Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Юли 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

Един начин да се фалшифицират избори

Използват се "гласовете" на българите, живеещи постоянно в чужбина

20. Март 2017 , брой: 55   196   0Н. И.*
 
Служебното правителство има за основна задача да подготви честни избори и да не допусне евентуални предварително подготвени нарушения. Но за това като че ли най-малко се говори в медиите.
Искам да обърна внимание на един начин, по който се фалшифицират изборните резултати. Според мен над милион "гласове" на българи, живеещи постоянно в чужбина, решаваха резултата в полза на досегашните управляващи при предишните избори. Напразно през последните години се опитвах да привлека вниманието към тази порочна практика, но за съжаление никой не обърна внимание на моите призиви за сериозни мерки за премахването й.
За да стане ясно за какво говоря, ще дам един ясен пример. В избирателните списъци и за последните избори през ноември 2016 г. фигурираше името на сина ми, който от 25 години постоянно живее в чужбина! Когато обърнах внимание на това, ми отговориха, че щом човекът не е в България, просто няма да има негов подпис, че е гласувал. Това, първо, променя процента на избирателната активност спрямо записаните в списъците, второ - живеещите в чужбина българи на свой ред гласуват там, и трето - работата е доста по-порочна.
Изпитаният трик се подготвяше през 2011 г. и мисля, че е приложен при всички следващи избори. Още преди общинските и президентските избори през 2011 г. на домоуправителите се обаждаха хора, представящи се за служители в общината, които настоятелно искаха да им бъдат съобщени имената на постоянно живеещите в чужбина от съответния вход. Така своевременно бяха актуализирани списъците на постоянно пребиваващите в чужбина.
Защо им бе нужно това, стана ясно по време на самите избори. В нашата избирателна секция членове на избирателната комисия от страна на управляващите поради недомислие държаха на масата в близост до урната списък на хора, трайно пребиваващи в чужбина. Не е трудно да си представим как след приключване на изборния ден тези членове на секциите сравняват този списък с избирателните списъци, добавят по един подпис срещу постоянно живеещите в чужбина и съответно  "правилната" бюлетина в чувалите. Затова чувалите с избирателните списъци се разнасят в тъмна доба или се съхраняват при общинските и областните управители. Затова е и тази битка за състава на избирателните комисии, чиито членове да подпомогнат реализирането на такава схема. Ако в неделя, когато отида да гласувам, проверя дали името на сина ми е в списъците, дори и да ми отговорят, това няма да промени нищо.
Защо управляващите от ГЕРБ не пожелаха да променят изборния закон и да въведат активната регистрация? Отговорът е: защото искат да си присвояват гласа на "фантомите", т.е. на трайно пребиваващите в чужбина български граждани (над 1 млн. българи). Би трябвало служебното правителство и ЦИК да намерят начин да се сложи край на тази практика. Единият начин е избирателните списъци с подписите на хората, които са гласували, да се размножат на ксерокс след приключването на изборния ден, за да бъдат подложени на граждански контрол от страна на наблюдателите и на самите граждани, които трябва да се поинтересуват дали техните близки, живеещи в чужбина, не са положили "подпис" като гласували в изборния ден.
А най-ефективната мярка срещу подобни фалшификации би била активната регистрация.

------------
Бел. ред. Името и адресът на авторката на това писмо се пазят в редакцията


Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

 

 

Общество

 • Интервю
  Опитите ни за разбирателство с представителите на столичната администрация, СОС и ЦГМ претърпяха провал, пак тръгваме към протести, казва председателят на Инициативния комитет за решаване на транспортната криза в с. Владая и кв. "Княжево"
  28. Юли 2017 146
  53
  0

  Васил Николов е роден в София през 1978 г. Завършил е Техническия университет в София и е инженер по компютърни системи. В момента работи като програмист. Женен, с две деца. Председател е на Инициативния комитет за решаване на транспортната криза в с. Владая и кв. "Княжево".

  - Г-н Николов, точно преди една година от името...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"