Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Май 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Откриха традиционната изложба "Кюстендилска пролет"

Дума

20. Март 2017 , брой: 55   184   0    Кюстендилските художници показват най-новите си творби в изложбата "Кюстендилска пролет", която е подредена в Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора". Ежегодната експозиция е част от честванията на едноименния празник на Кюстендил на 21 март. Всяка година на този ден на централния площад се извършва ритуал по предаване символите на града от миналогодишната на новоизбраната девойка "Кюстендилска пролет".
    Общата художествена изложба "Кюстендилска пролет" води началото си от далечната 1978 г., когато в Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" са представени 406 произведения на живописта, графиката и скулптурата от 273 автори от цялата страна. До 1993 г. тя е била със статут на национална изложба. Наименованието "Кюстендилска пролет" е дълго търсено, за да й определи индивидуалност сред множеството подобни изяви в страната. Основната й тематика сама по себе си й придава поетичен облик.
    Изложбата "Кюстендилска пролет" представя творби на художници, които живеят и творят в Кюстендил, а също така и на творци, родени другаде, но трайно свързани с този град и околностите му. Традиционно в нея участват около 50 съвременни представители на Кюстендилската изобразителна школа. Характерно за всички тях е, че остават винаги верни на творческия гений на народа ни, на неговата тънка чувствителност към хармонията и красотата, подчертават от галерията.

 

 

Култура

  • Куклената сцена във Велико Търново успя да спечели за каузата зрители от три поколения
    29. Май 2017 102
    80
    0

    Проектът за съботни спектакли за семейна публика на търновския куклен театър "Вeсел" навърши 5 години. Над 130 представления са изиграни за любителите на кукленото театрално изкуство. Повече от 10 000 зрители не само от Велико Търново, а и от областта, са посетили камерните спектакли в съботните дни. Уникалният феномен куклен театър...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"