28 Март 2024четвъртък14:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Силата на сънищата, или кралският път към несъзнаваното

Съществуват доста доказателства, че докато спим, мозъкът не само продължава да работи, но и изпълва живота ни с особен смисъл

/ брой: 54

автор:Альона Нейкова

visibility 3387


Световен ден на съня за първи път се отбелязва на 14 март 2008 г. Оттогава се чества в първия петък на втората половина на пролетния месец. Така датата за 2017-а е днес, 17 март. И преди да почетем празника по най-адекватния начин, като се отдадем на сладка дрямка по никое време, добре е да научим нещо повече за сънищата.

Смята се, че именно те ни защитават от задълбочаването на психологически проблеми и помагат на мозъка да работи. Известният швейцарски философ и ученик на прочутия Зигмунд Фройд - Карл Густав Юнг, дори нарича сънищата "кралският път към несъзнаваното". Възприемането и тълкуването им са доста противоречиви. Съществуват обаче много любопитни факти, които повдигат завесата по темата.

Обучение

Напрегнатият ритъм на живот и безкрайният информационен поток често пораждат чувството, че вече нищо не можем да запомним, а мозъкът ни е препълнен. Учените обаче събират множество доказателства, че по време на сън "попиваме" онова, което се мъчим да научим през деня. Тоест и докато спим, мозъкът продължава да работи. Затова някои експерти препоръчват да се наблегне на уроците или важни задачи точно преди да си легнем - така информацията ще бъде усвоена много по-ефикасно, отколкото, ако се запаметява в друг момент от денонощието.

С продължение

Всеки човек на Земята сънува всяка нощ. Без изключения. Който твърди обратното, означава, че просто не си спомня. Потапянето в царството на сънищата продължава общо поне 2 часа. Преди време се смяташе, че това се случва в т.нар. "фаза на бързия сън". Но сега вече е доказано, че може да гостуваме в царството на Морфей в абсолютно всяка фаза на съня, но в някои от тях виденията просто са по-ярки и по-добре се запомнят. Ако пък се събудим, докато ни се привижда нещо интересно, казват, че може да догледаме "втора серия" на съня, стига да заемем правилната поза. А коя е тя - явно всеки трябва да налучка самостоятелно. Не се обезкуражавайте, ако не успеете от първия път. Продължавайте да търсите "продължението".

Дежа вю

Не бива да се пренебрегват сънищата, които се повтарят. Те може да са изпълнени с особен смисъл за нас заради усещането, че в тях е скрито много важно за живота ни съобщение. Темите в сънищата от типа "дежа вю" обикновено са следните: нападения, преследвания, закъснения и поява на обществени места без дрехи. Специалистите са на мнение, че подобни сънища символизират неразрешени конфликти, които в по-малка или по-голяма степен тревожат всеки от нас. И като мислим за тях, дори и когато спим, подсъзнанието по този начин се опитва да се справи с проблема. Което обаче не означава, че това ни освобождава от същите отговорности в реалността.

Тълкуване

Британски психолози са на мнение, че сънищата  имат свойството да стават все по-странни с напредването на нощта. Щом си легнем, мозъкът ни продължава да обработва информацията от събитията, случили се с нас през деня - пътуването до работата, задачите в службата, обедните срещи, вечерята със семейството... Малко по-късно в съня излизат наяве най-съкровените ни фантазии. Заради заболяване или недоспиване е възможно да сънуваме кошмари. Съществуват и специални книги и интернет сайтове, предлагащи да се обяснят скритите знаци на сънищата. Например, ако ви се яви самолет-изтребител, това може да се тълкува като готовност да атакувате околните.

Бройката

Вероятно малцина могат да си спомнят благодарение на колко сънища през нощта са минали по кралския път към несъзнаваното. Обикновено те са около 12. Онези, които страдат от недоспиване, сънуват още повече. Специалистите обясняват този феномен с факта, че в подобни случаи тялото се опитва да спи по-интензивно от обичайното. И така да компенсира дефицита от сънища. Любопитно е също, че дори и да са 20 в рамките на една нощ, хората са способни да запомнят само един-два.

Осъзнаване

Понякога, докато спим, може да изпитваме странното усещане, че всичко е сън, и ние много добре го знаем. Смята се, че по време на такива сънища е изключително трудно човек да се събуди. Подобни дремки са доста продължителни. А самото съзнание будува и е наясно с всичките ни действия, които извършваме в съня. Най-интересното обаче е, че може да ги управляваме, подчиняваме и дори да променяме края им. Някои експерти са убедени, че съществуват специални техники, благодарение на които редовно може да се отдаваме на осъзнати сънища.

Вдъхновение

Не са рядкост и случаите, когато на хората им хрумва някоя гениална идея, докато спят. Авторката на първата научнофантастична книга за Франкенщайн - англичанката Мери Шели, започва да пише романа си, след като сънува кошмар за създадено от учен необичайно същество. Пол Маккартни пък се събужда с готовата мелодия на "Вчера" (Yesterday) в главата. А Дмитрий Менделеев се сеща насън как да подреди Периодичната система на химичните елементи по най-добрия начин. Разбира се, всички тези постижения не са обикновена случайност и луд късмет, а по-скоро са плод на упорит труд и резултат от напрегнатата работа на мозъка, дори гениите спят.

Реалност

Любопитна е също способността на хората да включват в сънищата си детайли, които се случват наяве. Когато спим, мозъкът интерпретира външните дразнители така, че те стават част от виденията ни. По този начин обективната реалност влиза в съня. Например, ако си полегнете, а малкият ви брат (син, приятел...) се упражнява да свири на китара в съседната стая, може да сънувате, че сте на концерт и музикантите, за разлика от друг път, създават ужасна какофония.

Хъркане

За следващата хипотеза няма нито научни потвърждения, нито опровержения. Според доста разпространена теория хъркащите индивиди не сънуват! Някои са убедени в несъстоятелността на подобни убеждения. Други пък не спират да вадят доказателства от личен житейски опит в подкрепа на това твърдение.

Предупреждение

Със сигурност мнозина са чували истории за хора, видели в съня падащ самолет, заради което са отменили пътуването си и по този начин са се спасили от катастрофата. Такива сънища обаче са рядкост и им се обръща твърде малко внимание в научните среди. Много по-вероятно е подобни предупреждения, получени насън, да са продуцирани от страха или очакването да се случи нещо лошо. При песимистите тези усещания винаги са по-силни от позитивните мисли. Експертите обаче са убедени, че става дума по-скоро за съвпадения, отколкото за предчувствия, които наистина трябва да променят плановете ни.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 186

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 207

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ