Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Ноември 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Общество

Мнение

Математика на вота

След изборите БСП ще бъде политическа сила, без която устойчиво правителство в България не може да има

17. Март 2017 , брой: 54   584   0
Проф.
Владимир ТОПЕНЧАРОВ

Изборите не са математика, но...
Разбира се. В тях има много друго: и предварителна организация, и немалко психология, и качество на командния състав. И още, най-вече, което не е записано в дебелите книги, писани най-често след избори, за да дадат обяснение или оправдание на успехи и неуспехи от автори, които знаят за изборите само от разкази на участници.

*    *    *
Около 1 декември 1994 г. сдаващата пълномощията си парламентарна група на БСП вечеря с членовете на Изпълнителното бюро на социалистическата партия. След седмица предстояха избори за парламент. Моята съседка по маса запита: "Какво очакваш като резултат?" Дори не ставаше дума дали ще бъдем първа сила. Написах на хартиената салфетка: 125 места за БСП и коалиция!И без да се колебая, сложих датата и се подписах. Години по късно ми напомняха за точната прогноза.

*    *    *
Днес не бих се ангажирал така еднозначно и категорично. Тогава бяхме по-мощни, по-жизнеспособни, по-влиятелни и с много повече по-мълчаливи, но сигурни, гласуващи. Сега е друго. БСП е 10 пъти по-малобройна и с по-малко организации. Главният противник е само смутен, но още има надежда и за реванш след неотшумелите избори за президент. Нещо повече: ГЕРБ разбират, че още едно поражение ще означава техния политически край.

ГЕРБ е организация без идеология

и анализ на нейния генезис и причини за силата. Не бива да се подценява нейната организационна, кадрова и най-вече финансова мощ. Това не е СДС след неуспеха на Филип Димитров и съвсем неясния проф. Любен Беров. Тази мощна, като че ли вечна и всеобхватна организация, която се опиваше от грамадни митинги и шествия. Седесарите наистина впечатляваха София и дори ужасяваха някои столични социалисти.
Не говоря за съюзниците на ГЕРБ. Самите гербери предпочитат верни и почтени противници  пред подобни съюзници. Те създават само видимост, а не "прилив на гласове" и напомнят някои наши съюзници от близката или по-далечната история. За повече от век много нещо ни е дала историята като примери за верни, но и неверни, съюзници. Ще отбележа само, че има немалко десни хора - гласоподаватели, които не са точно ориентирани и внасят още неопределеност в системата и правят  всяка прогноза поначало неточна.
Същественият проблем за ГЕРБ е да спечели непременно тези избори. Втора загуба за герберите може да се окаже фатален за този очевидно мощен и много устойчив, но "лабораторен", продукт, без социална основа, без собствени кадри, без история, който още не се е сблъсквал с поражение. Политическият противник на левицата никак не е за подценяване.

Нека малко "смятаме"

Да използваме резултати от екзит пол от последните избори. Те не са еднакви за различните агенции, не са и достатъчно надеждни. Но дават общата картина. Използвам най-неблагоприятните за левицата данни.
Като начало да отбележим, че в избора на президента ген. Румен Радев възрастните (над 50 години) са общо 49,5% и че повторяемост на вота за левите имат 80%. С някои допълнителни хипотези се стига до очакван резултат от около 37%. Това дава на бъдещата парламентарна група на БСП около 85-90 народни представители. Според прогнозите "БСП за България" няма да постигне необходимите 121 депутати, за да състави самостоятелно правителство. Но ще бъде политическа сила, без която устойчиво правителство в България не може да има. Прогнозират фото финиш накрая. Самото състезание не е завършило, потенциалните резерви на ГЕРБ са все още големи, може да се появят и изненади.
Ще има ли ресурс БСП в новото Народно събрание да играе водеща роля в сформирането на нов управленски екип? Или ще бъде тласната към рискове на една от трите ситуации: нови парламентарни избори в края на 2017 г.; самостоятелно (на БСП или на ГЕРБ) миноритарно правителство или противоречива коалиция на две или три партии? При това явно не лява според очаквания състав на следващото Народно събрание. Изборът е много по сложен от простичко анализиране.
Най-естественото решение би било

да се пристъпи към нови избори

При такова решение добре мобилизираната социалистическа партия, освободена от пораженчески настроените, има всички шансове за повече депутати и приближаване до желаното мнозинство, но едва ли и до неговото постигане. Може би ще утвърди своята позиция на първа партия в страната чрез повтаряне на изборния успех, но ще претърпи от нереализирано управление значителни загуби. При това общественият натискът върху такова правителство неизбежно ще бъде много силен и ще повлияе негативно на нови избори.

Правителство на малцинството

също е вариант. Такава стъпка би показала воля за власт, за готовност да се поема отговорност за нашето социално и икономическо развитие. Но може да стане (и непременно ще стане) обект на "спонтанен натиск на улицата" и блокирането на всяка практическа дейност. Спомнете си съдбата на Орешарски. Спомнете си кървавата съдба на Алиенде и на десетки леви правителства през втората половина на миналия век. Десницата се кълне в демокрацията и законността, но брани с кръв своите интереси навсякъде по света.

Демократично решение би била широка коалиция

за която отдавна се говори и у нас, и от външни "съветници". Тя би имала ресурс да управлява резултатно цял мандат. Но имат ли политическите сили, които биха участвали в такава коалиция или биха останали извън нея, разум да останат в опозиция цял мандат?

*    *    *
Пред БСП и нейните съюзници стоят три задачи за последната предизборна седмица:
* Максимално усилие за запазване и увеличение на малкия, но общопризнат, аванс, защото ГЕРБ е в обстановка на усилие да мобилизира целия си немалък още невключен електорален ресурс;
* Подготовка - политическа, организационна и психологическа, за бъдеща коалиция, дори най-неочаквана, но възможна, особено сред онези, за които нови избори са заплаха за отпадане от евентуалния парламент;
* Мобилизиране вниманието на всички обществени сили за запазване на гражданския мир и защита на признатите изборни резултати, за да се стигне до откриване на Народното събрание и начало на работата му.

*    *    *
Накрая да припомним огромния резерв на левицата, който по същество доведе до избора за президент на републиката преди 5 месеца - нашите ветерани. Те помнят властта под ръководството на БКП (БСП) и може би скромните, но гарантирани условия за живот - свой и на семействата им, с противоречия и невинаги желаната справедливост. Нека си спомним сега за този резерв! Време е, с признателност и доверие, да се върнем в тази последна предизборна седмица към хората, които помнят годините на мечтите от своята младост. "Демокрацията" им отнема всеки ден, а БСП и левицата им гарантира спокойствие и сигурност и с програмата си, и с листите за депутати.


ГЕРБ се гласят за реванш и са наясно, че още едно поражение на избори ще означава техния политически край

"Демокрацията" отне на тези хора много

С промяната в БСП и с нейната програма са свързани надеждите им за идните дни

снимки Благовеста ЦВЕТКОВА

 

 

Общество

 • На фокус
  С промяната на Конституцията няма да се постигне никакво възмездие за далаверите, но се отваря врата за пробиви срещу социалната държава
  21. Ноември 2017 228
  497
  0

      Точка първа от дневния ред на пленума миналата събота, на 18-и т. м., беше "Позиция на НС на БСП по предложението за промяна в Конституцията на Република България". По нея Янаки Стоилов представи предложението на Правния съвет за позиция, а именно - че "Националният съвет на БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията като...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"