Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Асен Павлов показва "Хората на България"

Събитието е част от проект, в който най-добрите хореографи предават магията на танцовото изкуство

Дума

17. Март 2017 , брой: 54   386   0Художественият ръководител на ансамбъл "Чинари" и преподавател по български танци в НУТИ ще показва стъпките на автентични български хора на 18 март от 20 ч. в клуб "Бг ритъм". Събитието е част от проекта на Людмил Макаронски "Хората на България", в който най-добрите български хореографи чрез своя опит, талант и харизма въвличат и предават магията на танцовото изкуство на всички, които искат да се докоснат до него, научи ДУМА от Катя Василева.
"Идеята на тези срещи е да възродят традициите и интереса към фолклора. Да запознават и съхраняват музикално-танцовата ни традиция, казва Людмил Макаронски. Те са насочени към всички, които имат желание да затанцуват под звуците на българската народна музика. Българските танци са вълнуващо изживяване както за тези, които ги танцуват, така и за онези, които ги гледат. Танцът е не просто стъпки, хореография, той е отражение на онова, което носим в себе си - емоции, чувства, темперамент. Той е невербалният разказ на душата. Българските танци са модел за хармония, символ на родолюбие, връзка с корените и част от народопсихологията."
Макаронски също е хореограф и художествен ръководител на професионална танцова формация "Гераци" и танцов клуб "Гераци", където последователите на българския фолклор стават все повече. Кариерата му е свързана с ансамбъл "Чинари", ФА "Тракия", трупата на Нешка Робева, като участва и в създаването на хореографските постановки.
"Помня едни от първите думи на Павлов към мен: "Ти ще станеш много добър танцьор, искам само да ме слушаш". И колелото се завъртя...", връща лентата назад Макаронски. Едни от важните му уроци като ученик на Асен Павлов в НУТИ са свързани със сценичното присъствие. "Предстояха ни големи концерти и той ни казваше, че само един човек да има в залата, трябва да играем за него. Може да излезеш на сцената и само да я прекосиш, но трябва да те запомнят."
"Да разкриваш тайните на българския танц и българския ритъм и това как трябва да се пренесат във времето и да се предадат в съвременния глобален свят, е призвание", казва Павлов. По думите му няма как един древен народ, каквито сме българите, да няма памет, род, родина и родолюбие. Това са елементите, които са закодирани в нас и нашата история. Днес сме повлияни от общата емоция не само в България, но и в Европа, и целия свят. Ние, които се занимаваме с фолклор и български танци, винаги сме държали на корените и всичко онова, което е част от нашата идентичност. Затова и отношението ни към фолклора е като към нещо ценно, което трябва да предадем на нашите възпитаници и последователи, допълва Павлов.  

 

 

 

Неделник

 • Булевард : Срещи
  Ако виждаш света изпълнен с възможности, скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се оплакваш от еднообразието, без да виждаш шансовете, убеден е възпитаникът на СМГ
  22. Септември 2017 186
  19
  0

  Виктор Чавдаров е роден на 26 февруари 1998 г. Завършва едно от най-добрите средни училища в страната - СМГ "Паисий Хилендарски", където учи от V клас. В VII го приемат в паралелката с най-висок бал в цялата страна. Нарежда се сред десетимата випускници с успех 5,99. Владее немски и английски език.
  След броени дни 19-годишният...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"