадвах се да науча, че президентът отдава голямо значение на НАТО", заяви канцлерът.
За търговските отношения между ЕС и САЩ Тръмп коментира, че очаква САЩ да се справят "фантастично добре" в търговията с Германия. Меркел му отговори, че САЩ и ЕС трябва да продължат преговорите за Трансатлантическа зона за свободна търговия. Тръмп реагира остро на въпрос от журналист дали изолационната му търговска политика не вреди едновременно и на САЩ, и на Европа. В отговор президентът каза, че "не е изолационист, а е за свободната търговия". "Но търговията трябва да бъде справедлива", заяви Тръмп и уточни, че друг отговор би бил "фалшива новина".
На пресконференцията изникна и въпросът за подслушването, който бе поставен от Тръмп. Президентът на САЩ твърди, че е бил подслушван през миналата година по нареждане на президента Барак Обама, но все още не е представил доказателства за това. Той се обърна към Меркел с думите: "Поне имаме нещо общо помежду си", намеквайки за твърденията, че американските служби са подслушвали и нейните телефони по времето на Обама. Меркел не реагира на това и остана концентрирана върху записките си.
По темата за Украйна американският президент се обяви за мирно разрешаване на конфликта. Той изтъкна, че високо цени лидерството на Германия и Франция в регулирането на конфликта. Ангела Меркел каза, че е наложително да се подобрят и отношенията с Русия, като се намери начин за провеждане на пълноценен диалог с президента на Русия Владимир Путин.
Имиграцията "е привилегия, а не право", каза още Тръмп. Той приветства ролята на Меркел в борбата с тероризма и подчерта, че "сигурността на нашите граждани винаги трябва да бъде на първо място, няма никакво съмнение". Американският президент нееднократно е критикувал германския канцлер за политиката й спрямо мигрантите.
По време на първата си официална среща двамата лидери опитаха да демонстрират приятелско отношение. Световните медии обаче коментират, че Тръмп и Меркел са демонстрирали огромните разлики във възгледите си, което е довело до трудна за прикриване студенина между тях.
Знакова за отношенията им бе сесията за фоторепортерите в Овалния кабинет. Журналистите поискаха двамата да се ръкуват и Тръмп не реагира. Меркел попита Тръмп дали ще си стиснат ръцете, а американският президент изобщо не реагира, все едно канцлерът не бе там. На германския канцлер не й остана нищо друго, освен неловко да се усмихне, обръщайки глава към фоторепортерите. При посрещането на входа на Белия дом и след края на пресконференцията те все пак се ръкуваха.
Берлин: Нямаме дългове

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен отхвърли обвиненията на американския президент Доналд Тръмп, според които Берлин дължи "огромна сума пари" на НАТО. "Няма сметка, където да са регистрирани дългове на Германия към НАТО", каза Лайен. "Разходите на алианса не трябва да са единственият критерий, използван за измерване на германските военни усилия", изтъкна тя.


БГНЕС
След неловката ситуация, при която Тръмп не се ръкува с Меркел, след края на пресконференцията двамата лидери все пак се ръкуваха.
Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър уточни, че става въпрос за недоразумение и Тръмп не е чул подканата за ръкостискане

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ