Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Март 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Криворазбрана гордост

Надежда Ушева

16. Март 2017 , брой: 53   299   0Вече седмица продължава скандалът около Националната художествена галерия "Квадрат 500", в която са повредени десетки от най-ценните произведения. Причината е гаф в климатичната система, станал на 7 януари. Междувременно прозорците на т.нар. български "Лувър" били запушвани с вестници. Последваха обвинения и коментари, прехвърляне на вината между институции. Резултатът е две уволнения и една хвърлена оставка - тази на акад. Светлин Русев, ръководител на Художествения съвет на галерията. Който публично обяви: "Дотук с моята надежда за обща кауза!" И се оттегли.
Само че с отстраняване на служители и оставки не се решават проблеми, още по-малко в изкуството. А колко бяха големи амбициите и мечтите за създаването на Национален музеен комплекс! По каузата работиха 7 министри на културата в продължение на 15 г. Поради мащабността на проекта Вежди Рашидов даже започна да го сравнява с "Лувъра" в Париж. Да, но там и в която и да е друга галерия по света, претендираща да е номер 1, едва ли може да се види такова безобразие! Недопустимо е при лоши условия и недобре свършена работа да се съхраняват уникални произведения на световнопризнати майстори.             
Преди две години, когато "Квадрат 500" отвори врати, дълго време експерти се чудеха с какво точно изкуство да го запълнят... Днес същите тези хора бягат от отговорност и не могат да опазят ценностите на България! Залите са пълни с неподдържани картини, които може би някой ден ще бъдат реставрирани... Нищо, че билетът е 10 лв. и отдавна не е предлаган вход свободен - веднъж месечно, както е в европейските музеи.
Питам се "Квадрат 500" как ще заприлича на "Лувъра"? Как ще стане наша гордост? При системно пренебрежително отношение към културата!

 

 

Коментари

  • 23. Март 2017 58
    211
    0

    Голямо интегриране пада в София. Но не на роми, с които сме свикнали да свързваме модерния термин. Обединението е в градския транспорт. Столичната община от години говори за проект за интегриран градски транспорт и все по-често се чува за различни фази от неговото неясно  осъществяване. Независимо от патетичните словоизлияния за радостните...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"