Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Март 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Пегас

Дело

Изложба по повод 100 г. от рождението на Иван Венедиков

Дума

17. Март 2017 , брой: 54   67   0Изложбата "Между тракийската юзда и медното гумно на прабългарите", посветена на 100 години от рождението на професор Иван Венедиков, може да се види до 20 април в Националния етнографски музей.  Куратор е д-р Андрей Тонев, научи ДУМА от д-р Петър Кърджилов, пиар на ИЕФЕМ - БАН.
През 2016 г. се навършиха 100 години от рождението на професор Иван Венедиков. Програма "Класически студии" към департамент "Средиземноморски и източни изследвания" в НБУ, с помощта на наследниците на проф. Венедиков, създаде  документалната постерна изложба в университета в края на годината.
Изложбата има за цел да запознае публиката с делото на този вдъхновен изследовател на тракийската древност, на българския фолклор и на още много теми от българската история. Венедиков започва кариерата си на археолог в Народния музей в Скопие през 1941 г., когато директор на музея е бащата на съвременната българска етнография - Христо Вакарелски. Почти няма област или дискусионен проблем от древната ни история, по която проф. Венедиков да не е писал. Венедиков ще си остане един от първите, които обърнаха голямо внимание на културните взаимодействия между древна Тракия, Анатолия и древния Изток.

 

 

 

Пегас

 • Дело
  17. Март 2017 54
  355
  0

  Има едно безсмъртно произведение на Христо Смирненски - "Приказка за стълбата". Особено актуално е, когато дойдат избори. Хубаво е всеки човек да си го припомня периодично, а на бъдещите  депутати или министри да бъде настолно четиво. Но именно за тях, които ще избираме другата седмица, аз ще се опитам да им го припомня, пречупено през нашето настояще.
  Надявам се тези,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"