20 Април 2024събота06:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Класика

Арагон възкресява духа на художествения авангард в началото на ХХ в.

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 21

Смятания за връх в творчеството на Луи Арагон роман "Орелиен" представя в ново издание "Колибри" в превод на Пенка Пройкова. Той ни пренася в периода между двете световни войни, тъй наречените "луди години". Авторът майсторски пресъздава кипящата интелектуална и светска атмосфера в големия град и възкресява духа на художествения авангард от началото на века. На страниците оживяват Пикасо, Кокто, дадаистите, а в някои от героите разпознаваме черти на Франсис Пикабия, Андре Брьотон и Дрийо ла Рошел. На фона на ексцентричното и безгрижно общество от това време Арагон описва моралните и естетически лутания на своя герой. Орелиен, млад рентиер, току-що завърнал се невредим от фронта, води живот, отдаден на удоволствията, в Париж, пазещ все още спомена за "Бел епок". Срещата му с Беренис, омъжена и недотам красива, пълна противоположност на обичайните му увлечения, ще преобърне живота му. Романът има телевизионна адаптация, чийто сценарист е френско-белгийският писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит.
Луи Арагон е именит френски поет, романист и публицист, един от основателите на дадаизма и сюрреализма, наред с Андре Брьотон, Тристан Тцара и Пол Елюар. Известен е с подкрепата си за комунистическата идея, дългогодишен член е на ФКП. След 50-те години се прочува сред широката публика с песните по негови стихове в изпълнение на Лео Фере, Жан Фера и Жорж Брасенс ("На този свят любов щастлива няма"). С френската писателка от руски произход Елза Триоле са една от митичните двойки във френската литература на ХХ век. В "Орелиен" откриваме именно Арагон поета, "лудо влюбения в Елза", който насища повествованието с дълбок и пестелив лиризъм.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ