19 Април 2024петък23:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СФФ раздаде наградите си

"Безбог" спечели престижното отличие "София - град на киното" и приза за най-добър български игрален филм

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 31

XXI Международен "София филм фест" представи 170 филма от 55 държави. Над 280 бе броят на международните гости, сред които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти. На 18 март в зала 1 на НДК се състоя церемонията по връчване на наградите. Международното жури за първи и втори игрални филми реши, че голямата награда "София - град на киното" за най-добър филм се дава на "Безбог" (България-Дания-Франция) на режисьорката Ралица Петрова. Отличията в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, в размер на 7000 евро, са осигурени от Столичната община. "Безбог" спечели и приза за най-добър български игрален филм.
Наградата за режисура бе присъдена на Нана Еквтимишвили и Симон Грос за "Моето щастливо семейство" (Германия-Грузия-Франция). Почетен диплом на журито взе Миа Петричевич за ролята й във филма "Стига си ми гледал в чинията" (Хърватия-Дания).
Със специалната награда на журито бе откроен  филмът "Последното семейство" (Полша) - реж. Ян П. Матушински. Лидъл награда на публиката беше определена от вота на зрителите. Победител стана "Sing Street" (Ирландия-Великобритания-САЩ) - реж. Джон Карни, а за български филм спечели "Асансьор за пациенти" - реж. Иглика Трифонова.
Наградата "Jameson" за български късометражен филм в размер на 6000 евро беше присъдена на "Дрехи" (България) на реж. Веселин Бойдев. Почетен диплом на журито в тази категория получи "Пътуваща страна" (България) - реж. Весела Данчева и Иван Богданов.
За най-добър документален филм бе признат "Буря" (Мексико) - реж. Татяна Хуезо. Документалното жури даде и почетен диплом на "Пустиняци" (България) - реж. Цветан Драгнев. "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм получи "Слава" (България-Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Той взе и отличието на гилдията на българските кинокритици. Балканското жури удостои с почетен диплом "Тъмносветло" (Турция-Германия-Полша-Франция) - реж. Йешим Устаоглу.
Отличието на ФИПРЕССИ грабна "Реквием за госпожа Й." (Сърбия-България-Македония) на Боян Вулетич. Младежкото жури определи за най-добър филм от международния конкурс "Блокът на младоженците" (Турция) на реж. Илкер Савашкурт.
"Ню Бояна" за втори път връчи голямата награда "Дани Лърнър" на "София мийтингс" за най-добър проект. Най-голямото киностудио в Източна Европа подкрепи един от проектите с награда в размер на 50 000 евро в услуги и чек за 5000 евро - "The Tentmaster's Daughter" (Великобритания), представен от реж. Изабел Андертън и продуцента Кристин Хартланд.
Генералният спонсор на СФФ "Лидъл България" дава награда на стойност 3000 лева на най-добрия български проект "January", представен от Андрей Паунов и Ваня Райнова.
Наградата на "Focusfox Studio" (Унгария) в размер на 10 000 евро в услуги за постпродукция отиде при проекта "Love Your Nеighbour" (Израел), представен от реж. Шарон Бар Зив и Марек Розенбаум. Отличието на "EastWest Filmdistribution" - консултиране на сценарий със Стивън Голдсмит, сценарист и "скрипт-доктор" (Ирландия-САЩ) на стойност 5000 евро бе връчено на проекта "One and a Half Prince" (Румъния), представен от Ана Лингу и Ралуца Падурару.
Приза за млад продуцент от "Yapimlab" (Турция) - 5000 евро за едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул или Анталия и възможност за представяне пред турски продуценти, получи "Dust" (България), представен от Ралица Петрова и Поли Ангелова, научи ДУМА от Светлана Дамянова от прес офиса на СФФ.

...

"Асансьор за пациенти" на Иглика Трифонова (вляво до Рупърт Еверет) получи наградата на публиката
"Безбог" на Ралица Петрова спечели наградата "София - град на киното" и приза за най-добър български игрален филм
Снимки СФФ
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ