20 Април 2024събота18:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Лавица

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 44



"СКАНДИНАВСКА МИТОЛОГИЯ" от Нийл Геймън издава "Сиела" в превод на Надя Златкова. Авторът представя впечатляваща версия на великите скандинавски митове, от които черпи вдъхновение за своите бестселъри. Геймън превръща първичните истории в романизирана дъга, която започва със създаването на легендарните девет свята, разказва за подвизите на божествата, джуджетата и великаните и завършва с Рагнарьок, залеза на боговете и раждането на нови хора и ново време. Той остава верен на митовете, пресъздавайки незабравимите образи на Один, най-могъщия от могъщите, мъдър, храбър и хитър; на сина му Тор - невероятно силен, но не и много умен сред боговете; както и на Локи - син на великани, измамник и ненадминат манипулатор.


"САНТИМЕНТАЛНИЯТ МЪЖ" от Хавиер Мариас издава "Колибри" в превод на Теодора Цанкова. Творбата е родена от един сън, събудил спомен, който връща времето 4 години назад. Разказвачът, обещаващ оперен певец, на път за поредната премиера, среща във влака странно трио - жена, съпруга й и неговия секретар, неин компаньон. После открива, че са отседнали в същия хотел, неусетно се вмъква в техния затворен кръг и, очаквано, изплува любовен триъгълник. Този класически сюжет, който би могъл да прозвучи банално и мелодраматично, изпод перото на Мариас добива оригиналност. Защото "любовта не се изживява, а се предвещава и спомня". Това е история за една любов преди началото и след края, извън собственото й битие.


"БРЕТОНСКО ЗЛАТО" от Жан-Люк Баналек издава "Ентусиаст" в превод на Ваня Пенева. След пет седмици, прекарани в работа с документация в кабинета му, комисарят Жорж Дюпен получава странна молба от разследващата журналистка Лилу Бревал. Тя го моли да отиде до Бялата страна - огромните солници, простиращи се на полуостров Геранд, и да огледа един конкретен солник. Там според нея са складирани съмнителни сини пластмасови бидони. Комисарят приема задачата с радост, но без да знае защо, става мишена на невидим убиец и се разминава на косъм от смъртта. Когато и Лилу Бревал изчезва безследно, става ясно, че Бялата страна крие тъмни тайни.


"ИМПЕРИЯ НА СВЕТЛИНАТА" от Ким Йонг-ха издава "Слънце" в превод на Мария Михайлова. Ки-Йонг е семеен мъж на средна възраст. Занимава се с внос на чуждестранни филми, но е и севернокорейски шпионин, внедрен сред враговете на Юг преди повече от 20 години. Един ден Ки-Йонг получава заповед за връщане в щаба. Разполага с 24 часа, за да я изпълни. В главата му се блъскат мисли - защо точно сега? Дали някой не е разкрил тайната му самоличност? Дали това е капан или наистина Пхенян го прибира, след като никой не го е търсил от 10 години? Какво ще стане със семейството му? Този психологически трилър разкрива културните и политическите метаморфози на един мъж с необичайна професия.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ