Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Април 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Пегас

Дело

Изложба по повод 100 г. от рождението на Иван Венедиков

Дума

17. Март 2017 , брой: 54   150   0Изложбата "Между тракийската юзда и медното гумно на прабългарите", посветена на 100 години от рождението на професор Иван Венедиков, може да се види до 20 април в Националния етнографски музей.  Куратор е д-р Андрей Тонев, научи ДУМА от д-р Петър Кърджилов, пиар на ИЕФЕМ - БАН.
През 2016 г. се навършиха 100 години от рождението на професор Иван Венедиков. Програма "Класически студии" към департамент "Средиземноморски и източни изследвания" в НБУ, с помощта на наследниците на проф. Венедиков, създаде  документалната постерна изложба в университета в края на годината.
Изложбата има за цел да запознае публиката с делото на този вдъхновен изследовател на тракийската древност, на българския фолклор и на още много теми от българската история. Венедиков започва кариерата си на археолог в Народния музей в Скопие през 1941 г., когато директор на музея е бащата на съвременната българска етнография - Христо Вакарелски. Почти няма област или дискусионен проблем от древната ни история, по която проф. Венедиков да не е писал. Венедиков ще си остане един от първите, които обърнаха голямо внимание на културните взаимодействия между древна Тракия, Анатолия и древния Изток.

 

 

 

Пегас

 • От редактора
  21. Април 2017 77
  320
  0

  Все по-често се говори за война. Или се опитват да ни държат в страх, или ни карат да свикваме с нещо неизбежно.
  Но какъв безумец трябва да си, за да вярваш, че при един мащабен военен конфликт със съвременните военни средства имаш шанс да оцелееш? 
  Непрекъснато мисля по този въпрос през последните дни.
  Президентът на САЩ с лека ръка разпореди ракетна атака на сирийско...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"