16 Април 2024вторник21:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Между Алжир и София в търсене на светлината

120 години от рождението на Георги Железаров

/ брой: 54

автор:Надежда Ушева

visibility 587

Изложба, посветена на 120 г. от рождението на Георги Железаров (1897-1982), представя СГХГ до 30 април.
Експозицията показва над 190 произведения: живопис, графика, рисунки, ескизи, приложни проекти и акцентира върху богатото и разнообразно творчество на художника. В нея са включени творби от два значими цикъла, наречени условно "алжирски" и "български", разкриващи таланта и възможностите му от времето на активното участие в художествения живот през 20-те, 30-те и началото на 40-те години на ХХ в. За първи път се представят и рисунки на художника. Именно в тях чрез движенията на образите проличават артистичният му потенциал и изтънчен лиризъм. Работи в областта на пейзажа и фигуралните композиции. Изследва движенията на работещите селяни. Друг път търси красотата на селските калдъръми и къщи, но през цялото време го вълнува светлината. Друга важна тема за него са цветята. В семейството е запазено значително количество натюрморти с цветя от 30-те до 80-те години на ХХ в. - "Рози", "Полски цветя", "Слънчогледи", "Перуники" и т.н.
През 1926 г. Железаров заминава за Алжир, където в продължение на две години работи като десенатор литограф. Това са най-ползотворните години, през които успява да се развие като художник. Запленен от екзотиката на страната и околностите, създава множество скици, портрети и етюди, голяма част от които се показват пред публиката за първи път. Творческата му активност в Алжир е важна за стиловото му развитие. Това е първият цикъл в българската живопис, представящ африканския живот.
Публиката ще види и автопортрети на автора, неговата най-истинска биография, обогатяваща представата и усещането за образа на твореца. Точно в този вид творби проличава умението на Железаров да пресъздава емоционални състояния.  
Софийската градска художествена галерия е първата държавна институция, откупила творби лично от автора през 1980 г. Към изложбата е подготвен каталог на български и на английски език.



Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ