19 Април 2024петък06:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Германия vs. САЩ - един предизвестен конфликт

Излишъкът в еврозоната, или манипулира ли федералната република единната валута в своя полза

/ брой: 53

visibility 16

сп. "Шпигел"


Правителството на Съединените американски щати увеличава натиска и рязката критика към германската икономическа политика. Вярно е обаче и това, че Берлин твърде дълго време пренебрегва сериозни проблеми в тази област. На карта е заложено много: отношенията на Германия с основните й търговски партньори, дейността на значителна част от компаниите й и не на последно място - стабилността на световната търговия.

Изкуствено ниски нива на еврото

Острият тон на Вашингтон включва обвинения към федералната република в несправедливи действия. В САЩ са на мнение, че Германия поддържа твърде нисък курса на еврото и по този начин получава конкурентни предимства. Във всеки случай външният излишък от 50 млрд. евро, генериран в САЩ, трябва да бъде намален, в противен случай трябва да има наказателни тарифи. Конгресът на САЩ отново обмисля въвеждането на нов корпоративен данък, който да увеличи цената на вноса и да освободи от митнически такси износа.
Така че канцлерът Ангела Меркел има много неща за обсъждане с Доналд Тръмп в рамките на срещата си тази седмица. Американската администрация обрисува с черни тонове германската икономическа политика, която обаче съвсем не е лишена от проблеми.
На първо място стои въпросът за излишъка. От въвеждането на единната европейска валута Германия регистрира чуждестранен търговски излишък, който нараства постоянно. Той е повече от осем процента от БВП на страната. В дългосрочен план това е проблем: Германия спестява повече, отколкото инвестира.
Ако Берлин вложи излишните спестявания в чужбина, ще се увеличи дългът. И когато износът превишава вноса, се появяват редовни оплаквания за този дисбаланс - не само от САЩ, но също така и от партньорите в ЕС и Европейската комисия.

Факт е, че Германия има проблем

Докато Германия имаше своя собствена валута, големите излишъци намаляваха бързо. В рамките на валутния съюз обаче има един-единствен обменен курс, който е твърде нисък за немския стандарт, и това е и причината излишъкът да достига нови рекорди.
Слабостта на еврото се дължи на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) отпреди две години за стартирането на програма за изкупуване на облигации ("количествено облекчаване"). Тя бе наложена въпреки съпротивата на Берлин срещу нея. Във връзка с това оплакването, че федералната република манипулира единната валута в нейна полза, е абсурдно.
Дали Германия в крайна сметка е виновна за конфликта?
Цялостната картина включва това, че политици, мениджъри и икономисти отхвърляха обвиненията за външнотърговския излишък твърде дълго. Мотото е ясно: Не е наш проблем, когато износът на индустрията ни е толкова добър. Това, че в еврозоната трябва да бъдат въведени други механизми, за да бъде компенсирана голямата, постоянна разлика, не е проблем на икономическата политика в Германия днес.
Тъкмо обратното - след началото на кризата с еврото федералното правителство настоя, че други държави членки трябва да следват германския пример. Всяка страна трябва да повиши конкурентоспособността си и да превъзмогне бъркотията с дълга. Стратегията със сигурност е работила; бившите кризисни страни, които по-рано записваха високи дефицити, сега също изнасят повече, отколкото внасят.

Цялата еврозона регистрира външни излишъци

В заключение може да се каже, че последиците са доста проблематични - цялата еврозона регистрира огромен излишък (по последни данни - 365 млрд. евро, или 3,4 от БНП - по-голям, отколкото в Китай). Това, което работи за малките страни - като например азиатските икономики, които в края на 90-те години на XX век въведоха подобна стратегия за справяне с финансовата криза - би било трудно за икономическо пространство с размера на европейското. Но този дисбаланс представлява икономически експлозив, а правителството на Тръмп е неговият бушон.
Еврозоната се нуждае от цялостно преразглеждане, което да включва общ бюджет на страните от валутния съюз. Добро предложение в тази насока бе представено миналата година в доклад на Международния валутен фонд за еврозоната.

Агенция "Фокус"

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ