Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

Откриха традиционната изложба "Кюстендилска пролет"

Дума

20. Март 2017 , брой: 55   223   0    Кюстендилските художници показват най-новите си творби в изложбата "Кюстендилска пролет", която е подредена в Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора". Ежегодната експозиция е част от честванията на едноименния празник на Кюстендил на 21 март. Всяка година на този ден на централния площад се извършва ритуал по предаване символите на града от миналогодишната на новоизбраната девойка "Кюстендилска пролет".
    Общата художествена изложба "Кюстендилска пролет" води началото си от далечната 1978 г., когато в Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" са представени 406 произведения на живописта, графиката и скулптурата от 273 автори от цялата страна. До 1993 г. тя е била със статут на национална изложба. Наименованието "Кюстендилска пролет" е дълго търсено, за да й определи индивидуалност сред множеството подобни изяви в страната. Основната й тематика сама по себе си й придава поетичен облик.
    Изложбата "Кюстендилска пролет" представя творби на художници, които живеят и творят в Кюстендил, а също така и на творци, родени другаде, но трайно свързани с този град и околностите му. Традиционно в нея участват около 50 съвременни представители на Кюстендилската изобразителна школа. Характерно за всички тях е, че остават винаги верни на творческия гений на народа ни, на неговата тънка чувствителност към хармонията и красотата, подчертават от галерията.

 

 

Култура

 • Форумът представя 120 участници от 30 държави, пристигат гост-лектори от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания
  22. Септември 2017 186
  97
  0

  Официалното откриване на Международното биенале на стъклото 2017, е на 27 септември от 18 ч. с изложба в Музея за история на София. Организатор на събитието и артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев, преподавател в Нов български университет.
  Програмата обхваща четири български града. То ще бъде първото у нас, което ще е посветено на художественото стъкло. Целта е да се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"