26 Април 2024петък15:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Асен Павлов показва "Хората на България"

Събитието е част от проект, в който най-добрите хореографи предават магията на танцовото изкуство

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 70

Художественият ръководител на ансамбъл "Чинари" и преподавател по български танци в НУТИ ще показва стъпките на автентични български хора на 18 март от 20 ч. в клуб "Бг ритъм". Събитието е част от проекта на Людмил Макаронски "Хората на България", в който най-добрите български хореографи чрез своя опит, талант и харизма въвличат и предават магията на танцовото изкуство на всички, които искат да се докоснат до него, научи ДУМА от Катя Василева.
"Идеята на тези срещи е да възродят традициите и интереса към фолклора. Да запознават и съхраняват музикално-танцовата ни традиция, казва Людмил Макаронски. Те са насочени към всички, които имат желание да затанцуват под звуците на българската народна музика. Българските танци са вълнуващо изживяване както за тези, които ги танцуват, така и за онези, които ги гледат. Танцът е не просто стъпки, хореография, той е отражение на онова, което носим в себе си - емоции, чувства, темперамент. Той е невербалният разказ на душата. Българските танци са модел за хармония, символ на родолюбие, връзка с корените и част от народопсихологията."
Макаронски също е хореограф и художествен ръководител на професионална танцова формация "Гераци" и танцов клуб "Гераци", където последователите на българския фолклор стават все повече. Кариерата му е свързана с ансамбъл "Чинари", ФА "Тракия", трупата на Нешка Робева, като участва и в създаването на хореографските постановки.
"Помня едни от първите думи на Павлов към мен: "Ти ще станеш много добър танцьор, искам само да ме слушаш". И колелото се завъртя...", връща лентата назад Макаронски. Едни от важните му уроци като ученик на Асен Павлов в НУТИ са свързани със сценичното присъствие. "Предстояха ни големи концерти и той ни казваше, че само един човек да има в залата, трябва да играем за него. Може да излезеш на сцената и само да я прекосиш, но трябва да те запомнят."
"Да разкриваш тайните на българския танц и българския ритъм и това как трябва да се пренесат във времето и да се предадат в съвременния глобален свят, е призвание", казва Павлов. По думите му няма как един древен народ, каквито сме българите, да няма памет, род, родина и родолюбие. Това са елементите, които са закодирани в нас и нашата история. Днес сме повлияни от общата емоция не само в България, но и в Европа, и целия свят. Ние, които се занимаваме с фолклор и български танци, винаги сме държали на корените и всичко онова, което е част от нашата идентичност. Затова и отношението ни към фолклора е като към нещо ценно, което трябва да предадем на нашите възпитаници и последователи, допълва Павлов.  



 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ