24 Април 2024сряда23:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

Видеопиратите си плащат, за да ги пускат

Самотна видеотека в центъра на София продължава да работи напук на всичко

/ брой: 53

visibility 98


Владислав КОЛЕВ

Ако приемем, че в света има седем познати чудеса, онзи ден сякаш видях осмото. Работеща видеотека. На пъпа на София. Много от днешните ученици и младежи дори не знаят какво е това. Нещо като усмивки от старите ленти за сегашното поколение. Ако има обаче такива асоциации, те не са съвсем верни. Защото агонията на видеотеките у нас продължи дълго и приключи не съвсем отдавна - само преди няколко години. Може много да се коментира какви са причините. Факт е обаче, че носталгията по това уютно домашно удоволствие е налице.

Спиридон Атанасов - ветеранът на този бизнес у нас

Да държиш работеща видеотека през 2017 г. няма как да не предизвика интерес. Дали това е екстравагантен начин да се опълчиш на света, или е просто носталгия? Явно второто. Видеотеката  се намира на ъгъла на улиците "Васил Априлов" и "Марин Дринов" в центъра на столицата. Помещението е голямо, приветливо, а по рафтовете има истинско пиршество от хубави филми. Когато очите ти видят всичко това, няма как да не отключат поне за миг нещо като ретро емоция. Спиридон Атанасов вече 23 години държи този видеоклуб - от 1994 г.
"Имам носталгия по видеото. През 2012 г. затворих голямата си видеотека в кв. "Стрелбище". Тази обаче сърце не ми дава да я затварям. В делничен ден влизат по трима-четирима клиенти, в събота са десетина. Покривам си разходите за наем и ток. Даже за носителите давам лични средства", разказва Спиридон, който има и бизнес със зоомагазин.
Оказва се, че все пак има и постоянни клиенти. Наемът за старите филми е левче за 24 часа, на по-новите е 2 лева. За най-качествените филми на Blurai - 4 лева. Ако се вземат две заглавия, може да се върнат и след два дни. Ако искат, клиентите могат и да си купят филми.

Хазяинът даже му свалил наема

"Имам клиенти от цяла София. Тези, които идват от далечни квартали, взимат по няколко филма наведнъж. От моя район имам десет абоната, иначе всичките са около 20. Преди бяха хиляди. Хазяинът ми се оказа много точен човек. Даже ми свали наема, след като започна кризата преди няколко години. Не иска да работи с други хора", разказва Спиридон.
Качеството на дисковете, естествено, е по-добро от това на знайно и незнайно качените филми по пиратските торенти. Въпросът обаче е има ли кой да го оцени.

Държавата пази пиратството

"От години си говорим за пиратството и за "борбата" с него. Това е пълна измама. Държавата пази пиратите. Въпреки проверките на съответните органи всички пиратски клетки за аудио и видео продължават да си работят. В белите страни можеш да теглиш еднократно от интернет филм срещу заплащане, но без да го притежаваш. Освен това не можеш да видиш съвсем нови заглавия на месец или два. Минимумът е три месеца. А тук всичко най-ново бързо-бързо се появява при пиратите и започва да се тегли на поразия", казва Спиридон.
Други негови колеги от този бранш пък са убедени, че пасивността на държавата срещу видеопиратството е заради страх от социални брожения. "Ако искат, може да ударят по торентите или силно да ги ограничат. Страх ги е, защото хората ще се вдигнат на протести, а и без това животът им не е лек. Всички се научиха да гледат кино на лаптопа под одеялото", твърдят доскорошни собственици на видеотеки.

Ниската култура на българина

"Попитаха ме защо не си сменям бизнеса. Примерно дали и аз не мога да предлагам гледане или наемане на филми онлайн срещу заплащане. Сигурен съм, че заради пиратството и ниската култура на българина това няма как да стане", убеден е Спиридон Атанасов. Много хора се оправдават, че нямат пари за гледане на филми под наем.
"Не, не е въпрос на стандарт, убеден съм. Не е толкова проблем да дадеш левче за наем на филм. Въпрос на манталитет! Ние винаги си казваме - защо ще плащам, като мога и да не плащам...", смята видеоветеранът.

От години пиратите са в черния списък на САЩ

Съвсем не от вчера са ясни страните в света, където има най-благоприятни условия за нарушаване на авторските права. Сред тях категорично място има и България. Понеже най-големият филмов бизнес е в САЩ, логично е всички препоръки за борбата с пиратството да идват оттам. В американските списъци за големи нарушители се посочват и няколко сайта в нашата страна, които са истински рай за видео- и аудиопиратството. "Ние препоръките ги давахме десетки пъти. Какво обаче се предприема от тяхна страна?", пишат още в доклада. Нещо повече - през август миналата година

България се нареди на второ място в света

по нарушаване на авторските права и пиратството в интернет. Това сочи специализирано изследване на компанията MUSO, която публикува годишния си доклад за защита на авторските права и съдържание в световната мрежа. Най-големият торент сайт у нас "Замунда" редовно намира място в чуждестранни доклади за пиратски сайтове.
Всъщност периодично този сайт спира за няколко дни, но това явно не е резултат от държавна намеса, а по-скоро са хакерски атаки. Според ченгета от Интерпол машините на пиратските сайтове у нас са локализирани в три държави, като две от тях са в Централна Европа, а една - в северната част на континента. Според специалисти има два начина да бъдат ударени пиратските сайтове. Проблемът обаче е, че те поддържат резервни копия на цялото си съдържание и е въпрос на няколко часа да възкръснат в друга държава. Има и начин директно да бъде отрязан достъпът до адресите им, който е по-надеждният. "Това обаче така и не се случва. Явно тези сайтове имат чадър", коментират и наши киберполицаи.
В крайна сметка

за потребителя всичко е въпрос на избор

За киноманите и ценителите има изход - някоя и друга оцеляла видеотека в страната или купуване на филма от магазина. Дори обаче и да замесим коктейла от финансови възможности и носталгия, трудно ще се намерят ентусиасти да плащат между 15 и 40 лева за нови филми или музикални дискове. Толкова ли са бетонни главите на началниците на търговските вериги, та не можаха досега да го разберат? Видяхте ли, господа, защо процъфтява пиратството, ще потрият доволно ръце други. Ето това всъщност е омагьосаният кръг.
И войната срещу пиратството, ако изобщо я има, е обречена да бъде пуническа.


Спиридон Атанасов - един от ветераните на видеобизнеса у нас

България е на челно място по видеопиратство в световен мащаб  
Последната видеотека на София

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ