26 Април 2024петък13:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Анкара блокира мисии на НАТО

Причината е участието на Австрия в партньорските програми на пакта

/ брой: 53

автор:Дума

visibility 15

Анкара пречи на военното сътрудничество между 28-те страни членки на НАТО и други страни партньори на пакта. Това би довело до засягането или застрашаването на провеждането на мисии на НАТО като тези в Косово, Афганистан или в Средиземноморието, пише БГНЕС, като се позовава на информация от вестник "Велт". Причината за действията на Анкара е в спор между Австрия и Турция.
Турция блокира всички партньорски програми на пакта, в които участва официално неутралната Австрия. По този начин Анкара отмъщава на Виена за австрийските искания за прекратяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС и заради откритата критика на австрийското правителство срещу политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.
Според информация на в. "Велт" в момента правителството на Турция затруднява военното сътрудничество между 28-те страни от НАТО и партньорските страни на пакта в Европа, Азия и бившите съветски републики като Грузия или Украйна.
Засегната е преди всичко програмата Партньорство за мир. Това означава, че повечето от 41-те страни партньори вече няма да бъдат в състояние да се обучават или да се образоват заедно със страните от НАТО.
"Турската блокада на програми за партньорство е много сериозен проблем", се говори из висшите кръгове на алианса.
Вече са налице първите резултати от блокадата. В новия курс на обучение във военната академия на НАТО в Рим не участва нито един войник от страните партньори. Няколко страни партньори на НАТО като Швеция или Финландия предупредиха в писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за "много сериозни последствия на блокадата" от Анкара. "В дългосрочен план ерозирането на нашата оперативна съвместимост възпрепятства способността ни да участваме в учения на НАТО и в операциите на НАТО", се казва в писмото на финландския посланик в НАТО Пирита Асунмаа до Столтенберг. Тя констатира, че това е "голяма загуба и за двете страни - Финландия и НАТО.
НАТО трябва да запази Турция като свой член, независимо от увеличаващото се напрежение покрай турската кампания за предстоящия референдум за президентска република. Това същевременно заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Тя предупреди, че разкъсването на връзките между Алианса и Анкара ще остави у демократичната турска опозиция усещането, че Западът я изоставя. "Турция не прави нещата по-лесни за нас в НАТО. Но никой не трябва да смята, че Турция извън НАТО ще се вслушва повече в нас или ще бъде по-лесно за справяне с нея", каза тя.
Фон дер Лайен заяви, че НАТО осигурява платформа, на която Западът може да "дискутира – някой път и разгорещено, своите убеждения относно демокрацията и отвореното общество".
Министърът предупреди, че не трябва да се позволява сегашното напрежение да влошава за постоянно отношенията, тъй като това ще има негативно влияние върху турското общество. "Не трябва да изоставяме многото турци, които не искат разширяване на президентската власт с предстоящия референдум", каза тя.
В своето изказване Фон дер Лайен отхвърли и идеята на свой колега от Християндемократическия съюз, който призова за изтегляне на германските войски от турската база "Инджирлик". По думите на министъра германските части не се намират на турска територия, за да защитават Турция, а като част от международната коалиция срещу "Ислямска държава".

Заслепен от категоричния тон на ЕС към Турция президентът Ердоган се нахвърли и върху НАТО

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ