27 Април 2024събота07:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

До 40% от проверените играчки са опасни

Най-разпространени и най-рискови са произведените в Китай

/ брой: 53

автор:Дума

visibility 23

Не повече от 40 на сто от проверените играчки в България се оказват опасни, съобщи вчера  експертът от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Теменужка Грънчарова на кръгла маса за играчките, организирана от агенцията и от Българския институт за стандартизация. Експертът посъветва родителите да купуват играчки от сигурни търговски обекти с постоянен адрес, от магазини, в които основно се продават играчки, а не са от смесен тип. Необходимо е задължително да се проверява дали играчката има маркировка CE и за каква възраст е предназначена, каза експертът.
Грънчарова даде примери за опасни играчки. Някои от тях имат еластичен накрайник с диаметър, по-малък от диаметъра на детското гърло. Децата често се опитват да навлажнят накрайника, за да залепят играчката, а това може да доведе до поглъщане на елемента. При други рискът произтича от закрепването на звуковия елемент - звуковите елементи стърчат, децата могат лесно да ги изтеглят. Някои играчки носят риск и от силния импулсен звук, който е в пъти над нормата. Импулсът на подобен звук може да увреди слуха на дете под три години, за което е предназначена подобна играчка. Нормите са 80 децибела, а има играчки със звук над 120 децибела.
Някои многоцветни играчки носят риск от пластификаторите и оцветителите. Опасността произтича от съдържанието на тежки елементи като олово, които могат да увредят нервната система и детеродните способности. Разпознават се по неприятната миризма. При играчките със сферична форма, които съдържат течност и малки фигурки вътре, при счупване могат да се погълнат малките елементи, опасност има и от микробиологичното замърсяване на разтвора вътре. Достъпът до батериите на играчките задължително трябва да е през отделение, което се затваря с винт и с две независими движения. Опасността, ако не са спазени изискванията, е не само от задавяне при поглъщане, но и от увреждане на тъканта, която е била в контакт с батерията - дори и извадена хирургично от тялото на детето, увредената тъкан продължава да страда, обясни Грънчарова. Опасни са и пъзелите - постелки за игра, заради отделянето на малки части от местата на сглобяване. Те съдържат опасни химикали, ако се погълнат.
Данните на Европейската комисия са, че 90 процента от играчките на европейския пазар са произведени в Китай и българският пазар не прави изключение. От Китай са и най-опасните играчки, посочи Грънчарова. В началото на тази година са унищожени над 60 000 опасни играчки, внесени през Гърция. Те са били без маркировка и без документи за оценка на съответствието с изискванията за безопасност. Когато се установи, че играчката е опасна и рискът не може да бъде отстранен, тя се унищожава. Проследява се дали търговецът или вносителят унищожават играчките, като е задължително в период от шест месеца да се направи втора проверка. До 15 000 лв. е максималната глоба за вносителя, а от 500 до 1500 лв. - за търговеца.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ