29 Март 2024петък12:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Горан Брегович пристига с "Биело дугме"

Младен Войчич и Ален Исламович стават част от първия концерт на знаменитата банда у нас

/ брой: 54

visibility 96

Вилиана Семерджиева


Най-популярната група в бивша Югославия "Биело дугме" пристига за грандиозен концерт у нас на 7 април от 20 ч. в "Арена Армеец". Освен основателя й Горан Брегович, на сцената ще се изявят двама от вокалистите на знаменитата банда - Младен Войчич-Тифа и Ален Исламович. На сцената заедно ще излязат около 40 музиканти. Шумна брас секция, цигулков оркестър, мъжки хор от Белград, български и ромски певци ще станат част от незабравимия купон. Огромни видеостени и впечатляващи светлинни ефекти ще допълнят шоуто на "Биело дугме", информират от "София мюзик ентърпрайсис", организатор на гастрола.
Билети на цени от 30 до 90 лв. може да бъдат купени от касите на Тикетпро и Ивентим, както и на www.ticketpro.bg и www.eventim.bg.
Легендите на балканския рок за два часа и половина ще ни представят уникално шоу с най-големите си хитове. "Биело дугме" (в превод от сърбохърватски "Бяло копче"), известна и като "Ролинг стоунс" на Балканите, е създадена през 1974 г. в Сараево. В първоначалния й състав са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и главен двигател на групата е Горан Брегович.
Още дебютният албум на "Биело дугме" "Kad bi bio Bijelo Dugme" (в превод "Ако бях бяло копче") от 1974 г. със своя разтърсващ балкански рок звук много бързо ги превръща в звезди. Емблематичното едноименно парче и следващите хитове с подобно звучене поддържат тяхната огромна популярност, описана от медиите като "Дугмемания". Въпреки многократните промени в състава, творчеството на групата, особено симфоничните балади с поетични текстове, са високо оценени и от музикалните специалисти, а албумите им се продават в милиони тиражи.
Най-успешна година за "Биело дугме" е 1988-а. Тогава излиза албумът "Ciribiribela", на чиято обложка е нарисуван Ноевият ковчег. Хит номер 1 от него става песента "Гергьовден". Като използва стихотворение на Джордже Балашевич и стара циганска тема, и прибягва до съпровода на циганския оркестър на Феят Сейдич, Горан Брегович сътворява един от най-големите си шедьоври.
За съжаление следващата година групата се разпада, поради нарастващото напрежение в Югославия. Все пак популярността на "Биело дугме" не намалява, а за уникалните им концерти, посетени от рекорден брой зрители, продължават да се носят легенди. През 2005 г. бандата се събира отново за три концерта в Сараево (Босна и Херцеговина), Загреб (Хърватия) и Белград (Сърбия). Специално на шоуто на хиподрума в Белград идват над 250 000 фенове.
Освен хитовете на "Биело дугме", Горан Брегович създава и забележителна филмова музика. Той е композитор на повече от 30 заглавия, сред които най-известни са трите шедьовъра на Емир Кустурица - "Циганско време", "Аризонска мечта" и "Ъндърграунд". Брегович е автор и на музиката към френския филм "Кралица Марго", който му носи номинация за "Сезар", както и на музиката за българския филм "Летете с Росинант". Пише песни и за легенди като Иги Поп и Сезария Евора.
Горан Брегович и останалите от "Биело дугме" се събират отново през 2016 г. за няколко концерта. Въодушевени от големия успех и след още разпродадени концерти в Европа, на 23 февруари т. г. музикантите поеха на турне, което ще мине и през София.

Снимка СМЕ
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ