Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Април 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Пардон

Ментърджии, та дрънкат

17. Март 2017 , брой: 54   116   0
Иван Димитриев

Все по-информиран става българинът и това си е!
Кво беше в годинитe на социализма? Пълен мрак и всеобщо страдание! Например топлофикацията! Връчват ти една артишка колко, трамваен билет: дължите за януарското отопление на тристайния си апартамент 12.40 български лева и това е! Сумата дори словом не ти е изписана! Махваш с ръка, изпсуваш ги на ум за цялата тази тяхна тайнственост, плащаш и отминаваш. Сега е друго. Абсолютна откритост. Четеш си съобщението за това, че за януари трябва да платиш 298 лева и като обземат една ведрост, едно лекота – направо да полетиш! Щото гледат на теб като на европеец и дори и най-тъмните ъгълчета в производството си осветяват!
Вчера получих плик, в който топлофикаторите ми изпращат поредната месечна сметка. Ма какъв плик? Направо колет! Както е тръгнало българската гора цялата ще отиде само за хартията, дето разните софийски води, топлофикации, чезове и е-они разпечатват, само и само да ни дадат пълна информация за това кое колко струва! Но да се върна на топлофикационното писмо. Значи лист с големината на покривка за маса. И на него:
- енергия за разпределение
- специфичен разход за 1 м3 (кВтч/м3)
- инсталирана мощност
- общ брой редуцирани единици
- дялово разпределение
- отопляем обем по проект (м3)
- коефициент, коригираща разлика
- отоплителни тела в общите части
- изравнение на енергии и суми...
И още, и още...
Какво повече! Впрочем има и повече! Знам го от много сериозен източник. В най-скоро време към сметките, дето получаваме, ще има и информация за:
- средностатистическия номер на обувките на топлосчетоводителките в софийската топлофикация, изчислен по метода на Боил-Мариот-Коджабашев в пКм8GS бройни единици.
- справка от ООН за средностатистическия разход на топла вода при миенето на зъби и как нараства тя, ако лицето, което търка зъбите си има мост между трети и осми зъб горе в ляво.
- данни и коефициент на средния разход на гигакалории в квартала, в който живеем.
- сводка за парите, похарчени за подмяна на крановете по софийските  паропроводи от времето на Стефан Стамболов до наши дни.
- извлечение от общообемните редукационни нормативи според Хагската конвенция за оребряването на топлотелата в помещенията по NRL патогенност.
А жена ми, идиотката, вместо да ахне и дори на колене да падне, знаете ли какво вика? Вика:
- Къпя се веднъж на три месеца, цяла зима на два радиатора караме, я се виж, от студуване си се окосмил дотолкова, че човек не може да разбере гол ли си или си по пуловер, а те по двеста лева и отгоре месечно ни прибират! Ментърджии, та дрънкат!

 

 

 

Неделник

 • За нея войводата Георги Бенковски разпорежда на летописеца Захарий Стоянов: "Запиши, че днес, 27 априлий, към нашата чета се присъединява и госпожата на Ивана Сутича - Мария Ангелова, родом наша българка, на която името ще остане записано в историята!"
  21. Април 2017 77
  507
  0

  Когато 300 башибозуци нападат село Поибрене по време на Априлското въстание, жителите му, сред които няма нито един въоръжен, казват на водача на башибозуците Хатун ага:
  - Бягайте, ага, защото Бенковски идва!
  Турците наистина се оттеглят и така селото оцелява.
  Припомнена от доц. Йордан Василев, това е само една от историите за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"