Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в "Рейс"

Дума

17. Март 2017 , брой: 54   288   0Известната актриса Мартина Вачкова влиза в роля на Парцалев в актуалната и днес пиеса "Рейс" по Стратиев. Следващото представление е на 19 март в Сатиричния театър.
Първата постановка на "Рейс" е през март 1980 г. Успехът на спектакъла, който в езоповски стил критикува премълчаваните проблеми в обществото, е изключително голям. За всяко представление опашките за билети се вият по улица "Раковска", а подвикванията за билети "Търси се" не стихват. Хората искат да гледат любимците на Сатиричния театър - Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Хиндо Кисимов, Васил Попов.
На сцената - рейс, който никога не стига дотам, закъдето е тръгнал, девет души са завладени от паника и ужас. Според проф. Здравко Митков, режисьор на най-новата трактовка на "Рейс" в Сатирата, този фатално съвременен фарс е сред най-тъжните сатирични прозрения на Стратиев.
Сега в "Рейс" участват Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Петър Лъджев и Светломир Радев. Режисьорът решава да промени една от мъжките роли, която навремето се играе от Парцалев, и да я повери на Мартина Вачкова.
"В началото, когато четях репликите на моя персонаж в пиесата, непрекъснато чувах гласа на Парцалев," споделя Вачкова. "Така става и когато чета текстовете на Радичков - чувам гласа на баща ми. Знаех, че в "Рейс" Стратиев пише ролята специално за Парцалев. А в образа, който се играе от Токмакчиев, докато четях пиесата, чувах гласа на Калоянчев. Сега Тончо играе неговата роля."
Според актрисата решението на проф. Митков да преработи мъжкия образ в женски, е изключително режисьорско попадение. "Това даде повече дълбочина на образа на една оцеляваща жена, която показва силата си в толкова критична ситуация. Много обичам ролята си и затова каня публиката да ни гледа", добавя Вачкова.

На снимката
Сцена от спектакъла

 

 

 

Култура

  • Всички филми от програмата до края на годината са със свободен вход за публика
    21. Ноември 2017 228
    47
    0

    С над 150 реализирани за широка публика прожекции с вход свободен в цялата страна завършва през декември първото издание в България на международната платформа за безплатно разпространение на документално кино "КинеДок", която започна у нас през април. Само за 7 месеца, със своите 16 документални ленти, "КинеДок България" гостува в 8 града - София, Варна, Пловдив, Стара...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"