Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Април 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Основни фирми за изкупуване на тютюн напускат българския пазар

Усилията на агроминистерството се насочват към износ на китайския пазар

Дума

17. Март 2017 , брой: 54   546   0Основни фирми, изкупуващи тютюн на територията на страната, напускат българския пазар, а по-малките намаляват изкупуването. Това заяви в Кърджали министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Според него, ако не се променят коренно нещата в сектора, "ще сме свидетели на залеза на това производство в България".
На първо място, според министър Бозуков, е необходима адекватна политика в сектора и за пример той посочи Гърция. Пред медиите той подчерта, че усилията на министерството се насочват към износ на тютюн за китайския пазар, където с ориенталски тютюн вече търгуват съседките ни Гърция, Турция и Македония. "Само България липсва, не знам по какви причини, и сега правим усилия да сключим и ние такива споразумения", посочи министърът.
Бозуков каза, че днес ще се състои заседание на консултативния съвет по тютюна. В дневния ред са заложени приемане на правилата, по които ще се води дейността на консултативния съвет, и вземане на решение за начина на разпределение на средствата за преходния период. В съвета участват производители, представители на бизнеса и на агроминистерството. Ние ще се въздържим от гласуване и ще оставим на производителите сами да решат как да стане разпределението на средствата, посочи министър Бозуков. Министърът увери, че се прави всичко възможно средствата по преходната национална помощ за тютюна да бъдат изплатени до края на месец април, което е с месец по-рано в сравнение с миналата година, информираха от агроминистерството.
Заместник-министърът на земеделието и храните Светла Янчева запозна земеделските стопани с прилагането на схемите по директните плащания през кампания 2017 г. Тя обясни, че в зависимост от профила на стопанството има възможност да се кандидатства по 20 схеми с общ ресурс над 1,5 млрд. лв. Според нея през тази година е предвиден прием на заявления за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020), чрез които в земеделието, бизнеса и местната власт ще се влее финансов ресурс в размер на около 600 млн. лв.

 

 

България

  • Сигналът за безстопанственост и престъпления по служба е подаден от ОЛАФ
    26. Април 2017 80
    88
    0

    Прокурори и следователи от спецзвеното "Антикорупция" изземват документи от Агенция "Пътна инфраструктура". Процесуално-следствените действия са със съдействието на ДАНС, разследването е по сигнал на Европейската агенция за борба с измамите - ОЛАФ. Проверките са за престъпления по служба и безстопанственост по изграждането на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"