26 Април 2024петък06:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Липсата на кадри е най-големият проблем за туризма

Готвят се нови облекчения за сезонни чужди работници, съобщи министър Стела Балтова

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 650

За поредна година като най-голям проблем през летния туристически сезон се очертава намирането на подходящи кадри, обяви вчера пред бтв служебният министър на туризма Стела Балтова. Това е и причината да се търсят възможности за удължаване престоя на чуждестранните работници. Летният сезон у нас е поне 120 дни, 90 дни не са достатъчен период, посочи министърът.
Министерството на туризма работи по въпроса за удължаване на срока на пребиваване на чуждестранни работници у нас като сезонни, съобщи Балтова. По нейните думи в момента се водят разговори в тази посока. Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз (ЕС) могат да пребивават до 90 дни като сезонни работници. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия сектор. В хотелите по Черноморието работят предимно граждани на Молдова и Украйна.
Цели комплекси разчитат на нискоквалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. В същото време приемът на студенти в Колежа по туризъм е съкратен наполовина. Именно там би трябвало кадрите за тази индустрия в рамките на 6 семестъра да усвояват тънкостите на управлението на хотели и ресторанти. Учащите, които вече трупат стаж по специалността, споделят, че в разпознаваеми курорти като "Слънчев бряг" заплатите са мизерни, а много от управителите - "хора на някого", които не се справят с работата си.
За летния сезон Стела Балтова прогнозира 9-10% среден ръст на чуждестранните туристи. Най-силен ръст се очаква на туристите от Германия - с около 25%. Всички пречиствателни станции без тази в Ахтопол са напълно изправни, рехабилитират се пътищата в курортите, каза още Балтова. По думите й зимният сезон е по-успешен от предходния както заради подходящото време за ски, така и заради качествения предлаган продукт. Ръстът през декември и януари е формиран и от български, и от чуждестранни туристи. Най-висок е ръстът от съседните на България държави - Гърция, Турция, Сърбия, Македония.

България може да направи визите безплатни за руски деца

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев съобщи, че като мярка за увеличаване на туристическия поток към страната се обсъжда смекчаването на визовата политика. Той посочи, че е възможно да се отменят таксите за издаване на визи на руски деца до 16-годишна възраст, предаде Prian.ru. Дипломатът е отбелязал, че се изработват редица мерки, призвани да понижат цената на въздушните превози.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ