Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

Един начин да се фалшифицират избори

Използват се "гласовете" на българите, живеещи постоянно в чужбина

20. Март 2017 , брой: 55   236   0Н. И.*
 
Служебното правителство има за основна задача да подготви честни избори и да не допусне евентуални предварително подготвени нарушения. Но за това като че ли най-малко се говори в медиите.
Искам да обърна внимание на един начин, по който се фалшифицират изборните резултати. Според мен над милион "гласове" на българи, живеещи постоянно в чужбина, решаваха резултата в полза на досегашните управляващи при предишните избори. Напразно през последните години се опитвах да привлека вниманието към тази порочна практика, но за съжаление никой не обърна внимание на моите призиви за сериозни мерки за премахването й.
За да стане ясно за какво говоря, ще дам един ясен пример. В избирателните списъци и за последните избори през ноември 2016 г. фигурираше името на сина ми, който от 25 години постоянно живее в чужбина! Когато обърнах внимание на това, ми отговориха, че щом човекът не е в България, просто няма да има негов подпис, че е гласувал. Това, първо, променя процента на избирателната активност спрямо записаните в списъците, второ - живеещите в чужбина българи на свой ред гласуват там, и трето - работата е доста по-порочна.
Изпитаният трик се подготвяше през 2011 г. и мисля, че е приложен при всички следващи избори. Още преди общинските и президентските избори през 2011 г. на домоуправителите се обаждаха хора, представящи се за служители в общината, които настоятелно искаха да им бъдат съобщени имената на постоянно живеещите в чужбина от съответния вход. Така своевременно бяха актуализирани списъците на постоянно пребиваващите в чужбина.
Защо им бе нужно това, стана ясно по време на самите избори. В нашата избирателна секция членове на избирателната комисия от страна на управляващите поради недомислие държаха на масата в близост до урната списък на хора, трайно пребиваващи в чужбина. Не е трудно да си представим как след приключване на изборния ден тези членове на секциите сравняват този списък с избирателните списъци, добавят по един подпис срещу постоянно живеещите в чужбина и съответно  "правилната" бюлетина в чувалите. Затова чувалите с избирателните списъци се разнасят в тъмна доба или се съхраняват при общинските и областните управители. Затова е и тази битка за състава на избирателните комисии, чиито членове да подпомогнат реализирането на такава схема. Ако в неделя, когато отида да гласувам, проверя дали името на сина ми е в списъците, дори и да ми отговорят, това няма да промени нищо.
Защо управляващите от ГЕРБ не пожелаха да променят изборния закон и да въведат активната регистрация? Отговорът е: защото искат да си присвояват гласа на "фантомите", т.е. на трайно пребиваващите в чужбина български граждани (над 1 млн. българи). Би трябвало служебното правителство и ЦИК да намерят начин да се сложи край на тази практика. Единият начин е избирателните списъци с подписите на хората, които са гласували, да се размножат на ксерокс след приключването на изборния ден, за да бъдат подложени на граждански контрол от страна на наблюдателите и на самите граждани, които трябва да се поинтересуват дали техните близки, живеещи в чужбина, не са положили "подпис" като гласували в изборния ден.
А най-ефективната мярка срещу подобни фалшификации би била активната регистрация.

------------
Бел. ред. Името и адресът на авторката на това писмо се пазят в редакцията


Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

 

 

Общество

 • На фокус
  С промяната на Конституцията няма да се постигне никакво възмездие за далаверите, но се отваря врата за пробиви срещу социалната държава
  21. Ноември 2017 228
  498
  0

      Точка първа от дневния ред на пленума миналата събота, на 18-и т. м., беше "Позиция на НС на БСП по предложението за промяна в Конституцията на Република България". По нея Янаки Стоилов представи предложението на Правния съвет за позиция, а именно - че "Националният съвет на БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията като...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"