Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Май 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Основни фирми за изкупуване на тютюн напускат българския пазар

Усилията на агроминистерството се насочват към износ на китайския пазар

Дума

17. Март 2017 , брой: 54   579   0Основни фирми, изкупуващи тютюн на територията на страната, напускат българския пазар, а по-малките намаляват изкупуването. Това заяви в Кърджали министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Според него, ако не се променят коренно нещата в сектора, "ще сме свидетели на залеза на това производство в България".
На първо място, според министър Бозуков, е необходима адекватна политика в сектора и за пример той посочи Гърция. Пред медиите той подчерта, че усилията на министерството се насочват към износ на тютюн за китайския пазар, където с ориенталски тютюн вече търгуват съседките ни Гърция, Турция и Македония. "Само България липсва, не знам по какви причини, и сега правим усилия да сключим и ние такива споразумения", посочи министърът.
Бозуков каза, че днес ще се състои заседание на консултативния съвет по тютюна. В дневния ред са заложени приемане на правилата, по които ще се води дейността на консултативния съвет, и вземане на решение за начина на разпределение на средствата за преходния период. В съвета участват производители, представители на бизнеса и на агроминистерството. Ние ще се въздържим от гласуване и ще оставим на производителите сами да решат как да стане разпределението на средствата, посочи министър Бозуков. Министърът увери, че се прави всичко възможно средствата по преходната национална помощ за тютюна да бъдат изплатени до края на месец април, което е с месец по-рано в сравнение с миналата година, информираха от агроминистерството.
Заместник-министърът на земеделието и храните Светла Янчева запозна земеделските стопани с прилагането на схемите по директните плащания през кампания 2017 г. Тя обясни, че в зависимост от профила на стопанството има възможност да се кандидатства по 20 схеми с общ ресурс над 1,5 млрд. лв. Според нея през тази година е предвиден прием на заявления за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020), чрез които в земеделието, бизнеса и местната власт ще се влее финансов ресурс в размер на около 600 млн. лв.

 

 

Икономика

  • Според Борисов храните в Източна Европа били с качество, което уврежда здравето, Порожанов го обори - не били вредни
    29. Май 2017 102
    102
    0

    Резултатите от проверките дали има разлика в качеството на стоките на големи компании, продавани в Западна Европа и в България, ще станат известни между 15 и 22 юни, съобщи пред БТВ министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Проверката беше анонсирана още в началото на март от служебния министър Христо Бозуков, след като изследване установи разликата в качеството на продуктите, а...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"