20 Април 2024събота11:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Да спрем да викаме неволята и да построим АЕЦ "Белене"

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 120





Отворено писмо на БУЛАТОМ


Царят е гол! Тази известна фраза от приказката на Ханс Кристиан Андерсен ни е добре позната и винаги предизвиква както усмивки, така и поражда самочувствие, че това на нас не може да се случи. Но дали е така? За какво говорим - говорим за електроенергетиката на България!
През последните няколко месеца в този сектор на икономиката на България се случиха неща, за част от които можем да кажем, че бяха прищявка на природата, която не се знае кога пак ще прояви непредсказуемия си характер, а за друга - че ги очаквахме, но си мислихме, че ще можем да се преборим и най-лошият сценарий няма да се случи.
Първо. Времето през януари на 2017 г. беше неочаквано студено. Електроенергийната система оцеля при следните условия:
- Износът беше спрян;
- Всички резервни мощности бяха въведени в експлоатация;
- Като генерираща мощност беше използвана дори ПАВЕЦ "Чаира", което по принцип е недопустимо;
- На искането на ЕСО за внос на електроенергия от нашите съседи ни беше отказано, но все пак в условията на свободен пазар търговците успяха да внесат около 300-400 МВт, за които не се говори въобще, а именно те закърпиха баланса;
- Имахме късмет, че в този период основните генериращи мощности в АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток" работиха без аварии.
Политиците ни успокояваха, че всичко е наред и няма място за притеснение, а директорът на ЕСО изброи всички възможни лоши сценарии, които, ако не се случат, ще оцелеем. Е, оцеляхме слава Богу! Но така ли ще е другия път? И какви са уроците? Май никой не ни казва...
Второ. Платихме си отсъдените от Арбитражния съд милиони за произведеното от Русия оборудване за блок 1 и 2 по проекта "Белене" и през март-април тази година ще си го получим. И отново се почна да се умува:
- Поръча се на БАН да направи поредния анализ за необходимостта от строителството на тези блокове. Веднъж го прави фирма "Парсънс", втори път - "най-добрата" банка в света HSBС, а сега защо не и нашите академици да се изкажат по въпроса, няма значение, че за вече известното ще платим само за трети път, а и дали тези специалисти са най-знаещите в тази област.
- Противниците на проекта отново запяха старата песен - проектът е скъп, кой ще купува произведената енергия и какво ли още не, при положение че в новите условия всяка нова генерираща мощност ще участва в пазара на еленергия, спазвайки пазарните условия. А дали всичко това не е резултат от "блъсканицата" между лобитата в нашата енергетика - въглища, ВЕИ, ядрена енергетика. Не е ли време това да се спре? Тенденциите за развитие на енергетиката са ясни и ще бъде добре да се съобразим с тях колкото се може по-скоро!     
- Политическите партии заложиха в програмите си своите виждания по този проект - едни са ЗА, но само с частен инвеститор; други са ЗА, но с държавно участие; трети НЕ, защото не ни трябва тази "беля". Но целта тук е друга - сега обещаваме, а евентуалното даване ще стане след изборите, тогава "я камилата, я камиларят". И темата пак е експлоатирана не по предназначение.
Но фактите са, че имаме оборудване за два ядрени блока, имаме проект, готов на 95%, и най-важното - имаме нужда от тези мощности!
Трето. Световната банка отново се изказа авторитетно по въпроса за нуждите на електроенергийната система на България, а именно, че няма нужда от строителството и въвеждането в експлоатация на нови генериращи мощности до 2022 г. Да, до тази година може и да няма нужда, но след това? Една АЕЦ се строи за около 12 години, една ТЕЦ сигурно изисква същия период от време. Може би ще чакаме 2022 г. и тогава ще започнем да мислим по въпроса. За това нещо народът казва: "На чужд гръб и сто тояги са малко." Явно все още работещият отрасъл на електроенергетиката в България дразни много колеги от Световната банка, чиито усилия да затворят и този сектор в нашата страна засега удрят на камък, а са започнали от 1989 г. с първия грант за АЕЦ "Козлодуй".
Четвърто. Дойде съобщението, че през април 2017 г. Европейската комисия готви приемането на измененията в графиците за постигане на заложените намаления в емисиите на вредни газове от ТЕЦ, както и увеличение на процентите, с които следва да се намалят емисиите от тези съоръжения. Май ще трябва да спираме нашите ТЕЦ, и то в един съвсем кратък период от време - само след 4 години.
- Дойдоха изявленията на половин дузина български евродепутати - няма как да се избегне изпълнението на това решение;
- Обадиха се и профсъюзите - хиляди хора ще останат без работа, отрасълът ще загине;
- Работодателите казаха - милиони, ако не милиарди ще са необходими за модернизацията на съществуващите ТЕЦ - няма откъде да дойдат;
- Балансьорите се оплакаха - оставаме без половината от базовите ни мощности, а еквивалентен внос няма откъде да се осигури, а ако евентуално се осигури, цените на електроенергията ще бъдат 2-4 пъти по-високи;  
- Индустрията добави - отрасли като циментовата индустрия и други, изискващи постоянно потребление на електроенергия, май ще трябва да преустановят дейност.
Съобщението не направи впечатление на никого, дори и на служебното правителство. Сигурно това е въпрос за тези, които ще дойдат след тях и те да му мислят.
Пето. Финансовото състояние на НЕК и БЕХ е трагично. Общият дълг на двете компании е над 6 млрд. лева. Като станаха много дълговете на НЕК, същите започнаха да се трупат на сметката на БЕХ. На практика тези две държавни институции са в банкрут. От години политиците ни, независимо от коя партия са, се боят като дявол от тамян да сложат въпроса за повишаване цените на електроенергията пред хората и да се обясни, че без повишаване на цената на електроенергията няма как да се излезе от ситуацията. Ако това не се направи, икономическите закони ще ни поставят в една още по-трудна ситуация - приватизация на целия сектор, и то от тези, на които в момента се дължат пари; ще последва повишаване на цените от новите собственици и тогава няма да има какво правителство да сваляме, а ще трябва всички ние да плащаме новите цени. Ще действа законът - който може ще си плати ще оцелее, а който не може...
Шесто. Промъкнаха се заявления, че ЧЕЗ ще напуска българския пазар, а пък държавата е готова да си купи акциите обратно. Ами защо ги продадохте, господа? Кой продава нещо, което печели, било то и малко? Но това е стара история, няма как да я променим.  
Има и седма точка, независимо че тя не е от българската действителност, но затова пък има косвено отношение към нашите проблеми. Преди няколко седмици излезе съобщение на Европейската комисия, че дава съгласието си за изграждане на два ядрени блока в Унгария по руски проект и със 100% руско финансиране. Повече от две години продължи сагата, свързана с получаването на това съгласие. Но за разлика от нас унгарските ни колеги работиха единно, без да си подливат вода и без да се съобразяват с мнението на "големите ни покровители" и с организираната съпротива срещу техния проект, а тя не беше никак слаба. Гониха си интереса и го постигнаха!
Важното за България е какво доказва тази сага:
- Възможно е строителството на нова АЕЦ по руски проект в страна от Европейската общност;
- Възможно е строителството на нова АЕЦ по руски проект в страна от Европейската общност с пълно финансиране от руската страна.
Е, през 2012 г., когато се спря проектът "Белене", това бяха скритите аргументи. Официално беше казано, че проектът е много скъп, а само две години по-късно политиците сложиха на масата проект, който беше в съотношение 2:1 по-лош - и като това, което щяхме да получим в крайна сметка, и като пари, които щяхме да похарчим за неговото реализиране.
Все още имаме едно успокоение. Практически, ако утре се реши да се продължи проектът "Белене", ние все още можем да бъдем преди колегите от Унгария, ние имаме готов проект, имаме и основното оборудване - те сега започват! Но нека не бъдем толкова големи оптимисти - ние си нямаме техните политици!
Като наслагаме всички тези събития, се получава една много, ама много негативна картина и се питаме дали има решение. Има, но то ще е трудно за всички в тази бедна страна, но е единствено възможното:
- Трябва да спрем да викаме неволята и да си построим проекта "Белене"! Такъв инвестиционен проект е нужен на енергетиката на България и на икономиката на страната. Считаме, че в така създалата се ситуация този проект е без алтернатива, ако искаме да запазим електроенергетиката си, а това трябва да стане! В най-добрия вариант този проект може да даде работещ първи блок на нашата система през 2022-2023 г. На тези, които си пеят познатата ни от година песен, че това е корупционен и ненужен проект, искаме да кажем - ако той беше корупционен проект, досега да беше станал!
- Трябва да стартираме разговора за повишаване цените на електроенергията с хората - колкото по-скоро, толкова по-добре, и в крайна сметка да ги повишим. Ако не го направим, изходът е само един - цените на електроенергията ще станат като в Европа и това е въпрос на време.
Е, можем да казваме всичко това тихо, може и никой да не ни чува, но все пак искаме да извикаме: Хора, не виждате ли, че царят е гол!

(Заглавието е на редакцията)

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ