До 15 евро скочи изкупната цена на охлювите
/ брой: 101
Значително поскъпване на охлювите през тази година - до 15 евро за килограм качествена продукция, отчитат от Националния охлювъден клъстер (НОК). Миналата година изкупната цена е била около 6 евро за килограм. Цената ще остане на не по-ниски нива от 15 евро, защото от охлювите се произвеждат екстракти, които са много ценни биологични продукти, коментира за БТА Симона Моллова, главен консултант на НОК. Само един грам лиофилизирана (сушена) слуз струва на международния пазар около 130 евро.
При добра година от декар могат да се произведат до 7 т продукция. Фермите за охлюви работят от май-юни до октомври. Необходимата сума за започване на бизнес е 20-25 хил. лева за декар. Инвестицията включва разходи за малки охлюви, фураж, добавки и водна инсталация. Според специалистите инвестицията се "избива" още през първата година, дори при минимален добив от около 2 тона на декар, като допълнителните приходи за предприемача са още толкова. При идеални условия брутните приходи от декар може да стигнат 100 000 евро годишно.
Охлювите, произведени от НОК, се използват в медицинската козметика и за хранителни добавки, подпомагащи лечението на чернодробни, стомашни и белодробни заболявания. Клъстерът работи съвместно с научен екип на БАН. Две клиники в Германия правят изследвания за лечебните свойства на екстрактите от охлюви при туморни заболявания, като предварителните резултати са зашеметяващи и предстои прилагането им върху пациенти.
Вече е произведен и екстракт от охлювена слуз, наречен от козметиците "неинжекционен ботокс". Нанесен върху измито лице, той опъва бръчките в реално време и изглажда лицето за не повече от три минути. По думите на Моллова отглеждането на охлюви е подходящо за икономически слаборазвитите райони на страната, където има много пустеещи, но екологично чисти земи.
През тази година рязко е намалял броят на регистрираните пунктове за изкупуване на охлюви и за този сезон те ще са 25.