Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

Достойни политици

Време е да отхвърлим завинаги опасните и вредни кандидати за власт

Петра Ташева

20. Март 2017 , брой: 55   403   0С достойнство нашият народ се е съхранил през вековете. С достойнство е опазил националната си идентичност, своята култура, бит, фолклор, език, писменост - всичко, с което може да се гордее като древен народ. Стара е максимата, че достойнството на държавата зависи от достойнството на хората й.
В тези объркани времена сме свидетели на недостойни постъпки, на недостойно поведение от страна на отделни българи. Единици със срамните си постъпки поругават името "българин", но заради тяхното поведение останалите се срамуваме.
Особено ни вреди поведението на хора, които държат кормилото за управление на държавата. Стара е максимата, че "рибата се вмирисва от главата" и ако недостойни управници представят държавата ни, ако я правят зависима и подчинена, това е срам и позор. Такива управници правят труден и нещастен народа си.
Има ли по-голямо недостойнство от това управникът да остави в трудности, опасности и мизерия народа си? Как стана така, че повече пари и грижи се отделят за мигрантите, отколкото за болните българи? Защо нашите управници допуснаха  да бъдем убивани, да се страхуваме за живота и имуществото си? Защо обикновените българи изпаднаха в бедност? Може ли властниците да водят   охолен живот, а народът да е нещастен? Прилично ли е те да получават десетки пъти повече средства за живот, а народът да гладува, да рови в кофите за боклук, да разчита на социални помощи и безплатни кухни? Достойно ли е пенсионерите да бъдат пренебрегвани и обвинявани за бедите в държавата? Заслужават ли нашите майки и бащи, дядовци и баби най-мизерните пенсии в Европа? Достойно ли е да им се подхвърлят трохи и нищожни "увеличения"? Или на част от тях да се раздават пари като за един обяд за празници! Може ли учители, лекари, медицински сестри да получават по 600-800 лв., а възнагражденията на чиновници да са в пъти по-големи?
Голяма беше борбата държавата да тръгне по нов, уж "демократичен" път, да се премахнат предимства и привилегии. Но така ли стана? Днес се пренаписва българската история. Децата на България ще бъдат учени и възпитавани в омраза към всичко отпреди 10 ноември. Отхвърлят се автори и писатели. Отклонява се вниманието на народа с отричане на символи. Насажда се агресия, сее се омраза. Защо днешните управници запазиха привилегиите си? Защо живеят и работят в онези сгради, носещи им притеснения от миналото? Защо ползват тези удобства? Защо не построиха нови, като толкова отричат старите? Защо резиденциите от хуленото от тях време не предоставиха на деца, възрастни, болни, хора с увреждания и пр.? Лесно е да се приказва срещу миналото, но е трудно да се гради, да се пази, да се ремонтира!
Сега отново сме разделени. Докопването до властта се прави с всички средства и най-вече с егоистични и користни цели. Това не е ли недостойно?
Народът отново е изправен пред избори. Пак се родиха нови партии, нови мераклии за власт. То у нас това не е новина, а всекидневие. Кой ще спечели повече доверие, кой ще обърне внимание на истинските проблеми? Недостигът на специалисти в образованието и здравеопазването расте. Безработицата мъчи много хора.
Все ни се налагаше да избираме по-малкото зло и все допускахме грешки. Би трябвало вече да сме натрупали достатъчно опит, да преценяваме, да решаваме трезво. Да знаем, че умни, мъдри, подготвени, честни, предани, достойни и доказали се хора могат да ни управляват. Време е да си изберем управници, проявили се като добри специалисти, патриоти и благородни личности. Налага се да проявим разум и отговорност, за да изберем най-после истинските.
Всичките ни бели дойдоха от неподходящи и неподготвени управници. Те насадиха грешния стил, грешната представа за държавата, те допуснаха мафията да управлява. Колкото и да се опитват да скрият егоизма си, недостойните хора се издават с делата си и с отношението си към обикновените граждани. Голямата актриса Грета Гарбо казва, че "за да покажеш достойнството си, се иска много повече ум, отколкото да прикриеш недостатъците си".
Да отхвърлим завинаги опасните и вредни кандидати за власт! Дано успеем да изберем управници, които мислят не само за себе си, а преди всичко за народа си и за достойнството на България.


Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

 

 

Общество

 • На фокус
  С промяната на Конституцията няма да се постигне никакво възмездие за далаверите, но се отваря врата за пробиви срещу социалната държава
  21. Ноември 2017 228
  497
  0

      Точка първа от дневния ред на пленума миналата събота, на 18-и т. м., беше "Позиция на НС на БСП по предложението за промяна в Конституцията на Република България". По нея Янаки Стоилов представи предложението на Правния съвет за позиция, а именно - че "Националният съвет на БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията като...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"