28 Март 2024четвъртък13:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Избори: интервю

Денчо Бояджиев:

Ще работя за финансова децентрализация на общините

Целият ми трудов и политически стаж е свързан с радеенето за хората и Разградския регион, споделя водачът на листата на "БСП за България" в Разград

/ брой: 54

автор:Мария Нинова

visibility 2132





ДЕНЧО БОЯДЖИЕВ е роден през 1952 г. в Разград. По професия е юрист. Депутат в Vтт ВНС. Четири мандата общински съветник. Кмет на община Разград от 2005 до 2015 г. Водач на листата на "БСП за България" в 18 МИР Разград


Този път нямаме право на грешка



- Г-н Бояджиев, защо решихте да влезете в битката за народен представител ?
- Навярно много хора не знаят, че бях депутат в Vтт ВНС. Гордея се, че моят подпис стои под Конституцията на Република България, приета на 12 юли 1991 г. Това бяха най-бурните години на политизиращото се българско общество. Запазил съм много спомени и емоции.
От 1991 г. до днес участвам активно в политическия живот на Разград. Бях три мандата и половина общински съветник и председател на постоянна комисия в ОбС, десет години бях кмет на Разград. Голямото ми неудовлетворение е, че през този 27-годишен период българската община не намери признанието, което заслужава от гледна точка на историческото си развитие. Вместо да бъде издигано нейното самочувствие, се правеше всичко авторитетът й да бъде принизяван. Местното самоуправление беше задушавано от липсата на паричен ресурс.
Два мандата като кмет и член на Националното сдружение на общините в Република България работих за каузи, които бях убеден, че можем да наложим в диалога между местното самоуправление и изпълнителната власт. Имаше периоди, в които ние, кметовете, имахме проблем дори с нормалното осигуряване на фонд "Работна заплата". Разполагахме със символични суми за капиталови разходи, култура, социални дейности, образование. Осем години НСОРБ се бори за отвоюване на ресурс по линия на финансовата децентрализация на държавния бюджет. Всяка година с приемането на новия бюджет желанията ни бяха орязвани. Правени са различни предложения част от корпоративните данъци да се отделят за общинските бюджети. Обещания от държавата е имало от различно естество. И до днес те не са намерили съответната законова рамка. Ако не бяха евросредствата в първия програмен период, ситуацията в местното самоуправление щеше да бъде много трагична.
Голямото предизвикателство за мен е финансовата децентрализация от държавата към общините. Това е един от основните мотиви, който ме амбицира да вляза в предизборната надпревара.
- От страна на ГЕРБ водач във вашия район е Десислава Атанасова, която преди влизаше в НС от Русе. Предимство ли е за вас, че сте били кмет на Разград?
- Всяка партия решава кои да бъдат нейните лица. Има и други кандидати, които не са от Разград. Убеден съм, че не са и запознати с проблемите на региона и хората. И преди е имало такива гастрольори. Не зная с какво г-жа Атанасова е помогнала на Русе, но и не съм оптимист, че ще приеме присърце каузата за бъдещето на нашия регион.
Да си водач на листа за мен е не само чест, а преди всичко отговорност. Целият ми трудов и политически стаж е свързан с радеенето за хората в Разград и региона, за местната икономика, за инфраструктурата. Знам как изглеждаше нашата област, каква е била икономиката ни, какво е давала за хората, за националните интереси. Години наред бяхме област еталон за развитието на силикатната промишленост и селското стопанство - зърнопроизводство и животновъдство. Разград продължава да отстоява визията на основен зърнопроизводителен район, част от житницата на България.
С болка споделям, че животновъдството, в което имахме изключителни успехи, вече напълно е заличено. Нормална практика бе във всяка община да има 8-10 стада с овце с близо 100 глави във всяко стадо, елитно говедовъдство. Сега това е история. И проблем, за чието решаване си заслужава да работя като народен представител. Липсата на национална стратегия за развитие на този сектор отне не само приходи за икономиката, но и лиши десетки хиляди граждани от професията животновъд. Ще воювам за възраждането на сектор животновъдство, давайки по този начин шанс на хората в Разградския регион да имат по-добър живот, работа, доходи и самочувствие.
- В предизборната платформа, която БСП прие на конгреса, е записано като основна задача развитието на местното самоуправление. Ако бъдете избран за депутат, какви ще са първите стъпки в тази посока?
- Като един от малкото представители на местната власт ще работя за реална финансова децентрализация и прекратяване на порочната практика държавата да прехвърля дейности на общини, без да осигурява необходимите финанси, и за достойно местно самоуправление. За целта трябва да се извърши цялостно преустройство на разпределителните механизми на държавните трансфери по общини въз основа на принципите за обективност и равнопоставеност.
От десет години България е член на ЕС. Посетил съм много европейски страни, запознат съм с техния опит и съм убеден, че и България, като пълноправна европейска държава, трябва да намери добрите решения.
- С днешна дата какви са основните проблеми на разградчани?
- Проблемите на хората в Разградска област са идентични с тези в останалата част на България - бедност, липса на перспектива, усещане за несигурност, песимизъм, неработеща икономика, осигуряваща работни места, ниски доходи и пенсии, безработица, лошо здравеопазване, хаос в образователната система, обезлюдяване на селата, бягство на младите в чужбина, корупция. Съществува още един проблем, който тегне не само върху нашата област, но и върху съседните региони в Североизточна България - състоянието на междуселищната пътна инфраструктура и връзките с останалите части на страната и столицата.
Правителството на Бойко Борисов строи магистрали, но те нямат достъп не само до Североизтока, но и до цяла Северна България. Всеки гост, посетил нашия регион, остава изумен от състоянието на пътната мрежа. Липсват нормални условия за движение на МПС. А едно от условията за работата на бизнеса е добрата пътна инфраструктура. Всеки ден от Разград и региона към вътрешността на страната и обратно влизат и излизат над 150 тежкотоварни автомобила (по 30 тона). Суровината за областната икономика - царевица за "Амилум" АД, бели кварцови пясъци и каолинът за силикатната промишленост в Търговище и Севлиево, както и готовата продукция на най-голямото биотехнологично предприятие - се извозват на колела. Преди три години беше ремонтиран пътят от Русе до Шумен, който минава и през Разградска област. В момента той е жалка картинка от напукани, ерозирали и некачествени кръпки. Трагични са отсечките между Разград и Търговище, Разград и Кубрат и други участъци от вътрешноселищната мрежа.
През първия програмен период (2007-2013) заедно с моя екип разработихме и защитихме 41 проекта за близо 100 млн. лв., като 24 от тях бяха по оперативните програми. Инвестирахме в образователна, културна, социална и пътна инфраструктура, туризъм. По европейски проекти изцяло беше обновена централната част на града; модернизирани бяха седем жилищни квартала; нов облик придоби Архитектурно-историческият резерват "Абритус"; реновирани бяха сградите на Художествената галерия и къщата музей "Анание Явашов"; завършена бе визията на три бизнес зони; изградени бяха нови детски площадки; развиха се много социални услуги; извършено бе енергийно саниране на училища и детски градини, спортни зали. В ремонти на улици и общински пътища бяха вложени над 17 млн. лв. За мен е изключителна гордост, че в периода, в който бях кмет, дадохме началото на един от най-успешните проекти в областта на спорта - ПФК "Лудогорец", и изграждането на най-модерната спортна база в България. Създадени бяха редица условия за бизнеса, което бе предпоставка големи фирми да разширят производствените си мощности.
- Как протича предизборната кампания? Социолози дават равни резултати на БСП и ГЕРБ. Защо социалистическата партия трябва да спечели?
- Това, че социолозите дават равни резултати на основните политически сили, е тяхно право. За мен е по-важно да бъдем последователни и точни в посланията и те да достигнат до максимален брой хора. Избирателите искат да чуят как управляващите ще решат проблемите им. Убеден съм, че очакват от БСП действия, които наистина ще подобрят жизнения им стандарт, ще спрат геноцида и ще им дадат повече надежда и увереност, че България може да става все по-хубава и по-привлекателна.
БСП една година работи в тази посока. Вотът за Румен Радев беше първото доказателство за вярата в промяната. Втората крачка ще бъде изборът на БСП като партия на промяната. За да стане тази промяна, е необходимо силно, реално управление, което да гарантира реализацията на неговите надежди. Защото искаме суверенна България, с правила и справедливост, опряна на корените си и в културата, и в духовността, изградена от здрав, образован и работещ народ в социална държава. БСП може да предложи най-добрата гаранция за това. Убеден съм, че народът ще направи правилния избор. Важното е да вземем завоя и да започнем промяната. Този път нямаме право на грешка.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 194

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ